שתף קטע נבחר

לבחור נכון: רפואה ציבורית או פרטית?

מתי נכון לפנות לרפואה הפרטית ומתי עדיף להיעזר במערכת הציבורית, והאם הטיפול בחו"ל תמיד יעיל יותר? כל התשובות

בזמן גילוי מחלה קשה או כאשר יש צורך בניתוח חירום, ההתלבטות לגבי הטיפול הטוב ביותר היא קריטית. ללא ספק אנחנו רוצים את הטוב ביותר עבור היקרים לנו, אבל איך אנחנו יודעים מה הטוב ביותר?

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

קיימת בציבור תפיסה כי רפואה פרטית היא תמיד טובה יותר", מסבירה סיגל עצמון, מנכ"ל ובעלים של מדיקס שירותיים רפואיים, המספקת שירותי ניהול מחלה. "חשוב לדעת שאין זה כך. הרפואה הפרטית אינה בהכרח טובה יותר או איכותיות יותר. היא אופציה טובה בעיקר בעבור פרוצדורות פשוטות יחסית, לאור התורים הארוכים לניתוחים האלקטיביים במערכת הציבורית.

 

"אבל כשמדובר בחולים עם מחלות רקע, חולים בסיכון גבוה או פרוצדורות מורכבות שדורשות שילוב של רופאים מתחומים שונים, אז צריך להבין שאולי התנאים טובים יותר במערכת הפרטית, אבל איכות הטיפול טובה יותר במערכת הציבורית".

 

לקבל את השירות המיטבי

איך ומתי לקבל חוות דעת שנייה מרופא?

חולה סרטן? כל הזכויות הרפואיות שמגיעות לך

מה מגיע לכם אם חליתם? מדריך זכויות ברשת

  

מורכבות המקרה היא זו שתקבע

ד"ר אשר ברק, מנהל רפואי ובעלים בחברת מדיקס, מסכים עם הקביעה של עצמון ומוסיף כי קו פרשת המים של הבחירה בין המערכת הפרטית ובין המערכת הציבורית עובר במורכבות של המקרה הרפואי. "ככל שהפרוצדורה פשוטה יותר, הרי שהזמינות והיכולת לבחור את הרופא מטות את הכף.

 

"מורכבות רפואית מחייבת למשל צוות הרדמה מקצועי שיודע לתת מענה במקרי חירום או זימון רופא בכיר לחדר הניתוח במהלך הניתוח, כל אלה נגישים במערך הציבורי ומטבע הדברים פחות זמינים במערכת הפרטית".

 

עצמון מציינת גם את אלמנט הטיפול הפוסט ניתוחי. "בכל מקרה כזה, גם אם נותחתם במערך הפרטי, תצטרכו לגשת למערך הצבורי לצורך מעקב או במקרה של  חירום רפואי שעלול להתעורר לאחר הניתוח".

  

טיפול בילדים

לדברי עצמון, אחת הבעיות במערכת הציבורית היא שהתורים ארוכים מאוד לניתוחים אלקטיביים. "התורים לניתוחים, כמו כפתורים, שקדים, ופוליפים לילדים, מתפרשים לעתים על פני חודשים רבים.

 

"ובכל זאת עדיף לחכות, ולא לפנות למערכת הפרטית", אומרת עצמון, "המערך הפרטי אינו ערוך לטפל במקרי חירום בילדים, בעוד שהמערך הציבורי כן".

 

האם לנסוע לחו"ל לקבל טיפול?

ההתלבטות אם לקבל טיפול בחו"ל גם היא תלויה בסוג הטיפול ובאיכותו, אומרת עצמון. היא מסבירה, כי בהחלטה הזו ישנם כמה פרמטרים, שעל פיהם חשוב לפעול:

 

1. האם מדובר בטיפול שאינו ניתן בארץ. "אנשים לא תמיד מבינים את "יתרון הביתיות", ולא כוללים אותו בשיקולים.

 

"עדיף להיות במקום מוכר מבחינת שפה, הרגלים, תרבות, מזג אוויר ותמיכה משפחתית. לא כולם יכולים להתמודד עם הניתוק והריחוק מכל אלה בהמתנה לטיפול", מסבירה עצמון, "ולמצב הנפשי של המטופל ומשפחתו יש השפעה על סיכויי ההחלמה".

 

2. הרופא בעל הניסיון הרב ביותר בתחום. "האתגר הוא למצוא את הרופא הכי מנוסה בתחום. ניסיון מוביל לידע ולהתמקצעות בתחום. בחו"ל, בגלל הנפח ומסות המטופלים בהשוואה לישראל, הניסיון בתחומים רבים הוא רב יותר. למרות שלא בהכרח מדובר באיכות גבוהה יותר.

 

ד"ר ברק מוסיף ואומר כי "ישנם מקרים שבהם עדיף להביא את הרופא המומחה ארצה. במקרה כזה הוא יוכל לנתח ולטפל בתוך מערכת הבריאות הציבורית".

לדברי עצמון, "משרד הבריאות תומך בהבאת מנתחים מובילים מחו"ל לנתח בבתי החולים הציבוריים, במימון של קופות החולים או של חברות הביטוח".

 

לפעמים מספיק "לייבא" רק את הידע ולהאיר את עיניו של הרופא לשיטות טיפול ופרוטוקולים חדשים ומוכחים שנוסו בהצלחה בחו"ל, ואינם נהוגים עדיין בארץ.

 

3. המומחה הטוב ביותר בתחום הנדרש. "ישנה סברה שהמרכזים הגדולים בארה"ב הם המובילים בטיפול בכל התחומים", אומרת עצמון", "אין ספק שבמקרים רבים זו אכן אמת, אבל ישנם מקרים רבים שבהם המומחים הטובים ביותר נמצאים דווקא במרכזים קטנים יותר באירופה. חשוב לדעת לאתר אותם ולהגיע אליהם כדי לקבל את הטיפול הטוב ביותר".

 

"המערכת הציבורית רחוקה מלהיות מושלמת", מודה עצמון", "אולם באמצעות ידע והכוונה נכונים ניתן לנווט בה ולקבל את הטיפול הטוב ביותר האפשרי".ד"ר ברק אומר כי, שקיפות רבה יותר של פעולות המערכת הציבורית והפרטית כאחת, תאפשר לחולים לעשות את הבחירה המושכלת והנכונה ביותר.

 

"ברגע שניתן לכמת את הנתונים ולמדוד אותם, קיימת תחרות שבסופו של דבר החולה ירוויח ממנה ויקבל את הטיפול הטוב ביותר".

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הבחירה ברופא הנכון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים