שתף קטע נבחר

מרוץ נגד השעון למנוע "הסכם גרעין רע"

בארה"ב מתעקשים שלא יחרגו מהדדליין שנקבע לשיחות הגרעין, אבל בישראל מעריכים שהדיונים יידחו. חרף זאת, נציגיה פתחו בקמפיין שמתריע מפני "הסכם רע". שטייניץ: "התסריט הכי טוב מבחינתנו זה שכלל לא יחתמו על הסכם"

כחודש לפני מועד סיום השיחות בין מעצמות המערב ואיראן, מנסה ישראל להשיב את נושא הגרעין לסדר היום בארצות הברית. בישראל חוששים מהסכם המוגדר "גרוע", ומנסים לעורר דיון מחודש בתנאים שבהם כדאי לחתום על הסכם. ההערכה בירושלים היא כי אף ש-24 בנובמבר נקבע כמועד לסיום השיחות, הדיונים יידחו. "זה התסריט הטוב ביותר", אמר אתמול (יום א') גורם מדיני, "עדיף לא לחתום מאשר לחתום על הסכם גרוע".

 

הערכה זו, יש לציין, עומדת בניגוד לדבריו של בכיר אמריקני בשבוע שעבר, שהצהיר כי לוושינגטון אין כל כוונה להאריך את משך השיחות על תוכנית הגרעין מעבר למועד שנקבע לסוף נובמבר. "אנו לא חושבים על הארכת השיחות או משהו כזה, אנו מתרכזים בלהשיג הסכם עד 24 בנובמבר", אמר הבכיר האמריקני. כך או כך, בישראל ממשיכים בקמפיין שנועד להשפיע על הלך הרוחות ביחס להסכם אפשרי: בין היתר, השר לעניינים אסטרטגיים יובל שטייניץ פרסם מאמר ב"ניו יורק טיימס" המתריע מפני חתימה על הסכם המאפשר לאיראן להמשיך ולפתח את התוכנית הגרעינית שלה.

קרי ומקבילו האיראני מוחמד ג'וואד זריף בשיחות בשבוע שעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרי ומקבילו האיראני מוחמד ג'וואד זריף בשיחות בשבוע שעבר(צילום: AFP)
 

כמו כן, ביום חמישי האחרון יצא שטייניץ במסגרת שליחות מיוחדת בנושא לפגישה עם שר החוץ הבריטי פיליפ המונד. "אנחנו עושים את כל המאמצים כדי שלא יחתמו על הסכם גרוע", אמר שטייניץ ל-ynet. "הפערים עדיין גדולים בין איראן למערב, אך אנחנו לא פוסלים שאיראן תעשה פתאום מחווה שתגרום למערב לחתום על הסכם. מוטלת עלינו חובה למנוע הסכם גרוע. חשוב להבהיר שאסור לתת למלחמה בדאעש, שהיא חשובה, לבוא לפני מניעת גרעין מאיראן".

 

על פי מקורות ישראליים ודיפלומטים זרים, ישראל דורשת להרחיק את איראן שלוש עד חמש שנים מהרגע שבו תוכל להתחיל בפעולות לייצור נשק גרעיני - בעוד ההסכם שאליו חותרת ארה"ב מסתפק בלהרחיק את איראן מהמצב הנוכחי לעד שנה מהיכולת לייצר פצצה. שטייניץ התייחס למחלוקת בין שתי המדינות ואמר כי "יש לנו שיחות כל שבוע-שבועיים, ויש חילוקי דעות. עם זאת, המתיחות בין שתי המדינות לא ניכרת ואנחנו לא נותנים לזה להפריע לנו בקשר בינינו. עדיין יש פערים בינינו לבין האמריקנים וחילוקי דעות. התסריט הכי טוב מבחינתנו בשלב הזה זה שלא יחתמו על הסכם. הדיאלוג בינינו בשלב זה לא מושפע מהמתיחות".

 

אובמה לא יביא את ההסכם לאישור הקונגרס

במקביל, גם בצד האמריקני נערכים להסכם אפשרי: בכיר בממשל אמר ל"ניו יורק טיימס" כי העסקה עם איראן לא תובא לאישור הקונגרס בשלב הראשון, מחשש שגם רבים מהסנאטורים הדמוקרטים יצביעו נגדה. הוא הסביר כי לממשל יש סמכות להשעות את מרבית הסנקציות על איראן, לפחות זמנית, ועל כן ניתן לחסוך בשלב זה את ההצבעה בקונגרס, שרבים בו מתנגדים להסרת העיצומים. "היינו ברורים שבהתחלה תהיה השעיה של משטר הסנקציות האמריקניות והבינלאומיות, והן יוסרו רק כשסבא"א תאשר שאיראן עמדה בקריטריון רציני ומשמעותי", ציינו בבית הלבן. "אנחנו צריכים להיות בטוחים שאיראן תציית להסכמות בצורה אמיתית ומשמעותית לאורך זמן".

 

בינתיים, המגעים בין איראן לשש המעצמות נמשכים במלוא הכוח: אחד מראשי צוות המו"מ האיראני הודיע אתמול כי הנציגים ייפגשו ביום רביעי וביום חמישי בניסיון לקדם את השיחות בנושא הגרעין. הפגישות המתוכננות יכללו נציגים מקצועיים בעיקר, אולם הנציג האיראני הודיע כי בקרוב יוכרזו גם המועדים לפגישות בדרג הפוליטי ובין הדיפלומטים הבכירים של איראן, אירופה וארה"ב.

 

השבוע כבר קיימו הנציגים מאיראן, ארה"ב, צרפת, בריטניה, רוסיה, סין וגרמניה שורת פגישות בווינה, במטרה

להשיג הסכם שיבטיח כי תוכנית הגרעין של איראן תשרת מטרות שלום בלבד. בתמורה, תיהנה טהרן מהסרת הסנקציות הכלכליות שהטילה עליה הקהילה הבינלאומית. "המגעים מורכבים מאוד, כי לכל שורה בכל הסכם פוליטי נלווים עמודים שלמים של נספחים, משום שלפרטים הקטנים יש חשיבות קריטית", העיד גורם אמריקני בכיר.

 

הסוגיות המרכזיות שנותרו במחלוקת כוללות, בין היתר, את הרמה שלה תורשה איראן להעשיר אורניום, ואת הקצב שבו יוסרו העיצומים הכלכליים נגד טהרן. "השגנו התקדמות רבה לגבי נקודות מסוימות", הצהיר הנציג האיראני, "אבל עדיין אין הסכמה בכמה סוגיות מפתח. אנחנו בוחנים כמה אפשרויות בנוגע להעשרת אורניום, ויש אפשרויות שלא מקובלות עלינו - כמו גם אפשרויות שלא מקובלות על הצד השני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כור גרעיני באיראן
צילום: רויטרס
צילום: מוטי קמחי
השר יובל שטייניץ
צילום: מוטי קמחי
מומלצים