שתף קטע נבחר

בריא בסוכה של איילת הירשמן

מי אמר שבריא לא יכול להיות טעים? וודאי שלא איילת הירשמן. שלישיית מתכונים משביעים ומלאים בערכים תזונתיים מתוך הספר החדש "טעים וטוב"

1. סלט עדשים שחורות, דלעת ושקדים

עדשים שחורות הן דבר עתיק ונפלא. אני אוהבת את המראה האלגנטי שלהן ואת הטעם העמוק, וכן - הן בריאות. הסלט שאני מכינה מהן משאיר אותן מבושלות אבל לא רכות מאוד, פריכות קצת, והן משתלבות בו עם קוביות דלעת צלויות ושקדים. התוצאה קלילה, מתקתקה-חמצמצה וכייפית, ועם זאת יש בסלט הזה משהו ממלא, באופן הנעים.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

המרכיבים ל-8 מנות: 

 

לעדשים:

250 גרם עדשים שחורות קטנות שטופות

1 גזר

1 גבעול סלרי

1 עלה דפנה

3 גבעולי טימין

1/2 בצל

 

לדלעת:

300 גרם דלעת, חתוכה לקוביות בגודל 3 ס"מ

4 כפות שמן זית

2 כפות דבש או מייפל

מלח גס

פלפל שחור

מעט פפריקה מתוקה

3-4 גבעולי טימין

 

לרוטב:

מיץ מכ-1 לימון

מלח, פלפל שחור

2 כפיות דבש או מייפל

1/4 כוס שמן זית

 

להגשה:

2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק

4 כפות שקדים מולבנים קלויים, קצוצים גס

 

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את הדלעת: מסדרים את קוביות הדלעת בתבנית תנור, יוצקים מעליהן את השמן ואת הדבש (או המייפל). זורים את המלח, הפלפל והפפריקה, מפזרים את הטימין וצולים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות בין חצי שעה ל-40 דקות בתנור, עד שהן מזהיבות היטב מכל הצדדים. הופכים מדי פעם ומוציאים.
  2. מכינים את הרוטב: טורפים בקערה, בעזרת מטרפה, את מיץ הלימון, המלח, הפלפל והדבש (או המייפל). מטפטפים פנימה את שמן הזית, וטורפים היטב עד שמתקבל רוטב אחיד.
  3. מכינים את העדשים: שמים בסר את העדשים, מכסים במים כך שיגיעו לגובה של 5 ס"מ מעל העדשים, מביאים לרתיחה ומבשלים במשך 25 דקות עד שהעדשים מתרככות, אבל עדיין לא מתפוררות ונגיסות (טועמים אחת כדי לבדוק מה מצבן). מסננים. מתבלים ב-2 כפות מהרוטב, במלח ובפלפל ומניחים בצד.
  4. מרכיבים את המנה: שמים בקערה את העדשים והדלעת, מערבבים, מוסיפים את הבצל הירוק, מוסיפים את הרוטב ומערבבים. מוסיפים את השקדים ומגישים.

 

 (צילום: יוסי סליס) (צילום: יוסי סליס)
(צילום: יוסי סליס)

 

2. כדורי בשר עם ארטישוק, אפונה ולימון

אני מכינה את המחבת הזאת באופן קבוע לארוחות צהריים גדולות של משפחה וחברים, והיא תמיד הכי פופולרית. אולי זה מפני שזאת מנה שהיא בו זמנית גם מרעננת וגם מחממת, את הלב בעיקר. מגישים עם הר של אורז בסמטי. הולך טוב גם עם פסטה.

 

המרכיבים ל-8 מנות: 

 

לכדורי הבשר:

500 גרם בשר בקר טחון

1/4 כוס פטרוזיליה, קצוצה דק

1/4 כוס כוסברה, קצוצה דק

1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק

2 שיני שום, קלופות וקצוצות דק

1/2 כפית בהרט (תערובת תבלינים עירקית)

1 כוס (100 גרם) פירורי לחם דקים

מיץ מ-1/2 לימון

2/3 כפית מלח

פלפל שחור גרוס

1 ביצה

2 כפות שמן זית

 

לירקות:

1 כף שמן זית

2 בצלים סגולים קלופים, חצויים ופרוסים דק

2 ראשי שום שלמים, קלופים מהקליפות החיצוניות וחצויים לרוחבם (ראו צילום)

400 גרם אפונה ירוקה מוקפאת, מופשרת

6 ארטישוקים טריים, נקיים וחצויים - אפשר להשתמש במקום ב-6 לבבות ארטישוק מוקפאים, מופשרים

2 כפות מיץ לימון

2/3 כוס יין לבן

1/2 ליטר ציר ירקות או ציר עוף

מלח, פלפל שחור

 

הגשה:

אורז בסמטי

 

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את כדורי הבשר: שמים בקערה גדולה את כל המרכיבים מלבד שמן הזית. מערבבים לעיסה אחידה. יוצרים כדורים בגודל עגבניות שרי.
  2. מחממים את שמן הזית במחבת גדולה עם שוליים גבוהים, מעל להבה בינונית-גבוהה. מניחים את כדורי הבשר במחבת ומטגנים 3-2 דקות מכל צד, עד שהם מזהיבים מכל הצדדים. מוציאים לצלחת.
  3. מכינים את הירקות: מוסיפים למחבת שבה טוגנו כדורי הבשר את כף שמן הזית, הבצל וראשי השום החצויים ומטגנים מעל להבה בינונית-גבוהה במשך כ-4 דקות (הבצל והשום צריכים להתבשל קצת, אבל להישאר טריים ופריכים). מוסיפים את האפונה והארטישוק, מיץ לימון, יין לבן, מלח ופלפל שחור. מביאים לרתיחה.
  4. יוצקים מהציר, כך שהמרכיבים יהיו מכוסים בנוזלים. שומרים קצת ציר להמשך (אם חסרים נוזלים, מוסיפים עוד ציר או מים). מכסים ומבשלים במשך 10-7 דקות.
  5. מחזירים למחבת את כדורי הבשר, מכסים בשאר הציר (אם חסר, מוסיפים מים) ומבשלים מעל להבה בינונית עד שהרוטב מצטמצם ומסמיך. ואם חסרים נוזלים בסיר בזמן הבישול - מוסיפים עוד.מגישים חם, אפשר על מצע אורז.

 

 (צילום: יוסי סליס) (צילום: יוסי סליס)
(צילום: יוסי סליס)

 

3. סלט עוף עם אטריות, פלפלים וסלסה לימוני

 

המרכיבים:  

                                                    

לאטריות האורז:

250 גרם אטריות אורז רחבות

מלח

 

לבצל:

2 בצלים סגולים, קלופים ופרוסים דק

2 כפות חומץ בן יין אדום

1 כף סומאק טחון

 

לסלט:

1/2 כוס עלי כוסברה

2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק

2 כוסות עוף מבושל או צלוי מוכן

2 פלפלים אדומים, ללא הגרעינים, חתוכים לרצועות

1 פלפלון צ'ילי חריף ללא גרעינים, פרוס דק - לא חובה

 

לרוטב ירוק לימוני:

1 כוס עלי כוסברה

1 פלפון צ'ילי ירוק חריף, בלי הגרעינים והחלקים הלבנים

1/2 כפית מלח

מיץ מ-1 לימון או 2 ליים

קליפה מגוררת מ-1 לימון או 2 ליים

2 שיני שום, קלופות

1 פיסת שורש ג'ינג'ר קלופה באורך 5 ס"מ

 

אופן ההכנה: 

  1. מכינים את הבצל: שמים את פרוסות הבצל בקערה, מוסיפים את החומץ והסומאק ומשהים שעה לפחות (אפשר עד יום). הבצל נכבש קצת והופך ורוד וטעים.
  2. מכינים את הרוטב: שמים את כל מרכיביו במעבד המזון ומעבדים למחית חלקה.
  3. מכינים את אטריות האורז: ממלאים סיר במים, ממליחים מעט ומבשלים את אטריות האורז לפי ההוראות על האריזה. מסננים ושוטפים במים קרים.
  4. מרכיבים את הסלט: שמים בקערה בצל, כוסברה, בצל ירוק, אטריות אורז, פלפלים אדומים, פלפלון צ'ילי (אם רוצים) ועוף. יוצקים מעל את הרוטב, מערבבים, טועמים ומחליטים אם צריך עוד רוטב. מגישים.

 

 (צילום: יוסי סליס) (צילום: יוסי סליס)
(צילום: יוסי סליס)

 

המתכונים לקוחים מספר המתכונים החדש ״טוב וטעים״ מאת איילת הירשמן. כשר. הוצאת ידיעות ספרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי סליס
סלט עוף עם אטריות, פלפלים וסלסה לימוני
צילום: יוסי סליס
צילום: עדי אורני
"טעים וטוב" - ספר הבישול החדש של איילת הירשמן
צילום: עדי אורני
מומלצים