שתף קטע נבחר

אל תפחדו משינוי: המשפחה המודרנית היא עסק פיננסי

ההפרדה שאנחנו עושים בין המשפחה לעסקים גורמת לקבלת החלטות בעייתית בניהול הפיננסי המשפחתי. זה לא תמיד פשוט, אבל זוג שרוצה להרוויח יותר צריך להתעקש על החלטות משותפות וגלויות, למרות הקושי לקבלן, וכדי שלא רק הבנקים יחייכו

בספרו הראשון, "לא רציונלי ולא במקרה", מקדיש דן אריאלי פרק לסוגיית ה"אני העסקי" וה"אני החברתי". אריאלי מתאר סיטואציה משפחתית של סיום ארוחת חג חגיגית אצל החותנת, שבקיצור ובחירות ספרותית רבה הולכת כך: היא ניקתה ומירקה, קנתה והכינה, אפתה, בישלה והאכילה את כל המשפחה. בסוף הארוחה, אחרי שעות של זלילה, יין טוב ושיחה משפחתית קלילה, האורחים קמים, מחבקים את החותנת ומגישים צ'ק על חלקם בארוחה.

 

בשלושה משפטים קצרים, מרבית הקוראים חווים איך ניתן לחתוך את הדממה שנוצרת באותו סלון בסכין.

 

  • קופות הגמל: צפי לתשואה של 1.3% בנובמב

 

יש הרבה סיבות טובות לייצר את ההפרדה, ולהקפיד להשאיר את הכסף לעולם העסקי ולהקדיש את הזירה הביתית לתחומים אישיים, רגשיים ונעימים עד כמה שניתן. אולם בעידן המודרני ההפרדה הזו הופכת יותר ויותר בעייתית, הן מכיוון שבמרבית הבתים שני ההורים מפרנסים ומכניסים כסף לתא המשפחתי, והן מכיוון שההחלטות המשפחתיות, הפיננסיות ושתיהן ביחד, הפכו למורכבות.

 

האלטרנטיבה בעייתית

החלטות פיננסיות הן מורכבות לא בגלל מתמטיקה. הן מורכבות כי צריך לקבל החלטות שוטפות שעדיף שיהיו משותפות - לדוגמה, החלטות כמו כמה כסף יש לחסוך וכמה כסף יש לצרוך.

 

איזה גבר או אישה בגילאי 40-50, שלא לומר בגילאי 20, יודעים כמה כסף ירצו להפריש מדי חודש לפנסיה? בגיל 20 אפשר להחליט שתחליטו בגיל 30, אבל בגיל 50, אם עד אז הכסף הוקדש בעיקר להתנהלות יומית ולא לחיסכון, מדובר בבעיה. אם מדברים, חושבים מחליטים ביחד, זה ללא ספק יותר קל ויותר מחייב. בייחוד שאפילו בגירושין החסכונות נותרים משותפים.

 

החלטה נוספת היא רמת הסיכון המתאימה - האם עדיף לחסוך בסיכון נמוך, או שעדיף לקחת סיכון ולהעלות את ההסתברות שבעתיד נרוויח יותר? סיכון גדול יאפשר רווח גדול, אולם סיכון צנוע יבטיח שלא נפסיד יותר מידי.

זוג שרוצה להרוויח יותר צריך להתעקש על החלטות משותפות וגלויות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זוג שרוצה להרוויח יותר צריך להתעקש על החלטות משותפות וגלויות(צילום: shutterstock)

לא משנה כמה הזוגיות שלכם בריאה וטובה, אף אחד לא צריך להתמודד לבד עם החלטות מורכבות שכאלו הקובעות את העתיד של כל בני המשפחה, ההורים והילדים כאחד. עבור רובינו השיח הזה הוא מאוד משמעותי, והוא זה שיקבע את מידת עצמאותנו בגיל השלישי, והאם נוכל להמשיך ולתמוך בילדים ונשאיר להם ירושה משמעותית או שבאיזה שהוא שלב הם יצטרכו להתחיל לתמוך בנו.

 

לחייך כל הדרך אל הבנק

כיום הבנקים הם אלו שמחייכים. במרבית המשפחות בישראל הגבר מנהל את המאזן, כלומר את הנכסים וההתחייבויות של המשפחה ומקבל את הריבית הכי נמוכה שאפשר, ואילו האישה מנהלת את דו"ח הרווח וההפסד, קרי את תקציב משק הבית השוטף, נמצאת בדרך כלל באוברדראפט, ומשלמת את הריבית הכי גבוהה שאפשר.

 

כל חברה עסקית שהייתה מתנהלת כך הייתה פושטת רגל מהר מאוד. אבל ההפרדה שאנחנו עושים בין המשפחתי לעסקי וחוסר הנוחות הרב שאנו חשים כשהגבולות בין העסקי לחברתי מטשטשים גורם לקבלת החלטות בעייתית בניהול הפיננסי המשפחתי. זה לא פשוט להכניס את העסקי הביתה, אבל זוג שרוצה למקסם את נכסיו הפיננסים, צריך למצוא את הדרך הנוחה לו לעשות זאת, כדי שלא רק הבנקים יחייכו.

 

הכותבת היא סמנכ"לית פיתוח עסקי בבית ההשקעות IBI, ומייסדת מיזם "תשקיעי בעצמך"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: אילן בשור
אלה אלקלעי
צילום: אילן בשור
מומלצים