שתף קטע נבחר

לחץ לפנות את מיכל האמוניה במפרץ חיפה

בעקבות הדליפה בעמק חפר, ראשי הרשויות והארגונים הירוקים מחדשים את המאבק לפינוי המיכל המכיל 12 אלף טון אמוניה, פי 200 מהמיכל שדלף. "קיבלנו טעימה קטנה מהאסון שמחכה מעבר לפינה"

אסון האמוניה ביום חמישי בעמק חפר, הזעיק את ראשי הרשויות והארגונים הירוקים במפרץ חיפה , הנאבקים על פינוי מיכל הענק הנמצא במפרץ ושמכיל 12 אלף טונות של החומר המסוכן, פי 200 מהמיכל שדלף במפעל. במשרד להגנת הסביבה אומרים כי הקמת המתקן בנגב, שתביא לסגירת המיכל, מתקדמת על פי לוחות הזמנים.

 

כתבות נוספות במדור כלכלה ירוקה :

>> גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

ראש העיר חיפה, יונה יהב, אמר כי לאחר ה"פרומו המחריד", שהתרחש בעמק חפר, הוא קורא לממשלה להקדים את ההחלטה לפינוי מיידי של מיכל האמוניה מאזור חיפה. גם ראש העיר קריית ביאליק, אלי דוקורסקי, פנה בקריאה דומה לשר להגנת הסביבה.

 

"במשך עשור נלחמתי על פינוי מיכל האמוניה מאזורינו", אמר יהב, והזכיר כי בית המשפט מאפשר להמשיך ולהפעיל את המיכל למרות שהעירייה שללה את רישיון העסק שלו. "לאחר כל הפעולות הללו כבודד בחזית, הצלחנו להעביר החלטה היסטורית בממשלת ישראל, והוא העברת במיכל ב-2017.

 

אני קורא לשר להגנת הסביבה עמיר פרץ, להעלות את הנושא באופן מיידי בישיבת הממשלה הקרובה ביום ראשון ולהקדים את ההחלטה בשנה, עקב תצוגת התכלית שראינו. אם ממשלת ישראל לא תקשיב לדרישותינו", הדגיש, "נשקול צעדינו וננקוט בצעדים דרסטיים יותר".

 

יהב תקף את הארגונים שבאחרונה תקפו אותו באופן אישי על רקע נושא הניטור במפרץ, וקרא להם "לשמור אנרגיה למאבקים האמיתיים", והוסיף: "אנו קוראים למשרדי הממשלה כגון הבריאות או הגנת הסביבה לחדול להיות פרשני סטטיסטיקות לענייני איכות אוויר ולהגיד לנו כריבון איך הם מתכוונים לפעול, במקביל לעירייה היחידה הפועלת בנושא".

 

"הפצצה ממשיכה לתקתק"

מעמותת צלול, שקוראת אף היא לסגירת מיכל האמוניה במפרץ חיפה, נמסר כי האירוע הלילה הוא תמרור אזהרה, המעיד על הסכנות הטמונות בהמצאות אמוניה וחומרים מסוכנים סמוך לריכוזי אוכלוסייה.

 

"זו בדיוק הסיבה ש'צלול' קוראת במשך שנים לפינוי מיכל האמוניה העצום במפרץ חיפה. נכון לעכשיו, הקמת המפעל בנגב שיחליף אותו מתעכבת בגלל ביורוקרטיה, בעוד שהפצצה ממשיכה לתקתק. אם מיכל של שמונה טון הצליח לשתק את כל אזור עמק חפר ולשלוח אלפים להסתגר בבתים, מה יקרה כשתהיה פגיעה במיכל שבו 12 אלף טון", תהתה מנכ"ל צלול, מאיה יעקבס.

המפעל בעמק חפר שבו התרחשה הדליפה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
המפעל בעמק חפר שבו התרחשה הדליפה(צילום: עידו ארז)

נעמה שריד, ראש תא מגמה ירוקה, תושבת הקריות לשעבר, מתגוררת כיום במכמורת, והייתה עדה מקרוב לאירוע: "אני מזועזעת מהתעלמות הרשויות מהסכנה שעשויה לגבות מעל ל-17 אלף קורבנות. היום קיבלנו טעימה קטנה מהאסון שמחכה מעבר לפינה, אנו דורשים להוציא את החומרים המסוכנים מהמפרץ לאלתר.

 

"חמור מכך, בימים אלה דנים בתכנית להקמת נמל נוסף במפרץ בו מתוכנן להיבנות עורף נמל שמטרתו אחסון חומרים מסוכנים ורעילים בכמויות גדולות אף יותר ותכנית להרחבת בתי הזיקוק פי שלוש. בעודי מסתגרת בביתי בעמק חפר, איני יכולה שלא לחשוב על אסון בקנה מידה גדול יותר בעיר הולדתי", אמרה שריד.

 

קריאות דומות גם בקואליציה לבריאות הציבור בצפון, ארגון הגג של ארגוני הסביבה. במשרד להגנת הסביבה אומרים כי המכרז להקמת המפעל לייצור אמוניה בנגב, שיביא לסגירת המיכל במפרץ, נמצא בעיצומו, ושבע חברות עברו את השלב הסינון הראשוני.

 

במקביל נערכים דיונים מול ספק הגז הטבעי, נובל אנרג'י, על הבטחת מחיר הגז שיועבר למפעל. "אנחנו פועלים לילות כימים על מנת לקדם את הנושא ולהביא להקמת המפעל מוקדם ככל שניתן, תוך כדי עמידה בסטנדרטים הבטיחותיים והאיכותיים הגבוהים ביותר", נמסר מהמשרד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
אירוע הדליפה בעמק חפר
צילום: עידו ארז
צילום: ערן יופי כהן
מיכל האמוניה במפרץ חיפה
צילום: ערן יופי כהן
מומלצים