שתף קטע נבחר

כיל זימנה כ-140 עובדים לשימוע לפני פיטורים

ימים ספורים לאחר שחילקה דיווידנד של 125 מיליון דולר - הנהלת הקבוצה שיגרה זימונים לשימוע לפני פיטורים לעובדיה במפעלי תרכובות ברום. בוועד טוענים: ההנהלה נלחמת במסקנות ועדת ששנסקי ובממשלה על גב העובדים

קבוצת כי"ל (כימיקלים לישראל) שיגרה היום (א') מכתבי שימוע לפני פיטורים ל-144 מעובדי מפעל "תרכובות ברום" שבנאות חובב. זאת, במסגרת תוכנית התייעלות שמבצעת החברה במתקניה בדרום, הנדרשת לטענתה בין היתר בעקבות מסקנות ועדת ששינסקי 2.

 

 

קבוצת כיל נמצאת בשליטת החברה לישראל של עידן עופר ומחזיקה 6 מפעלים, בהם מועסקים כ-5,000 עובדים. תוכנית ההתייעלות כוללת פיטורי 300 עובדים מתוך 830 במפעלי ברום וכן סגירת מפעל המגנזיום בסדום ופיטורי 400 העובדים המועסקים בו. בשבוע שעבר שכרו עובדי תרכובות ברום את פרופ' ירון זליכה לנהל את המו"מ מצידם עם הנהלת החברה על תוכנית ההתייעלות.

 

הקבינט החברתי כלכלי אישר בשבוע שעבר פה אחד את המלצות ועדת ששינסקי 2, לקביעת חלקו של הציבור ברווחים מהפקת משאבי טבע. ההמלצות, שצפויות להגדיל את הכנסות המדינה בכ-400 מיליון שקל בשנה, אושרו בניגוד להערכות על התנגדות צפויה של שר האנרגיה, סילבן שלום, ושר הכלכלה, נפתלי בנט. לאחר ניסוח הצעת החוק, המתבססת על ההמלצות, היא תעלה להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת.

 

ההמלצות העיקריות של הוועדה הן לגבות תמלוגים בשיעור של 5% מההכנסות של כל חברה שמפיקה רווח ממכירת משאבי טבע, למעט מים מינרלים ומחצבות. כמו כן, ממליצה הוועדה להטיל מס רווחי יתר בשיעור של 25%-42% על חברות שמפיקות רווחים של יותר מ-14% משווי נכסיהן. המלצה זו נוגעת בפועל לכימיקלים לישראל, שמחזיקה במפעלי ים המלח שמרוויחים מאות מיליוני שקלים בשנה.

 

חוות הדעת הוגשה על רקע האיומים שמשמיעה החברה העיקרית שצפויה להיפגע מההמלצות - כימיקלים לישראל. כבר לאחר פרסום המלצות הביניים, הודיעה החברה שבשליטתו של עידן עופר, כי אם יוטל עליה מס רווחי יתר כפי שממליצה הוועדה, היא תפסיק להשקיע בישראל ותסגור מפעלים המעסיקים מאות ואלפי עובדים.

 

 

מכתב הפיטורים ששיגרה הנהלת כיל לעובדים (  ) (  )
מכתב הפיטורים ששיגרה הנהלת כיל לעובדים

למרות איומי כיל, מצד עובדי החברה נשמעו דווקא קריאות תמיכה באישור ההמלצות. עובדי מפעל מגנזיום, שאותו מאיימת הנהלת החברה לסגור אם יאומצו ההמלצות, פנו שלשום לשרי הממשלה וקראו להם לאשר בהקדם את מסקנות הועדה ולהאיץ את הליך החקיקה הכרוך באימוצן.

 

ועד עובדי תרכובות ברום מסר בתגובה למכתבי הפיטורים ששוגרו הבוקר: "הנהלת כיל בוחרת לנהל את המאבק במסקנות וועדת שישנסקי ובממשלת ישראל על גבם של העובדים. אותה הנהלה שחילקה לעצמה רק השבוע דיבידנד שמן של 125 מיליון דולר גוזרת גזר דין מוות על 140 משפחות בנגב ללא שום סיבה וזאת במהלך מו"מ. ועד עובדי כיל שוקל את צעדיו מול ההתנהלות החד צדדית של ההנהלה ויכנס במהלך השבוע מסיבת עיתונאים.

 

מחברת כי"ל נמסר בתגובה: "מפל תרכובות ברום חווה בשנים האחרונות שחיקה מתמשכת ברווחיות כתוצאה מהמשבר בשוק הברום העולמי, כולל ירידה בביקוש למעכבי בעירה, צמיחה אטית וירידת מחירים. במקביל, מסקנות ועדת ששינסקי, חיוב תמלוגים על מוצרי המשך, והחלטות ממשלה מהשנים האחרונות יחייבו את כיל לשלם למדינה תקבולים של עוד מיליארד וחצי שקל בכל שנה בנוסף למיליארד שקלים שהיא מעבירה כבר עכשיו.

 

"כל אלה יוצרים צורך דחוף במציאת נקודת איזון חדשה לפעילות בישראל של החברה, הכוללת אימוץ תוכנית התייעלות וצמצום עלויות ייצור, ובכלל זה גם צמצום כוח אדם. תוכנית זו חיונית להמשך קיומו לאורך זמן של מפעל תרכובות ברום ולהמשך העסקת עובדיו. במסגרת המו"מ והשיחות המתנהלות עם וועד העובדים מזה מספר חודשים, הודיעה החברה הבוקר על כוונה להביא להפסקת עבודתם של 147 עובדים. ההנהלה קוראת לוועד לנהל מו"מ רציני ומכובד במטרה להגיע להסכמה בדבר ביצוע תוכנית ההתייעלות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעל תרכובות ברום בנאות חובב
מומלצים