שתף קטע נבחר

צמד חמד: פנדות אדומות חדשות בירושלים

אל גן החיות התנ''כי בירושלים הגיעו הישר מצרפת שתי פנדות אדומות חמודות, לאחר שסיימון הפנדה מת מזיקנה. כיום נותרו כעשרת אלפים פנדות בטבע בסין, הודו ונפאל והן סובלות מירידה במספרן בעקבות כריתת יערות ועצי במבוק המהווים את עיקר מזונן בטבע. איך מתאקלמות באו-לין וטיקה בביתן החדש? בואו לגלות

שתי פנדות אדומות, אחיות צעירות בנות כשנה וחצי עזבו בקיץ האחרון את ביתן בגן החיות בפריז, בצרפת וטסו אל ביתן החדש בגן החיות התנ"כי בירושלים. כעת לאחר מספר חודשי מחייה בגן החיות בחצר נסתרת מעיני המבקרים, הן יצאו היום (ד') לראשונה לחצר החיצונית החשופה למבקרים.

 

עמית קוטלר באולפן ynet מראיין את ד"ר נילי אבני-מגן, וטרינרית בגן החיות התנ"כי בירושלים (צילום: אלי מנדלבאום, כתב: ארז ארליכמן)
 

מחכות לחורף הירושלמי

ההגעה של השתיים, באו-לין וטיקה, לוותה גם בפרידה לא קלה מאחד הדיירים הוותיקים בגן החיות. סיימון, זכר פנדה אדומה מת לפני כשלוש שנים בגיל מופלג של 14 שנה. מאז שקדו בגן החיות כדי להביא פנדות חדשות במסגרת פרויקט בינלאומי לשימור הפנדות המצויות בסכנת הכחדה בטבע.
 
עוד בערוץ בעלי חיים ב-ynet

 

"החורף הירושלמי הוא בדיוק מה שהן צריכות. הן מרגישות טוב מאוד בחצר. לקראת הקיץ הירושלמי, להבדיל ממזג האוויר הקריר בהרי ההימלאיה, בנינו להן בתים ממוזגים בצורת גזע עץ חלול ונראה איך ישמחו לבלות בתוך הבתים הממוזגים", מספרת ל-ynet ד''ר נילי אבני-מגן, וטרינרית גן החיות.

 
 (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)
 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)
 
הפנדות ניזונות בטבע בעיקר מענפי ועלי עצי במבוק. להבדיל מהפנדות הענקיות שטורפות כמעט את כל חלקי ושורשי הבמבוק, הפנדות האדומות נחשבות לחיות בררניות יותר. ממחקרים שנערכו בעבר עולה כי הן מעדיפות בעיקר את הענפים והעלים הצעירים והרכים ביותר. את המזון הן לועסות בפרקי זמן ארוכים ולא בולעות אותו באופן מיידי.

 

התלות של הפנדות בקיומם של עצי הבמבוק שעדיין נפוצים ברחבי דרום אסיה, גורמת להן לקשיים בהשגת המזון בתקופות החורף. הן מפצות זאת בדמות אכילת פירות, חרקים וזוחלים קטנים. הפרווה העבה שלהם מסייעת להן לשמור על חום גוף וקצב חילוף חומרים נמוך.   

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

פרויקט עולמי לשימור הפנדות והשבתן לטבע

הפנדה האדומות הן באורך של 55-64 ס"מ, מצויידות בזנב פרוותי ארוך שמגיע עד לאורך של כמעט 50 ס"מ. תוחלת החיים של פנדה בטבע מוערכת בין שמונה לעשר שנים.

 

בשבי הפנדות מאריכות חיים ומסוגלות להגיע בדרך כלל לגילאים של 15-18 שנה לכל היותר. במקרים נדירים תועדו פנדות שמתו בגיל 21 שנה בגן החיות בהולנד. -12 שנה. בשבי הן מסוגלות להאריך חיים ולהגיע גם לגילאים מופלגים של 15-16 שנה.  

 
כיום בטבע מוערך מספרן בכ-10,000 פרטים. ישנם שני תתי מינים של פנדות האדומות. תת מין שחי בנפאל, צפון הודו והרי ההימלאיה, בוטהאן ובחלקים קטנים בסין. תת המין השני מצוי רק בסין וצפון מיאנמר. 
 
תיעוד ראשון של פנדות אדומות בטבע במיאנמר (צילום: Fauna & Flora International)
 
בטבע הפנדות חיות בגפן, אך לגורים לוקח זמן רב עד שהם יוצאים לעצמאות ומבלים לפחות כשנה בצמוד לאמהות. הזכר והנקבה שוהים יחד במשך כל תקופת החיזור וההזדווגות. 
 

כיום למעלה מ-80 גני חיות ברחבי העולם לוקחים חלק בפרויקט לרביית הפנדות האדומות כדי להבטיח את הישרדותן בטבע. גן החיות בירושלים לוקח אף הוא חלק בפרויקט.

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

"כאן נכנסים לתמונה גני החיות והמשימה שלהן היא לשמור על מינים נכחדים. בשנתיים האחרונות ישנו פרויקט השבה לטבע של ארגון החיות בהודו יחד עם ארגון החיות העולמי כדי להשיב את הפנדות בחזרה ליערות ההימלאיה", מגלה ד"ר אבני-מגן. בגן החיות מספקים להן ענפי במבוק מדי בוקר ולדבריה, שתי הפנדות מבלות את מרבית משעות היום באכילה ושינה.  
 
עוד סיפורים חייתים מחכים לכם בערוץ בעלי חיים ב-ynet
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
מתאקלמות בבית החדש
צילום: אלי מנדלבאום
צילום: אלי מנדלבאום
בּאו-לין וטיקה,
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים