שתף קטע נבחר

דוחה את ההריון? כך הפוריות שלך נפגעת עם הזמן

ירידה במספר הביציות ובעיות כמו סוכרת ויתר לחץ דם, ששכיחותן עולה עם הגיל, עלולות להוות מכשול בפני נשים שמתכננות הריון בגיל מבוגר יחסית. מומחה לפריון מסביר מה חשוב לדעת לפני שדוחים את תכנון המשפחה

בעידן המודרני, נשים רבות דוחות את הגיל שבו הן מעוניינות להביא ילדים לעולם: לעתים בשל זוגיות מאוחרת, רצון להתמקד בקריירה, רצון להביא ילדים לעולם בזוגיות "פרק ב'" וסיבות אחרות. 

 

עם זאת, לכניסה להריון בגיל אימהי מתקדם יש משמעויות שחשוב להכיר, שכן משך הזמן להשגת ההריון עולה בגילאים אלו, וכך גם שכיחותן של בעיות הפוריות. מה צריך לדעת כשמתכננים הריון בגיל מאוחר?

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על פוריות:

בעיות פוריות: מתי יש באמת סיבה לדאגה

פעם אחת במקום 7: זריקה חדשה לטיפולי פוריות

טיפולי פוריות: 6 חידושים שיעזרו להיכנס להריון

 

מספר הביציות הולך וקטן

כמות הביציות בגופה של האישה הולכת ויורדת עם השנים. למעשה, הכמות הגדולה ביותר קיימת עוד כשהאישה עוברית ברחם אמה. ירידה זו נמשכת בילדות ובמהלך כל שנות הבגרות המינית, והיא חדה יותר מגיל 35 ואילך. במקרים מסוימים התהליך יכול אף להקדים בכמה שנים, עד לרמה העלולה להקשות על כניסה להריון.

 

אין כיום דרך אמינה לדעת כמה ביציות קיימות בשחלותיה של אישה, אך קיים מדד איכותי להערכת כמות הביציות, המכונה "רזרבה שחלתית". אפשר להעריך את הרזרבה השחלתית באמצעות בדיקת דם לבחינת הפרופיל ההורמונלי בווסת, בדיקת אולטרסאונד (AFC) המבוצעת בסוף הווסת ושבה סופרים את הזקיקים הקטנים בשתי השחלות, ובדיקת דם להורמון AMH, שיכולה להתבצע בכל שלב של המחזור.

 

שתי הבדיקות האחרונות (AMH ,AFC) נחשבות לאמינות ביותר, וקיימים מודלים המציעים אף לחזות באמצעותן את עיתוי הופעת גיל המעבר אצל האישה. בדיקות אלה מומלצות עבור נשים המעוניינות לדחות את גיל הפריון, שכן אין סימנים ספציפיים שיכולים לרמוז לאישה על ירידה ברזרבה השחלתית ובפוריותה, למעט, אולי, שינויים בתבנית המחזור (התקצרות או התארכות הטווח שבין וסת לווסת) והופעת גלי חום. חשוב לציין כי סימנים אלה יכולים להופיע גם בשלב מתקדם, שבו הירידה ברזרבה השחלתית תלולה במיוחד.

 

אורח החיים מסכן את הפריון

מעבר לגיל, שהוא ללא ספק הגורם החשוב ביותר, קיימים גורמי סיכון נוספים העלולים לפגוע בפריון האישה - והשפעתם הולכת וגוברת ככל שהגיל עולה. עישון מהווה זרז לירידה ברזרבה השחלתית של האישה, פוגע כנראה באיכות הביציות ומשפיע לרעה על סיכויי ההצלחה בטיפולי פוריות. עודף משקל, השכיח בחברה המערבית, יכול להשפיע לעתים על סדירות המחזורים ועל הביוץ ולפגוע בהצלחתם של טיפולי פוריות.

 

מחקרים עדכניים מלמדים שרמות גבוהות של שומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים), השכיחות במצבים של עודף משקל, יכולות להוות גורם מפריע ומעכב התעברות. גם נטייה לבעיות כמו סוכרת ויתר לחץ דם, השכיחות יותר ככל שמתקדמים בגיל, מהווה גורם מפריע להתעברות ומשפיעה לעתים באופן שלילי גם על תוצאות ההריון (הפלות וסיבוכי הריון).

 

עם זאת, חשוב לציין כי אורח חיים בריא, תזונה מאוזנת ופעילות ספורטיבית, החשובים כל כך לבריאות הכללית, אינם יכולים להבטיח שמירה על הפוריות ולמנוע את הירידה ברזרבה השחלתית ובפוריות המיוחסת לגיל אימהי מתקדם.

אין דרך אמינה לדעת כמה ביציות קיימות בשחלותיה של אישה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין דרך אמינה לדעת כמה ביציות קיימות בשחלותיה של אישה(צילום: shutterstock)
 

גלולות מסוות בעיות קיימות

גלולות למניעת הריון אינן פוגעות בפוריות, אך הן עלולות למסך בעיות פוריות קיימות. לדוגמה, נשים שנטלו גלולות מגיל צעיר במשך שנים רבות, טופלו לעתים קרובות בגלולות להסדרת המחזור, לאקנה או לשיעור יתר ולא רק למניעת הריון. אצל רבות מהן קיימת ברקע תסמונת השחלות הפוליציסטיות, שלא אובחנה בשל הטיפול בגלולות.

 

נשים כאלה עלולות להיתקל בבעיה ברגע שהן מפסיקות את השימוש בגלולות כדי להיכנס להריון. אז הן תולות את האשמה בגלולות, שלמעשה רק מיתנו את הבעיה עם השנים ולכן מנעו את הופעת התסמינים האופייניים - ובהחלט לא גרמו להופעת התסמונת.

 

מחקרים חדשים מצאו קשר במקרים מסוימים בין נטילת גלולות ממושכת לירידה בכושר השגשוג של רירית הרחם, דבר שעלול לגרום לקושי בהתעברות. עם זאת, מדובר במקרים נדירים ביותר והכלל הנכון הוא כי נטילת גלולות אינה פוגעת בפוריות, והפסקת השימוש בגלולות מחזירה את המצב לקדמותו בין שהיה תקין ובין שלא. שימוש ממושך בגלולות אינו משפיע לטובה או לרעה באופן משמעותי גם על הרזרבה השחלתית.

 

גם גיל הגבר משפיע

אף ששכיח מאוד לראות תינוקות לאבות מבוגרים, גם פוריות הגבר מושפעת במידה מסוימת מהגיל. אמנם אין ירידה משמעותית בייצור הזרע עד לגיל 55-60, וגם אז הירידה הדרגתית ואיטית בהשוואה לירידה בפוריות האישה, אך קיימת עלייה בשכיחות של תסמונות גנטיות אצל עוברים של אבות בגיל מתקדם (גם אז, פחות בהשוואה לעלייה אצל נשים).

 

עם הגיל עולה שכיחותן של בעיות רקע שונות, כמו יתר לחץ דם וסוכרת, שעלולות להוביל לירידה בתפקוד המיני. כמו אצל הנשים, גם רמה גבוהה של שומנים בדם אצל הגבר יכולה לעכב את ההתעברות.

 

נוסף על כך, תרופות מסוגים שונים שהשימוש בהן נפוץ אצל גברים, דוגמת תרופות נגד התקרחות וסטרואידים אנאבוליים (לבניית מסת שרירים), עלולות לגרום לפגיעה בייצור הזרע. עוד חשוב לציין כי עישון משפיע לשלילה גם הוא על איכות הזרע של הגבר.

 

כיוון שקיימות מגוון של בעיות בדרך לכניסה להריון בגיל אימהי מתקדם, ובמקרים שבהם האישה יודעת מבעוד מועד כי תרצה להרות בשלב מאוחר בחייה, מומלץ לבצע הערכה של הרזרבה השחלתית, לבחון את גורמי הסיכון השונים ובמידת הצורך לשקול הקפאת ביציות או זרע.

 

הכותב הוא מומחה לפריון ורופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי וולפסון, במכבי שירותי בריאות ובמרכז הרפואי "מור לאשה"

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גלולות למניעת הריון עשויות להסוות בעיות פוריות קיימות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים