שתף קטע נבחר

הזוכים בפרס נובל לרפואה לשנת 2012: חוקרי תאי גזע

מכון קרולינסקה בשבדיה הכריז הבוקר על הזוכים בפרס נובל לרפואה לשנת 2012: החוקר היפני שיניה ימנאקה והבריטי ג'ון גורדון על עבודתם בתחום תאי גזע. הטקס עצמו יתקיים בשטוקהולם ב-10 בדצמבר במעמד מלך שבדיה, והזוכים יקבלו לידיהם כמיליון וחצי דולרים

מכון קרולינסקה בשבדיה הכריז היום כי הזוכים בפרס נובל לרפואה ופיסיולוגיה הם היפני שיניה ימנאקה והבריטי ג'ון גורדון. החוקרים הצליחו להפוך תאים בוגרים בחזרה לתאי אב צעירים, שיוכלו להישתל בגוף האדם ולהפוך לכל רקמה. עבודתם זו תוביל להגדלה דרמטית של השתלות מח עצם, ולשגשוג תחום הטיפול בתאי אב שעשוי להציל מליונים ברחבי העולם.

 

בימים הקרובים יוכרזו גם הזוכים בתחומי ספרות, שלום פיסיקה וכימיה. הזוכים בפרס מקבלים המחאה בת עשרה מיליון קרונות (כ-1.5 מיליון דולר) ולחיצת יד ממלך שבדיה, בטקס שייערך בשטוקהולם, בירת שבדיה, ב-10 בדצמבר.

 

ימאנקה קיבל לפני שנתיים את פרס וולף הישראלי לשנת 2011. הוא ביקר בישראל בשנה זו וקיבל את הפרס מידיו של נשיא המדינה שמעון פרס בכנסת.

 

הזוכה. החוקר היפאני שיניה ימאנקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הזוכה. החוקר היפאני שיניה ימאנקה(צילום: AFP)

תאי אב יכולים להפוך לכל רקמה ואיבר בגוף

תאי אב הנקראים גם תאי גזע (Stem cells) הם תאים בגופם של בני אדם ובעלי חיים, שעדיין לא עברו תהליכי התמיינות סופיים לכדי רקמה. התאים הללו יכולים להתמיין ולהפוך למעשה לכל רקמה ואיבר בגוף, או להמשיך ולהתחלק כתאי אב.

  

עובדה זו משמשת בעולם הרפואה בהשתלות מח עצם. החולה מקבל בחזרה לגופו תאי אב, שעדיין לא התמיינו לתאי דם. בגופו הם מתחילים חלוקה מחדש, ומחליפים את תאי הדם החולים שלו, לתאים בריאים.

 

עד עתה הייתה מקובלת הסברה כי תאים בוגרים אינם יכולים להפוך בחזרה לתאי אב. החוקר הבריטי ג'ון גורדון יחד עם עמיתו היפני שיניאה ימנקה, שהוכרזו כזוכים בפרס נובל לרפואה, הצליחו להראות בניסויים בצפרדעים ובעכברים, כי ניתן לקחת תאים בוגרים ממויינים, ובאמצעות שינוי גנטי פשוט – להפוך אותם בחזרה לתאי אב היכולים להתמיין מחדש לכדי כל רקמה.

  

ועדת הפרס אמרה כי תגליתם של השניים היא פורצת דרך ופותחת עידן חדש של מחקר שעשוי להביא לריפוי מחלות קשות, נדירות ושכיחות שעד כה היה קשה או בלתי ניתן לטפל בהם.

 

זכיות קודמות: חיזוק המערכת החיסונית

אשתקד זכו בפרס שלושה מדענים בזכות תגליתם על מנגנונים שונים במערכת החיסון, שעשויים להוביל לפיתוח תרופות חדשות למגוון מחלות דלקתיות וליצירת חיסונים יעילים. אחד מהם, ראלף סטיינמן, לא הספיק לשמוע את הבשורה שכן הוא נפטר שלושה ימים בלבד לפני ההכרזה.

 

בשנת 2010 זכה בפרס הפיזיולוג הבריטי רוברט אדוארדס, שפיתח את הפריית המבחנה. שיטה זו איפשרה למיליוני זוגות עקרים ברחבי העולם להעמיד צאצאים וסייעה להבאתם לעולם של כארבעה מיליון ילדים.

 

בשנת 2009 זכו בפרס נובל לרפואה שלושת החוקרים האמריקנים אליזבת הלן בלקברן, קרול גריידר וג'ק שוסטק, על תגליתם אודות טלומראז, אנזים המצוי בחומר התורשתי די.אן.איי ומשפיע על חלוקת תאים והזדקנותם.

 

בשנת 2008 זכו בפרס נובל לרפואה החוקרים הצרפתיים פרנסואז בארה סינוואסי ולוק מונטאניה, מגלי נגיף ה-HIV, והחוקר הגרמני הראלד זור-האוסן, מגלה נגיף HPV הגורם לסרטן צוואר הרחם. בזכותו פותח חיסון שהציל מיליוני נשים ברחבי העולם מסרטן.

 

שנה קודם לכן זכו בפרס החוקרים האמריקנים אנדו פייר וקרייג מלו על תגליתם במנגנונים המביאים לשיתוק פעילות גנים. מחקר זה עשוי להביא בעתיד לפיתוח טיפולים חדשים לאיידס, סרטן ומחלות רבות אחרות.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תאי גזע. יכולים להתמיין לכל רקמה ואיבר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים