שתף קטע נבחר

משרד האוצר: מתווה חדש לביטוח הסיעודי בישראל

אחרי שנים של דיונים, באוצר החליטו: קופות החולים יציעו ביטוח סיעודי בפוליסה אחידה שתקל על השוואת התנאים בין הביטוחים השונים וכן תאפשר מעבר בין הקופות ללא פגיעה בזכויות הפוליסה גם בגיל מבוגר. מחירי הביטוח עשויים להתייקר, אך באוצר מבטיחים כי מדובר בשינוי קטן. ההוראות ייכנסו לתוקף במחצית 2015

אחרי שנים של דיונים פרסם היום (א') אגף שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר, טיוטת תקנות הקובעת סדר חדש בביטוח הסיעודי שמספקות קופות החולים.

 

על פי הטיוטה, קופות החולים יציעו פוליסת סיעוד אחידה לחבריהן, שתאפשר מעבר חופשי של מבוטחים בין קופות חולים. על פי המצב כיום, התכניות של קופות החולים שונות זו מזו, לרבות בגובה גמלת הסיעוד ובמשך תקופת הזכאות לגמלה.

 

ההבדלים בין התכניות מקשים על המבוטחים להשוות בין תכניות אלו ועלולים לפגוע ביכולתו של אדם לבחור את התכנית המתאימה עבורו. כמו כן, ההבדלים גורמים לקופות החולים למקד את התחרות ביניהן בנושא הביטוח הסיעודי על חשבון התחרות בשירותים בסיסיים שהקופה מחויבת לספק למבוטחיה לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, או שרותי הבריאות המשלימים שהן מציעות.

 

בנוסף, כיום, מעבר של מבוטחים מקופה לקופה עשוי לפגוע בכסוי הסיעודי שלהם, הנקבע על פי גיל ההצטרפות לתוכנית. כך גם מבוטח שהצטרף לקופה בגיל צעיר ועבר לקופה אחרת בגיל מבוגר, נדרש לעבור בחינה מחדש של מצב בריאותו, ועלול שלא להתקבל לביטוח סיעודי בקופה החדשה. לכן, המצב כיום עלול למנוע ממבוטחים, בעיקר ממבוטחים מבוגרים, לעבור בין קופות חולים.

 

כאמור, טיוטת התקנות, שצפויה להיכנס לתוקף במהלך 2015, קובעת מוצר אחיד לביטוח סיעודי לחברי כל הקופות והוראות למעבר של מבוטחים בין הקופות. עם זאת ניתן להעריך כי בשל השינויים שידרשו בפוליסות, הן עשויות להתייקר. באוצר מציינים כי השינוי לא צפוי להיות משמעותי וכי המחירים ייבחנו בהתאם לכל קופה ואפיון המבוטחים שלה.

 

מספר המבוטחים בתכניות הסיעוד הקבוצתי של קופות החולים עומד על כ- 4 מיליון מבוטחים. באוצר מדגישים כי ביטוחים אלו ייחודיים ומפוקחים באופן הדוק על-ידי אגף שוק ההון על מנת להבטיח את יציבותן בטווח הארוך.

 

פתרון לביטוח הקולקטיבי

בעיה נוספת אליה נדרשה הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר, היא עשרות אלפי המבוטחים בפוליסות ביטוח קבוצתיות (שלא במסגרת קופות החולים), שנותרו ללא כיסוי ביטוחי, עקב הודעת חברת הביטוח כי היא אינה מחדשת את הפוליסה או שהיא מעלה את הפרמיה בצורה ניכרת. על פי הערכה קיימים כ-200 אלף מבוטחים כאלו (שעברו כבר את גיל 60), כאשר כמחצית מהם מחזיקים גם בביטוח סיעודי בקופות החולים, אך למחציתם אין ביטוח סיעודי כלל.

במסגרת הפוליסה האחידה, מאפשרת הממונה למבוטחים בגילאים 60 ומעלה שלהם פוליסות סיעוד קבוצתיות שלא חודשו, להצטרף ללא בחינה של מצב רפואי קודם לביטוח הקבוצתי של קופות החולים. למבוטחים אלה נקבעה תקופת המתנה נוספת לעומת שאר המבוטחים ועלות ביטוח גבוהה מזו של מבוטחי הקופות. "צעד זה יבטיח למבוטחים בגילאים אלו כיסוי הולם לכל החיים במחירים סבירים ונמוכים משמעותית מפוליסות הפרט המשווקות כיום", אומרים באוצר.

 

כמו כן, הממונה הודיעה כי תשקול לאשר לקבוצות מסוימות שהיו מבוטחות עד כה בביטוח סיעוד קבוצתי, להמשיך לערוך ביטוח קבוצתי עבור המבוטחים הקיימים כיום. זאת בכפוף לכך שאותן קבוצות יציגו מודל ביטוחי ארוך טווח יציב שיבטיח את הזכויות הסיעודיות של כל מבוטחי הקבוצה, תוך שימת דגש על פרמיות שמאפשרות זמינות של הביטוח לכל מבוטחי הקבוצה, הצעירים והמבוגרים, למשך כל החיים.

 

הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר, אמרה היום: "מהלך זה מסדיר את שוק הביטוח הסיעודי הקבוצתי שמקיף כ- 4 מיליון מבוטחים. הפתרון עונה לבעיית המעבר בין הקופות, מייתר את הצורך בהשוואה בין תכניות מורכבות, משפר את השירות למבוטח ומעניק כיסוי ביטוחי ראוי במחיר סביר למבוטחים מבוגרים שנותרו ללא ביטוח זמין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיעוד
צילום: shutterstock
צילום: לע"מ
דורית סלינגר הממונה על שוק ההון ביטוח וחסכון משרד האוצר
צילום: לע"מ
מומלצים