שתף קטע נבחר

זוכי נובל לרפואה 2014: מגלי "ה-GPS האנושי"

מכון קרולינסקה בשבדיה הכריז על ג'ון אוקיף ועל בני הזוג מיי-בריט מוזר ואדוארד מוזר כזוכים בפרס נובל לרפואה לשנת 2014, בזכות תגליתם על תאי המיקום במוח, שמאפשרים לנו להתמצא בסביבה, לזכור יעדים ולהגיע למחוז חפצנו. ynet ליווה את רגעי ההכרזה בשידור חי

מכון קרולינסקה בשבדיה הכריז על זוכי פרס נובל לרפואה ופיזיולוגיה לשנת 2014: הזוכים לשנה זאת הם ג'ון אוקיף ובני הזוג מיי-בריט ואדוארד מוזר, על מחקרם בתחום תאי המיקום המוח, המאפשרים לנו ליצור מפה של הסביבה ולהתמצא בה. 

 

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

נובל ברפואה בשנים האחרונות:

אכזבה: הישראלים לא זכו בפרס נובל

הזוכים בפרס נובל לרפואה לשנת 2012: חוקרי תאי גזע

מת 3 ימים לפני שהוכרז כזוכה פרס נובל לרפואה

 

גילו את ה-GPS האנושי

זוכי פרס נובל לרפואה לשנת 2014 הם כאמור ג'ון אוקיף האמריקני, ובני הזוג מיי-בריט מוזר ואדוארד מוזר מאוניברסיטת טרונדהיים למדע ולטכנולוגיה בנורבגיה, בזכות תגליתם על פעילות תאי מערכת המיקום במוח. ג'ון אוקיף הוא פרופ' למדעים מה-University College בלונדון.

  

תאי המיקום במוח, שאותם חקרו הזוכים, מאפשרים לנו לדעת היכן אנו נמצאים וכיצד למצוא את דרכנו. היכולת הזו הכרחית לקיום המין האנושי. למשל, כיצד נדע שאנו עומדים בפני בניין וכיצד נמצא את דרכנו לבניין אחר, וכיצד נשמר את היכולת הזו כך שנדע בפעם הבאה שבה נימצא בדרך דומה כיצד לנתב את עצמנו.

 

ג'ון אוקיף מצא את הרכיב הראשון במערכת המיקום. בשנות השישים הוא הקליט את פעילות העצב בחולדות, מאזור במוח הקרוי היפוקמפוס. להפתעתו, הוא מצא בהיפוקמפוס תאי עצב הפעילים אך ורק כאשר החולדה נמצאה במיקום מסוים בסביבתה. אוקיף קרא לתאים אלה "place cells", כיוון שהם פעילים רק במיקום מסוים בסביבה. תאי מיקום שונים פעילים באזורים שונים בהיפוקמפוס, והוא טען שפעילותם יוצרת מפה פנימית של הסביבה. תגליתו של אוקיף בעלת השפעה משמעותית בהבנה כיצד המוח יוצר התנהגות.

 

30 שנה לאחר תגליתו הראשונה של אוקיף, מצאו הצמד מוזר מרכיב נוסף במערכת המיקום המוחית: פעילות עצבית שונה בקליפת המוח שאחראית גם היא על המיקום. הם קראו לתאים אלה Grid Cells. תאי גריד שונים יוצרים תבניות שונות של הסביבה, והמוח מנתב את עצמו בהתאם למטלות, כך שהוא יכול לדעת כמה רחוק הוא מנקודת המוצא ומנקודת היעד. כך יצר המוח מערכת ניווט משלו, בהיפוקמפוס ובקורטקס.

 

את זוכי פרס הנובל לרפואה הציג מזכיר ועדת הפרס לפיזיולוגיה ורפואה, גורן הנסון. ההכרזה על פרס הנובל לרפואה ופיזיולוגיה היא הראשונה בשרשרת ההכרזות הצפויות בשבועיים הקרובים. הפרסים בתחומי פיזיקה, כימיה, ספרות, שלום וכלכלה יוענקו בידי ועדות פרס אחרות.

 

הזוכים בפרס מקבלים המחאה בת עשרה מיליון קרונות (כ-1.5 מיליון דולר) ולחיצת יד ממלך שבדיה בטקס שייערך בשטוקהולם בדצמבר. 

מימין: ג'ון אוקיף, מיי-בריט מוזר ואדוארד מוסר. זוכי הנובל לרפואה 2014
מימין: ג'ון אוקיף, מיי-בריט מוזר ואדוארד מוסר. זוכי הנובל לרפואה 2014
 

זכיות קודמות: צפונות התא ומערכת החיסון

בשנה שעברה זכו בפרס ג'יימס רותמן מאוניברסיטת ייל, רנדי שקמן מאוניברסיטת קליפורניה ותומס דוהודוף מאוניברסיטת סטנפורד. השלושה קיבלו את הפרס על תגליתם כיצד מתנהלת תעבורת החומרים בתא פנימה והחוצה. תגלית זו קשורה כמעט בכל מחלה אפשרית, ותאפשר להבין טוב יותר את התנועה בתוך התא, ובכך אולי למנוע את היווצרותן של מחלות שונות ואת החמרתן.

 

בשנת 2012 זכו בפרס היפני שיניה ימנאקה והבריטי ג'ון גורדון. השניים הצליחו להפוך תאים בוגרים חזרה לתאי אב צעירים, שיוכלו להיות מושתלים בגוף האדם ולהפוך לכל רקמה שהיא. עבודתם זו תוביל להגדלה דרמטית של השתלות מח עצם, ולשגשוג תחום הטיפול בתאי אב שעשוי להציל מיליונים ברחבי העולם.

 

בשנת 2011 זכו בפרס שלושה מדענים בזכות תגליתם על מנגנונים שונים במערכת החיסון, שעשויים להוביל לפיתוח תרופות חדשות למגוון מחלות דלקתיות וליצירת חיסונים יעילים. אחד מהם, ראלף סטיינמן, לא הספיק לשמוע את הבשורה שכן הוא מת שלושה ימים בלבד לפני ההכרזה.

 

בשנת 2010 זכה בפרס הפיזיולוג הבריטי רוברט אדוארדס, שפיתח את הפריית המבחנה. שיטה זו אפשרה למיליוני זוגות עקרים ברחבי העולם להעמיד צאצאים וסייעה להביא לעולם כארבעה מיליון ילדים.

 

בשנת 2009 זכו בפרס נובל לרפואה שלושת החוקרים האמריקנים אליזבת הלן בלקברן, קרול גריידר וג'ק שוסטק, בזכות תגליתם על טלומראז, אנזים המצוי בחומר התורשתי DNA ומשפיע על חלוקת תאים והזדקנותם.

 

בשנת 2008 זכו בפרס נובל לרפואה החוקרים הצרפתיים פרנסואז בארה סינוואסי ולוק מונטאניה, מגלי נגיף ה-HIV, והחוקר הגרמני הראלד זור-האוסן, מגלה נגיף HPV הגורם לסרטן צוואר הרחם. בזכותו פותח חיסון שהציל מיליוני נשים ברחבי העולם מסרטן.

 

שנה קודם לכן זכו בפרס החוקרים האמריקנים אנדו פייר וקרייג מלו על תגליתם במנגנונים המביאים לשיתוק פעילות גנים. מחקר זה עשוי להביא בעתיד לפיתוח טיפולים חדשים לאיידס, לסרטן ולמחלות רבות אחרות.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, AFP
מיי-בריט מוזר, אדוארד מוזר וג'ון אוקיף. הזוכים יקבלו כמיליון וחצי דולר. שטוקהולם
צילום: AP, AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים