שתף קטע נבחר

מחירי הדירות עלו: אז מאיפה הכסף?

מחקר שפרסם בנק ישראל קובע כי למרות העליה במחירי הדירות, הדבר לא השפיע על ההכנסה הפנויה של משקי הבית שרכשו דירה בין השנים 2009-2011, בין הייתר בגלל הריבית הנמוכה, הגדלת ההון העצמי ופריסה ארוכה יותר של החזרי המשכנתא. עם זאת, הנתונים סותרים מחקר דומה שערך הבנק המרכזי לפני כשנה, ובכל מקרה, המציאות כיום שונה לחלוטין

האם ההוצאה על המשכנתא גדלה? מאז שנת 2004 ועד 2011 ובעיקר בין השנים 2009-2011, עלו מחירי הדירות בישראל בשיעור של כ-60%.

 

  • היקפי המשכנתאות יורדים - חודש רביעי ברציפות

 

ואולם, במחקר שערכו ד"ר יואב פרידמן וד"ר סיגל ריבון מחטיבת המחקר בבנק ישראל, ופורסם היום (ד') נבחנו השינויים שחלו באופן מימון רכישת הדירות בשנים הללו, ולפיו, לא חל שינוי משמעותי בשיעור ההחזר החודשי למשכנתא מתוך ההכנסה של משקי הבית.

 

לטענת החוקרים, אותם משקי בית שרכשו דירות אחרי העלייה החדה במחיריהן מימנו את רכישתן על ידי הגדלה משמעותית של היקף המשכנתא והגדלה מסוימת של ההון העצמי, וזאת למרות הגידול של המשכנתא הממוצעת, מכ-350 אלף שקל בשנת 2004 לכ-550 אלף שקל בשנת 2011.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)

ההסבר לכך הוא הארכת התקופה לפירעון של המשכנתא, ירידת הריביות על המשכנתאות, ועלייה מסוימת בהכנסה הריאלית של משקי הבית שרכשו דירות. "התפתחות זו אפשרה לרוכשי הדירות ליהנות מצריכה פרטית ברמה דומה לזו ממנה נהנו רוכשי דירות בתקופה שלפני עליית המחירים", נכתב במחקר שעושה שימוש בנתוני סקר הוצאות משקי בית של הלמ"ס לשנים 2004 עד 2011.

 

התשלום עבור החזר המשכנתא זינק

ועם זאת, מחקר שפרסם בנק ישראל בספטמבר 2013 מעלה דווקא מסקנות סותרות, לפיהן, בעוד בתחילת שנת 2009 עמד שיעור החזר החודשי לתשלום המשכנתא מתוך סך ההכנסה של משק הבית על 23%, הרי שבסוף שנת 2012 הוא זינק ל- 31% מההכנסה (וכיום הוא עומד על כ-34% מההכנסה. כלומר שליש מההכנסה של אותם לווים הולך לתשלום המשכנתא).

 

"בין השנים 2009—2010 נפתח פער בין קצב הגידול של ההחזר החודשי לקצב הגידול של ההכנסה. פתיחת הפער נובעת בעיקר מהעלייה החדה בהיקף המשכנתא הממוצעת שהביאה לעלייה של כ-55% בהחזר החודשי. ראוי לציין כי ההחזר החודשי עלה למרות התוואי היורד של הריבית על המשכנתאות החל משנת 2008 ולמרות שהמשכנתאות החדשות נלקחו לתקופות ארוכות יותר", נכתב במחקר שערכו בבנק ישראל בספטמבר 2013.

 

יש לציין כי בין השנים 2008—2012 עלה מחירה של דירה ממוצעת בכ-54% בעוד שההכנסה של משקי הבית עלתה בכ-20% בלבד. עוד יצויין כי כיום גובה המשכנתא הממוצעת עומד על כ-620 אלף שקל, זאת במקביל לשלל הגבלות שהטיל בנק ישראל בשנתיים האחרונות בהן צמצום תקופת החזר המשכנתא (למקסימום 30 שנה), והגבלת על גודל ההלוואה שניתן לקחת מהבנק.

 

בשורה התחתונה, המציאות הנוכחית של סוף 2014, שונה בתכלית מנתוני המחקר. כיום, למרות הריבית הנמוכה, לווים רבים מבין רוכשי דירה ראשונה, נוטלים את שיעורי המימון המקסימאליים מהבנק (כל עוד הבנק מאפשר להם) מחזירים לבנק סכומים הרבה יותר גבוהים מבעבר, ההנכסה הפנויה שלהם קטנה והם נעזרים בהלוואות נוספות בעיקר כאלו הנלקחות עבורם על ידי ההורים ובני משפחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים