שתף קטע נבחר

סדר בפרשה: מה התרחש במסדרונות האיגודים?

אחרי שאבנר קופל, משה קליסקי ודורון שמחי נחקרו במשטרה, עולות השאלות הקשות: לאן התגלגלו כספי התרומות שהגיעו לאיגודי הכדורסל והכדוריד מ"ישראל ביתנו"? הכל על הזווית הספורטיבית של פרשת השחיתות

מה בדיוק קרה בין כותלי איגוד הכדורסל ואיגוד הכדוריד בשנה וחצי האחרונות שגרם לאבנר קופל, דורון שמחי ומשה קליסקי, שלושה עסקנים בכירים בענפים שלהם, למצוא את עצמם נחקרים במשטרה ונשלחים למעצר בית?

 

החשד המיוחס לשלושה הוא בעבירות לכאורה של קבלת כספי ציבור במרמה בנסיבות מחמירות, מתן שוחד, תיווך לשוחד, קשר לביצוע פשע וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. החשדות לא צצו פתאום. מזה כמעט שנה וחצי חוקרת המשטרה בצורה חשאית את מעורבותם של השלושה יחד עם עוד 25 אנשי ציבור נוספים, כל אחד בתחומו.

 

אבנר קופל. נשלח למעצר בית (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אבנר קופל. נשלח למעצר בית(צילום: אורן אהרוני)

 

בחודש יולי 2013 הועברה תרומה גדולה על ידי מפלגת "ישראל ביתנו" על סך מיליון שקלים לטובת האקדמיה למצוינות של איגוד הכדורסל במכון וינגייט. כך נמסר אז בהודעת האיגוד: "איגוד הכדורסל מברך את פועלה של חברת הכנסת פאינה קירשנבאום, אשר העבירה יחד עם מפלגתה, 'ישראל ביתנו', כמיליון שקלים לאקדמיה לכדורסל".

 

אותה תרומה על פי החשד ממפלגתה של קירשנבאום אמנם עזרה לתפעול השוטף של האקדמיה, אך יחד עם זאת לפי החשדות לא הייתה "נקייה". בתיה כהן, אחת מהחשודות בפרשה שנשלחה למעצר בית הייתה הנהנית העיקרית לצד האיגוד מקבלת התרומה.

 

דרך הפעולה: עמלות "תיווך"

בתיה כהן הייתה למעשה "המתווכת" של העסקה (כמובן על הנייר כי לא נעשה פה באמת תיווך של ממש), וגזרה 10 אחוזים מתוך הסכום שהתקרב למיליון שקלים - זאת אומרת קרוב ל-100 אלף שקלים. על פי החשדות כהן לא נהנתה לבדה מאותם דמי תיווך וחילקה את הסכום בין אנשים נוספים שכרגע עצורים בפרשה.

 

ח"כ פאינה קירשנבאום. באיגוד בירכו אותה בזמנו על התרומה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ פאינה קירשנבאום. באיגוד בירכו אותה בזמנו על התרומה(צילום: גיל יוחנן)

 

אז מדוע נעצרו יו"ר איגוד הכדורסל לשעבר, אבנר קופל, ויו"ר מנהלת הליגה הלאומית, משה קליסקי, שהיה כפוף בזמנו לקופל? על פי גורמים במשטרה, קליסקי היה זה שהכיר את אחת העצורות בפרשה ודרכו לכאורה בכלל הגיעה אותה תרומה. וקופל? הוא היה יו"ר האיגוד באותה תקופה ובמשטרה טוענים כי ידע טוב מאוד לאן הכסף הולך. החשדות המיוחסים לאיש שעד לפני זמן לא רב היה החזק ביותר בכדורסל הישראלי הם: מתן שוחד, קבלת דבר במרמה ורישום כוזב במסמכי תאגיד.

 

מבין שלושת החשודים מעולם הספורט (קופל, שמחי וקליסקי), האחרון הוא היחיד שנשאר במעצר , בשונה מהשניים הראשונים שנמצאים במעצר בית. בסביבתו של קליסקי טוענים שהסיבה לכך היא בריאותית ובמשפחה מעדיפים שלא ינוע בין ביתו לבין תחנת המשטרה לצורך חקירה, מה שיכול להשפיע עוד יותר על מצבו הבריאותי.

 

צביקה שרף שמתריע כבר כמה שנים על מה שקורה באיגוד הוציא היום הודעה רשמית ובה התייחס לפרשה החמורה: "למרות שהוכח שצדקתי, אני עצוב. מה שהתגלה אתמול בהעברת הכסף של ישראל ביתנו זה רק דבר אחד, יש עוד דברים נוראיים".

 

צביקה שרף: "יש עוד דברים נוראיים" (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
צביקה שרף: "יש עוד דברים נוראיים"(צילום: ראובן שוורץ)

 

איגוד הכדוריד: קינאו בכדורסל

האפשרות לקבלת תרומה ממפלגת "ישראל ביתנו" הגיעה גם לראשי איגוד הכדוריד בערך באותו הזמן שהפנייה נעשתה לאיגוד הכדורסל. לפי החשדות הסכום שהוצע לכדוריד עמד על חצי מיליון שקלים. "באיגוד לא האמינו שאפשר ככה סתם לקבל כסף, אז לא לקחו ברצינות את ההצעה שהגיעה מגורם מעולם הספורט", אומר אדם שמכיר מקרוב את הפרשה. מה שגרם בסופו של דבר ליו"ר איגוד הכדוריד, דורון שמחי, להאמין שאופציה כזו קיימת התרחש זמן לא רב לאחר מכן.

 

"אנשי איגוד הכדוריד הגיעו לאירוע ספורט ואותו גורם שהציע להם אז לקבל את התרומה נכח במקום. הוא צחק ואמר לאנשי הכדוריד: 'תראו איך בכדורסל נהנו מהכסף הזה בזמן שאתם ויתרתם עליו'. בעקבות כך התרצו באיגוד הכדוריד ורקמו מהלך לקבלת הכסף", אומר אותו גורם.

 

בניגוד לכדורסל שם עמלת התיווך עמדה על 10 אחוזים, לפי החשדות מאיגוד הכדוריד דרשה החשודה או מי מטעמה 20 אחוזים, שבחישוב מהיר הוא למעשה אותו הסכום שהיא קיבלה לכאורה מאיגוד הכדורסל - קרוב ל-100 אלף שקלים.

 

דורון שמחי. נדרש שלא להגיע למשרדי איגוד הכדוריד (צילום: יועד כהן) (צילום: יועד כהן)
דורון שמחי. נדרש שלא להגיע למשרדי איגוד הכדוריד(צילום: יועד כהן)

 

דבר אחד לא ברור, לאן הלכו אותם 400 אלף השקלים (אחרי ניכוי עמלת התיווך) שקיבל איגוד הכדוריד? האם לאקדמיה שאז לא הייתה קיימת, או לגורמים אחרים? את זה בנוסף לנושא התיווך והשוחד בודקים במשטרה.

 

יש לציין כי אתמול פשטו חוקרי ובלשי יחידת להב 433 על משרדי איגוד הכדורסל, איגוד הכדוריד וכן על מכון וינגייט ולקחו עימם מסמכים וחומרים הקשורים לפרשה. מדורון שמחי נדרש שלא להגיע למשרדי איגוד הכדוריד.

 

גם יו"ר שדולת הספורט בכנסת היוצאת, עיסואי פריג', הגיב להתפתחות החקירה: "איגוד הכדורסל משמש באמצעות גורמים בכירים כמכבסת כספים בשירות מפלגת 'ישראל ביתנו'. בשנה האחרונה פניתי לכל גורם אפשרי, ממבקר המדינה, דרך ועדת הביקורת של הכנסת והתרעתי על כך".

 

אתמול מסר סנגורו של שמחי, עו"ד ירון פורר: "מדובר ביו"ר שפועל ללא שכר מתוך האהבה נטו של הספורט. מרשי שיתף פעולה באופן מלא ומוחלט. מדובר בגוף ציבורי שכל פעולותיו מתבצעות בשקיפות מלאה כך שלא נפל שום דופי במעשיו".

 

עו"ד אדי אבינועם, פרקליטו של קליסקי, מסר בתגובה: "משום שאנחנו בתחילת החקירה הגלויה של המשטרה, לא ניתן להכביר במילים, אבל אני יכול לומר שאין כאן שום שוחד או בסיס לשוחד. כל הפעולות שמרשי ביצע הן פעולות גלויות, ברורות והשקיפות מלאה ואין רסיס של עבירה פלילית במעשיו. הסכמנו להארכת המעצר כדי לאפשר למשטרה לבדוק את גרסתו של מרשי שהוא חף מפשע על מנת לבסס את גרסתו".

 

מבית"ר ירושלים, שם עובד קופל כיועץ שיווק, נמסר בעקבות הפרשה :"אנו מצרים על חקירתו של אבנר קופל במשטרה בתקווה שהמשטרה תסיים את החקירה כמה שיותר מהר. מבחינת המועדון, אבנר זכאי עד אשר יוכח אחרת ולכן מבקשים אנו מכולם לנהוג באיפוק ולא לחרוץ דין כמקובל במחוזותינו. אנו מבהירים כי כל המיוחס לאבנר קופל אינו קשור לבית״ר ירושלים ולא לתקופה שבה משמש אבנר כיועץ השיווק והמיתוג של המועדון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
אבנר קופל
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים