שתף קטע נבחר

הבחירה בחיים: את מי מצילים ראשון בזמן אסון?

כשאסונות הומניטריים מתרחשים ברחבי העולם, משלחות רופאים מישראל הן בדרך כלל הראשונות להציע סיוע, אבל איך מחליטים למי להגיש עזרה קודם? צפו בהרצאתו המרתקת של תא״ל פרופסור יצחק קרייס

מה עושים כשבבית חולים שדה יש רק מכשיר הנשמה אחד אך 20 פצועים שזקוקים לו? למי ניגשים קודם באיזור אסון - לאישה הכורעת ללדת או לקשיש?

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

לאורך שנות שירותו כקצין רפואה התמודד תא״ל פרופסור יצחק קרייס, קצין רפואה ראשי בצה"ל, עם לא מעט דילמות כגון אלה כאשר היה שותף בפעולות הצלה בארץ וגם בחו"ל. על ניסיונו זה ועל התובנות שהפיק באותם אירועים הרצה תא"ל קרייס בכנס  TEDMED live שנערך השנה לראשונה בישראל.

 

עוד מאירוע TEDMED live

הסבר מפתיע: למה מתפתח גידול סרטני בגוף?

האם אפשר לגרום למחשב לחשוב כמו רופא?

"אני אמנם משותק אבל יכול להזיז הרים"

 

סיוע הומניטרי לכל מי שזקוק

אחד הערכים המאפיינים את עם ישראל בכלל ואת צה"ל בפרט הוא הגשת סיוע הומניטארי לכל מי שזקוק לו, ערך שתא"ל קרייס נוכח לדעת פעם אחר פעם שהוא מניע לפעולה גם בהתראה של שעות מספר מרגע שאנו מתבשרים על אסון טבע בכל מקום על-פני הגלובוס.

 

כך קרה גם ברעש האדמה שפקד את האיטי בשנת 2011, אז גוייסו למשימת ההצלה 230 רופאים מהתמחויות שונות, אחיות, טכנאים וצוות לוגיסטי שתוך זמן קצר ביותר כבר עלו על המטוסים לאזור האסון, הקימו בית חולים שדה מאובזר ומצויד, כולל חדרי ניתוח, והיו למעשה הראשונים בשטח מבין כל הצוותים שהגיעו מאוחר יותר מהעולם.

 

אבל לא רק עם דילמות רפואיות-מקצועיות מתמודד קצין רפואה שמוביל משלחות סיוע הומניטארי, אלא גם עם מנהיגות. תא"ל קרייס מסביר שהניסיון שנצבר בצה"ל לאורך למעלה מ- 60 שנה בהיענות למתן עזרה באסונות טבע ברחבי העולם, הביא להיווצרות תרבות ארגונית חזקה של מנהיגות בשעת משבר – תרבות ארגונית שמתחזקת ומוטמעת בצוות כולו.

 

עוד הסביר תא"ל קרייס ששילוב של ערכים, קביעת רף גבוה להצלחה, שמירה על רמת ציפיות גבוהה עוזרים ליצור אווירה של מסירות ומעודד את הצוותים לדבוק במטרה, כאשר המטרה היא להציל יותר חיים.

  

 

תא״ל פרופסור יצחק קרייס סיים את לימודי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים במסגרת העתודה האקדמית וקיבל את התואר דוקטור לרפואה. בשנים 1995 - 1999 השלים התמחותו ברפואה פנימית במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא - תל השומר.

 

במהלך שירותו הצבאי, החל משנת 1991, שימש תא"ל קרייס כקצין רפואה גדודי וחטיבתי בצנחנים, מפקד קורס קציני רפואה וכקצין הרפואה של עוצבות האש וגעש, ראש ענף הרפואה במפקדת קצין הרפואה הראשי ובשנים 2006-2003 כמפקד הרפואה של פיקוד הדרום. בשנת 2007 מונה לתפקיד ראש מחלקת התכנון באגף התכנון במטה הכללי והחל מאוקטובר 2011 הוא משמש כקצין הרפואה הראשי בדרגת תת-אלוף.

 

קרייס בוגר תואר שני במנהל מערכות בריאות (MHA) בבית הספר ע"ש רקנאטי באוניברסיטת תל אביב (2005) וכן תואר שני במנהל ציבורי (MPH) מטעם אוניברסיטת הרווארד בקיימברידג', מסצ'וסטס )2007).

 

לתא"ל קרייס ניסיון רב בתחום רפואת אסונות וסיוע הומניטארי. הוא שימש כרופא בבית חולים השדה של צה"ל לפליטים האלבנים במקדוניה ב 1999, בשנת 2011 פיקד על בית החולים של חיל הרפואה שהוקם לסיוע לנפגעי רעידת האדמה בהאיטי.

 

תא"ל קרייס הוביל את מבצע הסיוע ההומניטארי הרפואי לנפגעי העימות בסוריה שהחל בפברואר2013 וכן את הוצאת משלחת הסיוע הרפואית לנפגעי הסופה "היאן" בפיליפינים בנובמבר 2013. באותה שנה הוענק לו פרס Dr. Jean Mayer Global Citizenship Award כאות להכרה בקריירה שלו בתחום הסיוע ההומניטארי בעתות שלום ומלחמה.

 

משנת 2011 מרצה תא"ל קרייס באוניברסיטה העברית בירושלים בתחומי האתיקה ברפואה, מנהיגות ברפואה וכן רפואת אסונות ומשברים. בשנת 2012מונה כפרופסור חבר בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לעשות את הבחירה הנכונה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים