שתף קטע נבחר

צילום: AFP

כמו מדינה: הממשלה של דאעש בסוריה

בצל זוועות ההרג ועריפת הראשים: מבט של רויטרס במחוז בצפון סוריה שנמצא בידי הג'יהאדיסטים מראה איך דאעש ממשיך בתוכנית להקים "מדינה איסלאמית" - שליטה מוחלטת בחיי התושבים, ארגון ניהולי שמהווה מעין ממשלה, גיוס מדענים ומעל הכול מנהיג אחד - שיוצא לקרב וגם קובע מחירים

ארגון דאעש שולט ביד רמה בערים לאורך הערבות המדבריות של צפון מזרח סוריה. הארגון שנודע בשל מעשי הזוועה שלו מספק חשמל ומים, משלם משכורות, שולט בתנועה ומנהל כמעט הכול - ממאפיות ובנקים עד בתי ספר, בתי משפט ומסגדים.

 

עוד חדשות בעולם:

אירופה משלמת, ארה"ב נגד. כופר לדאעש

נאשם ברצח: השאיר את בנו ברכב לוהט

הדינוזאור הצמחוני ששקל יותר ממטוס ג'מבו

 

הטקטיקות חסרות הרחמים בשדה הקרב, והטלת החוק האיסלאמי הנוקשה, היו אלה שהביאו לארגון את הכותרות ברחבי העולם. אך התושבים באזור מספרים כי הרבה מכוחו של הארגון נמצא דווקא ביעילות שלו, וביכולת המעשית שלו למשול.

 

אנשי דאעש בסקילת אישה למוות בראקה (צילום: AP) (צילום: AP)
אנשי דאעש בסקילת אישה למוות בראקה(צילום: AP)

 

מחוז ראקה שבמזרח סוריה מדגים בצורה הטובה ביותר את השיטות והכוונות של דאעש. חברי הארגון הג'יהאדיסטי שולטים בו ומחזיקים בו בתור דוגמה לחיים תחת ה"חליפות האיסלאמית", שהם מקווים שיום אחד תשתרע מסין עד ליבשת אירופה.

 

בירת המחוז, העיר המאובקת ראקה, הייתה בית לרבע מיליון בני אדם לפני שמלחמת האזרחים החלה בסוריה ב-2011. הארגון כמעט שלא משאיר מוסד או שירות ציבורי מחוץ לשליטתו. "בוא נהיה כנים, הם עושים עבודה ארגונית מאסיבית. זה מרשים", מספר פעיל פוליטי מראקה שנמלט מהעיר וכעת חי בעיירה טורקית שנמצאת בגבול בין המדינות.

הכנסות רבות מתשלומי כופר (צילום: AP) (צילום: AP)
הכנסות רבות מתשלומי כופר(צילום: AP)
 

עיתונאי רויטרס לא יכלו לבקר באזור מסיבות ביטחוניות. בראיונות שנערכו "מרחוק" מתארים תושבים, לוחמי דאעש ואפילו פעילים פוליטים שמתנגדים לארגון איך הוא יצר בפחות משנה מבנה שדומה לממשלה, תחת שרביטו של המנהיג אבו באכר אל-בגדדי.

 

ההתקדמות של דאעש בצפון מזרח סוריה עוררה את החשש של מדינות האזור ומעצמות המערב. בחודש שעבר כינה נשיא ארה"ב ברק אובמה את דאעש "סרטן" שיש להסירו מהמזרח התיכון. במקביל הפציצו מטוסים אמריקניים יעדים בשליטת דאעש בעיראק. אך דאעש הטמיע את עצמו במרקם החיים במקומות כמו ראקה בצורה יסודית כל כך, שיהיה כמעט בלתי אפשרי לארה"ב (ובטח לכוחות עיראקיים, סוריים או כורדיים) להרחיק את הארגון מהאזור.

 

ראקה: כלת המהפכה שנלקחה מאסד

בשנה שעברה הפכה ראקה לעיר הראשונה בסוריה שנפלה לידי המורדים שלוחמים נגד בשאר אסד. המורדים קראו לה אז "כלת המהפכה". מגוון של ארגוני מורדים, מאיסלאמיסטים קיצונים עד דתיים מתונים, החזיקו שטחים בעיר. אך השליטה הברורה הייתה של האיסלאמיטסים. תוך שנה השתלט דאעש על העיר, ו"מחק" ללא רחמים את המורדים המתחרים.

 

הפעילים הפוליטים שביקרו את הארגון נרצחו, נעלמו או ברחו לטורקיה. הארגון הטיל איסור על שתיית אלכוהול, סגר את החנויות בעיר כבר בשעות אחר הצהרייים ורחובות ראקה היו שוממים עם רדת החושך. התקשורת עם שאר העולם - כולל עם הערים והעיירות השכנות - הייתה מותרת רק דרך מרכז תקשורת של דאעש.

 

רוב המורדים והפעילים הפוליטיים שלא ברחו מהאזור "חזרו בתשובה" - ונשבעו אמונים למנהיג אל-בגדדי שמחל להם על "החטאים" שלהם נגד דאעש.

לוחם של דאעש חוגג כיבוש בסיס צבאי בראקה (צילום: AP) (צילום: AP)
לוחם של דאעש חוגג כיבוש בסיס צבאי בראקה(צילום: AP)
 

אחרי הדיכוי הראשוני, הארגון החל להקים שירותים ומוסדות - הצהרה ברורה שהוא מתכוון להישאר ולהשתמש באזור כבסיס לשאיפתו למגר את הגבולות הלאומיים ולהקים "מדינה איסלאמית".

 

"אנחנו מדינה", מספר אחד ממפקדי דאעש במחוז. "אנחנו שולטים לפי חוק האלוהים ולכן נפלא כאן", הוא אומר. כמו הפעילים והמורדים נשבעו אמונים לדאעש גם מוסלמים-סונים שעובדים בממשל אסד. "אזרחים נטולי השתייכות פוליטית הסתגלו לנוכחות של דאעש בגלל שהם כבר מותשים אבל גם, למען הכנות, בגלל העבודה הארגונים שהם עושים בראקה", מספר אזרח שהתנגד בעבר לארגון. לפי אחד התושבים, מאז כיבוש ראקה דאעש "שחזר וארגן מחדש את כל המוסדות, כולל משרד להגנת הצרכן ורשות שופטת אזרחית".

 

ברוטאליות ופרגמטיות

רק בשבועות האחרונים שידרו לוחמי דאעש תמונות של עריפת הראשים של העיתונאים האמריקנים ג'יימס פולי וסטיבן סוטלוף, חיילים כורדים ולבנונים שבויים וטבח של עשרות אסירים סורים שלובשים רק תחתונים. אך השימוש של הארגון באלימות הוא לא לגמרי נטול הבחנה. כשזה תואם את האינטרסים שלו, דאעש יודע לסחור עם אנשי עסקים שנאמנים למשטר אסד.

 

לפי אחד הלוחמים, עובד לשעבר של אסד אחראי כעת על טחינת קמח והפצתו למאפיות בראקה. העובדים בסכר ראקה, שמספק לעיר חשמל ומים, נשארו בתפקידם למרות שהאזור נכבש. הרצון של דאעש להשתמש במי שעבדו אצל אסד מציג פרגמאטיות שתושבים ופעילים סיפרו כי היא חיונית להצלחה לשמור על השטח שנכבש.

 

אנשי דאעש מסתייעים במומחים שהגיעו ממדינות שונות, כולל מצפון אפריקה ואירופה. לדוגמה, האיש שמינה אל-בגדדי לניהול ולפיתוח של מערכת הטלקומוניקציה בראקה הוא דקטור מטוניסיה, שעזב אותה כדי לשרת את "המדינה".

מחסן תחמושת של הצבא הסורי שנכבש בראקה (צילום: AP) (צילום: AP)
מחסן תחמושת של הצבא הסורי שנכבש בראקה(צילום: AP)
 

אל-בגדדי, שמעוניין להראות שלארגון יש ממשלה של ממש והוא אינו "סתם" ארגון קיצוני שלאור הנסיבות זוכה למשול בשטח, הפריד את הפעולות הצבאיות מהניהול האזרחי, וגייס חלק מהלוחמים רק לתפקידים "אזרחיים" כמו שוטרים. מנהיג דאעש מינה סגנים אזרחיים לתפקידים שמקבילים לשרי ממשלה, כדי לנהל את המוסדות ולפתח את המגזרים השונים. אזורים מנהליים חולקו למחוזות.

 

הלוחמים והעובדים במחוזות קיבלו שכר ממחלקה שנקראת "בית האוצר המוסלמי", מוסד שמזכיר משרד אוצר, ובנק שנועד להפחית את העוני. הלוחמים קיבלו דירות, שחלקן הוחרמו ממקומיים לא-סונים או מעובדי ממשלה שנמלטו מהאזור, וגם כ-400 עד 600 דולר בחודש - מספיק כדי לשלם עבור אורח חיים בסיסי באזור העני של צפון מזרח סוריה.

 

אחד הלוחמים מספר שדאעש העניק כסף גם למשפחות עניות. לדבריו, אלמנה יכולה לקבל מאה דולר לעצמה ועל כל ילד שיש לה. דאעש הקפיד שעלות המחייה תהיה נמוכה - סוחרים שמשנים את המחירים נענשים ועסקיהם נסגרים.

 

בנוסף הטיל דאעש מסים אסלאמיים על סוחרים עשירים ועל משפחות אמידות. "אנחנו רק מיישמים את האיסלאם. 'זאקאת' הוא הוא מס איסלאמי שאלוהים מטיל", אומר ג'יהאדיסט בראקה. בנוגע להכנסות הארגון, הפרשנים מעריכים שדאעש קיבל עשרות מיליוני דולרים ממכירת נפט לאנשי עסקים טורקים ועיראקים, ומתשלומי כופר עבור אנשים שלקח בשבי.

 

ידו בכל: המנהיג אל-בגדדי

בלב המערכת של דאעש נמצא המנהיג שלו, אל-בגדדי, שבחודש יוני הכריז על עצמו "חליף" - שליט כל המוסלמים בעולם, אחרי שניתק את הקשר עם אל-קאעידה. תושבים, לוחמים ופעילים מסכימים שאל-בגדדי מעורב כיום בצורה ניכרת בנעשה בראקה, ויש לו את המילה האחרונה בכל ההחלטות. אפילו המחירים שנקבעים למוצרים המקומיים עוברים דרכו, מספרים מקורות מקומיים.

לוחם בחזית. המנהיג אל-בגדדי ()
לוחם בחזית. המנהיג אל-בגדדי
 

התושבים אומרים שאל-בגדדי גם אישר את עריפת הראשים של פולי וסוטלוף, כמו הוצאות נוספות להורג ועונשים לפושעים שהורשעו בבתי המשפט של דאעש. בשדה הקרב, הלוחמים מתארים אותו כמפקד "תקיף ומנוסה".

 

לוחם סורי מספר שאל-בגדדי הוביל קרבות מרכזיים, כמו זה ביולי שבו נכבש מחדש בסיס של צבא סוריה שידוע בשם "דיביזיה 17", הראשון בגל תבוסות שהנחיל הארגון לממשלת סוריה באזור ראקה.

 

"הוא לא עוזב את האחים שלו. בכיבוש המחודש של 'דיביזיה 17' הוא גם נפצע קל אבל עכשיו הוא בסדר", אמר הלוחם. "הוא כל הזמן מתקדם. הוא לא נשאר במקום אחד. הוא עובר בין ראקה, דיר אל-זור ומוסול. הוא מוביל את הקרבות".

 

 

ג'יהאד - הדור הבא

למרות שהפרגמטיות הייתה המפתח להצלחה של הארגון, גם האידיאולוגיה חיונית לשלטון של דאעש. באמצעות ההכרזה על חליפות והקמת "מדינה", מנסה אל-בגדדי למשוך ג'יהאדיסטים זרים ומומחים מארצות שונות. תומכי הארגון מספרים כי אלפים כבר הגיבו לפנייה.

 

מקורות בראקה מספרים כי איסלאמיסטים עשירים מרחבי העולם שלחו כסף למחוז כדי לתמוך בחליפות. לפי מקורות בראקה, הארגון שולט כעת על שלושה מפעלי נשק לייצור טילים. הלוחמים מספרים כי מדענים זרים, כולל מוסלמים מסין, נשמרים במיקום מבודד עם שומרי ראש. "מדענים ואנשים עם תארים מצטרפים למדינה", אומר אחד הג'יהאדיסטים.

 

הארגון מקבל לשורותיו נשים שרוצות להילחם, ומתרגל איתן את "האיסלאם האמיתי" ואת הסיבות ללחימה. דאעש גם משקיע בצורה ניכרת בדור הבא, כולל בילדים ובאידיאולוגיה שלהם. תוכניות הלימוד במוסדות החינוך ובהשכלה הגבוהה כוללות עכשיו יותר חומר על האיסלאם.

 

במסגדים פועלים ארגוני חינוך אסלאמיים שמלמדים את הלוחמים הזרים שהגיעו בעת האחרונה לראקה. הג'יהאדיסטים טוענים כי חלה עלייה ניכרת בהצטרפות לדאעש מאז ההכרזה של אל-בגדדי על הקמת החליפות האסלאמית. "כל שלושה ימים אנחנו מקבלים לפחות אלף לוחמים. בתי ההארחה מלאים במוג'האידין. נגמרים לנו המקומות שבהם אפשר לקלוט אותם", אמר ג'יהאדיסט ערבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים