שתף קטע נבחר

סודות ה-DNA: הגנטיקה של הגובה נחשפת

הורים שדואגים שבנם נמוך מדי יוכלו לנשום לרווחה, שוטרים יאמדו את גובה הפושע מדגימת DNA: נתונים גנטיים נלקחו מרבע מיליון איש, ואלו התוצאות

זה לא סוד שאם אבא שלך גבוה ואמא שלך גבוהה, כנראה שגם אתה תהיה גבוה. אבל הבנה מלאה של הגנטיקה של הגובה מהווה כבר שנים אתגר למדענים. ביום ראשון חשפו חוקרים את מה שהם מכנים כמחקר הגדול ביותר מסוגו עד היום - ניתוח נתוני גנום מיותר מרבע מיליון איש. התוצאה הייתה זיהוי של כמעט 700 משתנים גנטיים ויותר מ-400 אזורי גנום הקשורים לגובה.

 

לפי ההערכות, גובה האדם מושפע ב-80% מגנטיקה, כשתזונה ומשתנים סביבתיים אחרים אחראים ל-20% הנותרים. בני האדם בעולם הפכו גבוהים יותר בממוצע בדורות האחרונים, בין היתר עקב השיפור בתזונה. ד"ר ג'ואל הירשבורן, גנטיקאי ואנדוקרינולוג ילדים מבית החולים לילדים בבוסטון וממכון ברוד של MIT והרווארד, אחד ממחברי המחקר, אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי "באמצעות הבנת הגנטיקה של הגובה, אנחנו יכולים להבין כיצד עובדת הגנטיקה של המחלות".

האדם הגבוה ביותר בהודו. 80% - גנטיקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האדם הגבוה ביותר בהודו. 80% - גנטיקה(צילום: רויטרס)

הצוות הבינלאומי של החוקרים ניתח נתוני גנום מ-253,288 אנשים ממוצא אירופי – אירופאים, צפון אמריקנים ואוסטרלים. הם בחנו יותר משני מיליון משתנים גנטיים משותפים וזיהו 697 משתנים גנטיים ו-423 אזורי גנום שקשורים הגובה. המחקר הקודם של הקבוצה, ב-2010, כלל מספר נמוך בהרבה של אנשים והוביל לזיהוי 199 משתנים גנטיים ו-180 אזורים גנום.

 

לדברי המדענים, שפרסמו את המחקר במגזין "Nature Genetics", לגבי רבים מהגנים, שמשפיעים כנראה על גובה האדם באופן משמעותי, לא היה ידוע הקשר בינם לבין הגובה. חלק מאותם גנים קשורים לקולגן, החלבון השכיח ביותר בגוף האדם, המהווה את המרכיב העיקרי של הסיבים הלבנים ברקמות חיבור דוגמת עצמות וסחוס. בנוסף זוהה גן שהיה ידוע כי הוא מעורב בצמיחת תאים, אבל לא בפונקציות הקשורות לשלד.

הא פינגפינג הסיני מביט על סולטן קזון הטורקי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הא פינגפינג הסיני מביט על סולטן קזון הטורקי(צילום: רויטרס)
 

בעיתון הבריטי "אינדיפנדנט" נכתב כי המחקר עשוי להוביל לפריצת דרך גם במדעים פורנזיים, כך שמדענים יוכלו להעריך את גובהו של האדם מדגימות DNA שנותרו בזירת הפשע. פרופ' טים פריילינג, גנטיקאי מאוניברסיטת אקסטר בבריטניה, הוסיף כי לזיהוי הגנים יכולה להיות השפעה גדולה על הטיפול במחלות המושפעות מגובה, כמו מחלות לב, סרטן ואוסטיאופורוזיס.

 

המדענים הבהירו כי יש עוד הרבה מה לחקור בתחום. "מצאנו את המשתנים הגנטיים – חלקי ה-DNA שמשתנים מאדם לאדם – שאחראים על 20% מהמרכיבים הגנטיים בגובה", אמר פריילינג לרויטרס. "זאת, בהשוואה ל-2007, אז לא ידענו כלום על גנים ואזורים בגנום האנושי שקשורים להבדלים בגובה, על אף שלכולם היה ברור שהגובה מושפע בעיקר מהגנטיקה. מחקר זה הוא גם צעד קדימה למבחן שירגיע הורגים מודאגים שבנם לא צמח כפי שקיוו - רוב הילדים הללו פשוט ירשו כמות גדולה של 'גנים קצרים'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים