שתף קטע נבחר

דולפין חולה הפתיע את חיילי הקומנדו הימי

דולפין סטנלה מפוספסת חולה הגיע הבוקר אל בסיס השייטת בעתלית והתקשה לצוף במים הרדודים. חיילי הקומנדו שהיו באימון באותה שעה, נחלצו לעזרתו וסייעו לו. למקום הוזעקו אנשי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים שפינו את היונק הנדיר לטיפול וטרינרי, אך הוא מת בדרך

חיל הים פירסם הערב (ה') בעמוד הפייסבוק של חיל הים כי במהלך אימון בוקר שגרתי של חיילי הקומנדו הימי מול חופי עתלית, הם הבחינו בדולפין ממין סטנלה מפוספסת שהגיע אל המים הרדודים והתקשה לחזור למים בכוחות עצמו.

 

הם הזעיקו למקום את אנשי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמל"י) ושלחו להם תמונה שאיפשרה לחוקרים לזהות את מינו ומצבו של הדולפין.

 

לדברי דובר צה"ל, במהלך כארבע שעות סייעו חיילי הקומנדו לדולפין לצוף במים הרדודים. ד"ר אביעד שיינין, יו"ר מרכז חקר והצלת יונקים ימיים ומרכז תחום הים התיכון במארג – התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע בישראל, אמר ל-ynet כי "הדולפין הגיע תשוש, ללא יכולת שחייה עצמאית וחוסר אוריינטציה. הוא הוצא בסופו של דבר מהים לאחר התייעצות עם ד"ר רוני קינג, וטרינר רשות הטבע והגנים. המטרה הראשונית היתה להביאו לטיפול וטרינרי במטרה לאוששו, אך הוא מת במהלך הנסיעה למרכז האישוש במכמורת".

 

חיילי הקומנדו הימי מנסים לאושש את הדולפין החולה (חיל הים / דובר צה"ל) (חיל הים / דובר צה
חיילי הקומנדו הימי מנסים לאושש את הדולפין החולה(חיל הים / דובר צה"ל)

 

סיכויי הישרדות נמוכים עם הגעתם לחוף

דולפין ממין סטנלה מפוספסת, נחשב לקטן יותר מדולפינן מצוי. מדובר בדולפין של ים פתוח, הנוטה לשחות במים עמוקים ואינו מתקרב אל החופים והאזורים של המים הרדודים, אלא רק במקרים של מחלה או פציעה.

 

למרות מספר דולפינים שחולצו בחיים בחופי ישראל, מרביתם לא הצליחו לשרוד או לשוב בחזרה לטבע, על אף טיפול רפואי שניתן להם. הסטטיסטיקה בעולם ובארץ מצביעה על כך שיונק ימי שנפלט, סיכוייו לשרוד קלושים ביותר.

 

מאז 1994 נצפו פרטים בודדים בלבד מהמין סטנלה מפוספסת סמוך לישראל. אוכלוסיית הדולפינים ממין סטנלה מפוספסת בים התיכון מונה כיום למעלה ממאה אלף פרטים.

 

בשנים האחרונות מתמודדת האוכלוסיה עם וירוס קטלני שכבר גבה עשרות קורבנות בחלקו המערבי של אגן הים התיכון. בשנים האחרונות אירעו מספר מקרי תמותה של דולפינים מאותו מין, לאחר שנמצאו חולים ותשושים בחופי הארץ.  ד"ר שיינין מעריך כי הוירוס גרם לדולפין לפגיעה במערכת העצבים, דבר שהעיד על מצבו הסופני. 

 

דולפין של מים עמוקים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
דולפין של מים עמוקים(צילום: דובר צה"ל)

סבל מווירוס שפגע במערכת העצבית (צילום: מחמל"י) (צילום: מחמל
סבל מווירוס שפגע במערכת העצבית(צילום: מחמל"י)

 

על פי נתוני מחמ"לי, מרבית הדולפינים שנפלטים מעת לעת לחופי הארץ הם דולפינים ממין דולפינן מצוי. בקיץ אשתקד ניסו מצילים, גולשים ורוחצים ניסו במשך שעות להשיב לים דולפינת סטנלה מפוספּסת צעירה שהגיעה חלשה אל חוף נירוונה בחיפה. גם אנשי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים הוזעקו למקום, אך הדולפינה לא החזיקה מעמד ומתה במים.

 

בנובמבר 2013 ניסו אנשי רשות הטבע והגנים עם צוות המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמל"י) לאושש את "אביב", דולפין ממין דולפינן מצוי באורך של כ-2.5 מטר ובמשקל של כ-200 ק"ג. הדולפין חולץ במצב קשה מחוף נתניה ולמרות שחל שיפור קל במצבו, הוא מת לאחר חמישה ימים בבריכת האישוש.

 

לדברי שיינין, מחר (שישי) בבוקר תיערך נתיחה לאחר המוות כדי לנסות ולזהות את הגורם למותו של הדולפין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים