שתף קטע נבחר

יש חדש תחת השמש: הלחנתי את קהלת

"כשרציתי להלחין את התהילים, אמר לי הרב: עזבי את זה. אולי משום כך התרגשתי כל כך כשקיבלתי את ברכתו של רב אחר להלחין את ספר קהלת. ואז פרצה המלחמה". קורין אלאל שרה קהלת - כאן בבכורה

 

לפני שלוש שנים ביקשתי להלחין פסוקים שאהבתי מספר תהילים. באותה תקופה פגשתי רב שאני מכירה זה שנים, הוא הגיע לביתי כדי לבדוק את המזוזות. סיפרתי לו על כוונתי, והוא אמר לי - "תעזבי קורין, זה לא בשבילך..."

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

אחר כך ניסיתי ללמוד את הטעמים כדי לגלות את המוזיקה שלהם, ולשיר את הפסוקים. לבסוף נטשתי את הרעיון, והמשכתי כהרגלי לקרוא את התהילים.

 

קראו עוד בערוץ יהדות :

 

והנה, לפני כשלושה חודשים פנה אלי אפי בניה, המנהל האמנותי של פסטיבל העוד, וביקש ממני להלחין מוזיקה לערב הפתיחה של הפסטיבל. הוא אמר לי כי פנה לרב כדי לקבל את ברכתו שאישה (כלומר, אני) - תלחין את קהלת.

 

"לכולם אותו גורל. הכל קצר, הכל נגמר - ואין חדש תחת השמש" (צילום: איתמר כהן) (צילום: איתמר כהן)
"לכולם אותו גורל. הכל קצר, הכל נגמר - ואין חדש תחת השמש"(צילום: איתמר כהן)

 

כמובן שנעניתי להצעה ברעב גדול. העתקתי את שנים-עשר הפרקים למחברת גדולה שקיבלתי ליום הולדתי, ואחר כך ניקדתי את כל המילים.

 

המשפט שנצרב בעוצמה הרבה ביותר בזכרוני היה "עבדים על סוסים, ושרים הולכים על הארץ". המשפט הזה נמצא איתי כל הזמן, והוא גם השם שבחרתי ליצירה שהלחנתי. ההלחנה היא רציפה מתחילת ספר קוהלת - ועד סופו.

 

ואז פרצה המלחמה, וקהלת קיבל משמעות חדשה

בקהלת - ספרו של החכם מכל אדם - מצאתי את הדרמה שבדיבור של שלמה המלך עם עצמו, אחרי שראה דרכי התנהגות של אנשים. קהלת, כלומר שלמה, מדבר על יחסיהם של אנשים האחד לשני, על גישה לחיים ולבני אדם - ועל תחושות. למשל, תחושותיו של האיש שאין לו ילדים - ועדיין הוא ממשיך לעבוד, אף על פי שהוא יודע שאין לו יורש. הוא מבין כי בסופו של דבר, ימות כמו כל האנשים, החכמים והכסילים - לכולם אותו גורל. הכל קצר, הכל נגמר - ואין חדש תחת השמש.

 

אחרי שהלחנתי את קהלת והתחלתי לעבוד עם נגנים, פרצה המלחמה. בעבור כמה ימים הבנתי שאני לא מצליחה לעבוד; שאני לחוצה ולא מרוכזת, וביטלתי את החזרות.

 

אבל המחשבות שלי לא יכלו לעזוב את שלמה. בזמן שהוא היה מלך, הממלכה שגשגה, היו יחסים טובים עם המדינות השכנות (כמו מצרים וכוש), הוא בנה את בית המקדש והיה עשיר מאוד. אבל הוא היה גם מודאג מאוד, כי חשש לעתיד של כל מה שבנה. הוא דאג לעתידה של המדינה - והנה, שוב אנחנו במצב של מלחמה.

 

אספתי את הנגנים, והמשכנו את החזרות. אני יכולה להגיד שזאת החוויה המרגשת ביותר שחוויתי בחיי, לחקור בעצמי את הספר ולהבין בדרכי את הקודים שלו. להיכנס הכי עמוק שאני יכולה. לדעת לשיר את כל הפרקים על פסוקיהם - ובעל-פה.

 

המופע של קורין אלאל יפתח את פסטיבל העוד הבינלאומי בירושלים (6-15/11) החוגג 15 שנים, בהפקת בית הקונפדרציה בירושלים ובניהולו האמנותי של אפי בניה. בין המופעים: הזמרת היווניה הגדולה סאווינה ינאטו בביקור בכורה בישראל, עם גוצ'אג אסקרוב ונגן העוד המרוקאי מוחמד אהדאף; שם טוב לוי והרב דוד מנחם במופע המוקדש לשירתו של הרמח"ל; הזמרת רחלה במופע המוקדש למוסיקת החליג'י; "פיוטי ג'אז"; מחווה ל"גדולי הנילוס" בהשתתפות נבחרת החלומות של הזמרים הערביים הישראלים, ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתמר כהן
ברעב גדול. קורין אלאל
צילום: איתמר כהן
מומלצים