שתף קטע נבחר

שנים ואלפי חיילים. מה דרוש להכרעת דאעש?

עוד מדינות הצטרפו לקואליציה נגד דאעש, מבלי להאמין שהן יקרבו את קצו. ובינתיים, ארה"ב ממשיכה לתקוף לבדה בסוריה ומודה: "למאבק דרושים 15 אלף לוחמים על הקרקע". הדילמה: איך תוקפים את אויבי אסד מבלי לחזק את משטרו?

הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש מתרחבת, אבל הערכת הזמן לגבי המאבק בארגון הקיצוני לא נהיית מעודדת יותר. "זה ייקח שנים", הודה ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון כששכנע אתמול (ו') את הפרלמנט לאשר את הצטרפות הממלכה לתקיפות האוויריות בעיראק. בכך הוא אישר מחדש את ההערכות של גורמים אמריקנים כי המאבק לא עומד להסתיים בקרוב.

 

מנגד, לארצות הברית יש גם סיבות לשמוח: לצד בריטניה, גם הולנד, בלגיה ודנמרק הודיעו שישלחו מטוסי קרב לטובת המאמץ הצבאי נגד דאעש בעיראק, וגם טורקיה אמרה שתבקש בשבוע הבא מהפרלמנט אישור לפתיחה במהלך צבאי נגד הארגון. בוושינגטון מיהרו לברך, ואחרי החלטת הפרלמנט בלונדון שיבחו את חבריו ש"הביעו תמיכה איתנה ברעיון של שיתוף פעולה בין חיילים בריטים לאמריקנים".

 

לוחמי דאעש בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לוחמי דאעש בסוריה(צילום: רויטרס)

 

בימים הקרובים עתידים להצטרף למבצע בעיראק שישה מפציצים בריטיים מסוג טורנדו, שייצאו מהבסיס בקפריסין, לצד שישה נוספים שתשלח בלגיה, שניים מהולנד ושבעה מדנמרק. אולם גם חברות הקואליציה החדשות, שהצטרפו לרשימה של יותר מ-50 מדינות, לא יסייעו לפעולות של ארה"ב בסוריה - שם נמשכו אתמול התקיפות האוויריות זה היום השלישי ברציפות.

 

היעד העיקרי אתמול היה מתקני נפט בניהול אנשי דאעש בשני מחוזות בסוריה, בניסיון לפגוע במקורות המימון של הארגון. ארגון סורי לזכויות אדם דיווח כי התקיפות האוויריות היו במזרח מחוז דיר א-זור ובמזרח מחוז אל-חסכה, סמוך לגבול עם עיראק. גם אתמול תקפו מטוסי כוחות הקואליציה בשני האזורים הללו. אנשי הארגון, שבסיסו בבריטניה, הוסיפו כי יעדי התקיפה בדיר א-זור היו מתקני נפט ואילו במחוז הסמוך היעד אינו ברור.

 

לצד זאת, מפקד הצבא האמריקני הגנרל מרטין דמפסי הבהיר כי הרחבת המבצע - וכן הגושפנקה החוקית שלה זכה בעקבות החלטת מועצת הביטחון שלשום - לא תביא לעירוב חיילים אמריקנים בלחימה על הקרקע. הוא הודה כי הוא עשוי להמליץ בסופו של דבר על שליחת כוח קרקעי לעיראק - אולם במקרה כזה, יורכב הכוח רק מעיראקים, מכורדים וממורדים סורים מתונים.

 

להערכתו, כדי לשחרר חלקים ממזרח סוריה שנפלו בידי לוחמי דאעש יהיה צורך בכוח שבו בין 12 ל-15 אלף לוחמים, שיזכו לתמיכת המערב. "קיומו של כוח צבאי על הקרקע לתמיכה בתקיפות מהאוויר הינו מרכיב חשוב באסטרטגיה הצבאית האמריקנית", אמר. "אנחנו סבורים שהדרך הכי טובה היא להסתמך על האופוזיציה הסורית המתונה".

 

המורדים חוששים: ארה"ב החליפה צד

גם הנשיא ברק אובמה הדגיש כי התקיפות של צבאו נועדו לפגוע בתשתיות דאעש מבלי לעשות דבר כדי לסייע למשטרו של בשאר אסד - אולם בפועל הדבר לא תמיד מתאפשר. דיפלומט סורי אמר אתמול לעיתון שתומך במשטר, כי "הצבא האמריקני נלחם כיום באותן השוחות כמו הגנרלים הסורים, במלחמה נגד הטרור בתוך סוריה".

 

גם ראש ממשלת עיראק הטרי חיידר אל-עבדי צוטט ב"ניו יורק טיימס" באומרו כי העביר מסר פרטי לאסד בשם וושינגטון, שבו הרגיע והבהיר כי המשטר שלו אינו היעד של התקיפות האמריקניות בארצו. עם זאת, כשהאמריקנים תקפו והרגו למשל, פעילים מהארגון ג'בהת א-נוסרה שמזוהה עם אל-קאעידה, הם הכעיסו דווקא כמה מאותם פלגים סוריים שבוושינגטון רואים כמתונים - ואלו שמרכיבים את הכוח הקרקעי שנלחם בדאעש.

 

לפי ה"ניו יורק טיימס" כמה מקבוצות המורדים שהתחייבו לתמוך במאמץ האמריקני, פרסמו עתה הצהרות שמגנות את התקיפות בסוריה. הם גם הביעו דאגה כי כעת, כשדאעש עלה לראש סדר העדיפויות האמריקני, בוושינגטון ויתרו סופית על הניסיון להדיח את אסד מכסאו. חלק אף טענו כי התקיפה נגד ג'בהת א-נוסרה, ארגון שנלחם באסד זה שנים, הינה הוכחה כי "ארצות הברית החליפה צד".

 

חשש דומה הביעו גם בנות בריתה של ארה"ב בעולם הערבי. אחד מהם, אמיר קטאר שייח תמים בן חמד אאל ת'אני, אמר אתמול לעיתון כי "עלינו להקים צבא שילחם בטרוריסטים, אבל גם להילחם במשטר, עלינו לעשות את שני הדברים", הזכיר המנהיג הקטארי, שיחד עם סעודיה ואיחוד האמירויות, לחץ במשך שנים על ארה"ב לנקוט צעדים אקטיביים יותר להדחת אסד.

 

בתגובה לקולות האלו, הבהיר אתמול מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי כי "המבצע לא מסייע לנשיא הסורי בשאר אסד. אנחנו לא באותו הצד כמוהו". בדבריו שפורסמו בעיתון "בוסטון גלוב" חזר והדגיש קרי כי "אסד איבד כל לגיטימיות" ואינו יכול להישאר בשלטון. גם דיפלומטים אמריקנים אחרים הבהירו כי ארה"ב בחרה ב"דרך ביניים", בין דאעש למשטר הסורי, והיא מציידת ומאמנת גורמים מתונים כדי שיילחמו במקביל בשני הצדדים. קרי אף הוסיף, כי לא מן הנמנע שהמבצע האמריקני הנוכחי בסוריה יביא להבשלת התנאים שיקדמו דיאלוג מדיני בין המשטר למורדים ויביא לפתרון המשבר.


פורסם לראשונה 26/09/2014 23:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:AP
תומכי דאעש בסוריה
צילום:AP
מומלצים