שתף קטע נבחר

חולי האיידס מתגברים על הבושה ב-SMS

מעדיפים לתקשר בפלאפון מאשר פנים מול פנים: בזמביה פועל מרכז ייעוץ לבני נוער שמפחדים לדבר עם עובדי בריאות על המחלה שממנה מתים מתבגרים רבים. נשאית HIV בת 19: "במרפאות לא אומרים לך מה לעשות. רק אומרים לך שהבדיקה שלך חיובית ושולחים אותך הביתה עם תרופות"

מתגברים על הבושה ב-SMS: השאלות ששואלים בני הנוער על נגיף ה-HIV הן כנות ואנונימיות - ונשלחות בהודעות טקסט ב-160 מילה ופחות. מי שמקבל אלפים מהן מדי יום הוא המרכז הזמבי U-Report, המייעץ בנושא HIV.

 

עוד חדשות בעולם :

נשק במקום פֵיָה. עיתון הילדים של חיזבאללה

המחבלים עשו סלקציה ורצחו 36 לא-מוסלמים

דיווח: אשתו של מנהיג דאעש נעצרה בלבנון

צפון קוריאה לא מכחישה שתקפה את "סוני"

 

צעיר אחד שואל: "יש לי חברה שהיא נשאית HIV, ועכשיו היא מדברת על חתונה. מה אני יכול לעשות אתה?". צעיר אחר רוצה לדעת "אם מנשקים מישהו כל כך חזק, האם זה אפשרי להידבק מהווירוס?"

 

צעירים עוברים סדנה לשימוש באמצעי תקשורת במלחמה באיידס. לוסקה, זמביה                 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צעירים עוברים סדנה לשימוש באמצעי תקשורת במלחמה באיידס. לוסקה, זמביה (צילום: AFP)
אף שמקרי המוות שקשורים לאיידס, המחלה שממנה מתים נשאי HIV, נמצאים בירידה משמעותית בעולם, הם עדיין נמצאים בעלייה בקרב מתבגרים. כך עולה מדו"ח שפרסמה בשבוע שעבר קרן החירום הבינלאומית של האו"ם (יוניסף).

 

70 אלף נרשמו לשירותי הייעוץ

אלא ששירותים כמו אלה שמעניק מרכז U-Report מציעים דרך חדשה לבני נוער שיותר מדי מפחדים או מתביישים לדבר עם עובדי בריאות פנים מול פנים. המרכז ממוקם בבניין משרדים אפרורי בלוסקה, בירת זמביה. היועצים שעובדים בו יושבים מאחורי מחשבים נייחים ועונים על שאלות שנשלחו אליהם ב-SMS בכל נושא - מהאופן שבו הווירוס מופץ ועד ליתרונות וחסרונות של מילת גברים.

 

יותר מ-70 אלף משתמשים רשומים למרכז ייעוץ ל-HIV, שהוקם בשנת 2012, והוא משמש דוגמה למדינות אחרות, בהן דרום אפריקה וטנזניה. "אנחנו מקבלים הודעות מכל רחבי זמביה", אמרה מנהלת המרכז, כריסטינה מוטאל. "הוא הפך לוויראלי". שליש מהאנשים שנרשמו לקבלת שירותים מהמרכז הם בני נוער, אלה שנמצאים בסבירות הגבוהה ביותר למות מאיידס.

 

היועצים עובדים מתוך בניין משרדים אפרורי בלוסקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
היועצים עובדים מתוך בניין משרדים אפרורי בלוסקה(צילום: AFP)
צ'ילופיה מוואנאגומבי, נשאית HIV, יושבת בגינה מחוץ למרפאה בלוסקה שבה היא מקבלת טיפול רפואי. לדבריה, קשה למצוא יועצים בסוגיה. הסטודנטית בת ה-19 עם הציפורניים הצבועות בצבע סגול חולמת להיות בעתיד מהנדסת אזרחית, והיא אחת מתוך צעירים רבים שחיים עם HIV. "במרפאות אחרות לא מספרים לך מה לעשות, הם רק אומרים לך שהבדיקה שלך חיובית ושולחים אותך הביתה עם תרופות", אמרה מוואנאגומבי. "אז בדיוק אנשים הורגים את עצמם משום שהם חושבים שזה סוף העולם".

 

זמביה: 13% מ-14 מיליון הם נשאי HIV

סוכנות האו"ם הנאבקת במחלת האיידס, UNAIDS, מעריכה כי בשנת 2013, 2.1 מיליון מתבגרים נושאים את נגיף ה-HIV, ו-80 אחוזים מהם חיים באפריקה שמדרום לסהרה.

 

בזמביה יש את שיעור ההידבקות ב-HIV מהגבוהים בעולם - 13 אחוזים מתוך אוכלוסייה של 14 מיליון תושבים נושאים את הנגיף.

 

תוכנית רדיו בלוסקה שמוקדשת למלחמה באיידס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תוכנית רדיו בלוסקה שמוקדשת למלחמה באיידס(צילום: AFP)
סימני המגפה נמצאים בכל מקום. בעיתון Saturday Post המקומי, קרוב למחצית ממודעות הפרסום קשורות לתרופות צמחיות ל-HIV ולאיידס ביחד עם תרופות לירכיים רחבות.

 

מחסור ברופאים ובעובדי בריאות

בשעה שמרכז U-Report מתחיל לטפל במשבר ה-HIV בקרב בני נוער, החסמים להצלחה גבוהים. אפילו אם צעירים מקבלים גישה לייעוץ בנושא, הם עשויים להתקשות במציאת מרפאה מתאימה עבורם בזמביה, מדינה שבה יש מחסור כרוני ברופאים ובעובדי בריאות. את הוואקום הזה מנסה למשל למלא מרכז U-Report בעזרת הייעוץ הטלפוני שהוא מעניק לדור הסמארטפונים הצעיר.

 

"אנשים הורגים את עצמם כי חושבים שזה סוף העולם". צ'ילופיה מוואנאגומבי, נשאית איידס בת 19 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אנשים הורגים את עצמם כי חושבים שזה סוף העולם". צ'ילופיה מוואנאגומבי, נשאית איידס בת 19(צילום: AFP)

עד סוף השנה יעמוד מספר האנשים שמשתמשים בטלפון נייד באפריקה שמדרום לסהרה על 635 מיליון. מספר זה צפוי ללכת ולגדול כשהפלאפונים יהיו זולים יותר והנתונים יהיו זמינים יותר, כך העריכה חברת התקשורת השבדית "אריקסון" בדו"ח שפרסמה לא מזמן.

 

שירותי הייעוץ באמצעות SMS הם חלק מתופעה בינלאומית שבה שירותים רפואיים ניתנים על ידי אמצעים טכנולוגיים, דבר שלבני הנוער בעידן הדיגיטלי קל מאוד להסתגל אליו.

 

"בטווח הארוך, הממצאים לגבי מתבגרים, טיפול רפואי וטכנולוגיות מחשב הם שהמתבגרים מעדיפים אותן (את הטכנולוגיות החדשות) על פני פגישה פנים מול פנים", אמר קווין פטריק, מנהל מרכז לשימוש בתקשורת אלחוטית במערכות בריאות באוניברסיטת קליפורניה. "הם יבטחו יותר במחשב בנושאים רגישים". ובשעה שזמביה נאבקת לחזק את מערכת הבריאות החלשה שלה, טכנולוגיה סלולרית זולה עשויה להקל עליה ולהוריד ממנה מתח.

 

"קיימות אפליקציות שמסייעות לאנשים לאתר את האתר הקרוב ביותר לבדיקת HIV", אמר פרופסור דיוויד מור, חוקר לטכנולוגיות סלולריות באוניברסיטת קליפורניה שבסן דייגו. "מה אם נוכל ליצור משהו דומה כמו בדיקה מהירה לגילוי HIV באפליקציה בטלפון שלנו? זה ישנה את המצב לחלוטין במונחים של שכיחות HIV".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
צעירים עוברים סדנה לשימוש באמצעי תקשורת במלחמה באיידס. לוסקה
צילום: AFP
מומלצים