שתף קטע נבחר

מחקר: מתי קנאה הופכת מרגש שלילי לחיובי?

אם חשבתם שחוסר אמון וחשדות לגבי בן הזוג מכרסמים בכל חלקה טובה, מחקר חדש מוכיח שכמו כל דבר בחיים, גם הפעם - אין באמת שחור או לבן, ולעיתים קנאה וחוסר אמון יכולים רק לחזק את הקשר

בזמן שיצאת לבלות עם בן הזוג שלך, פגשתם מכרה משותפת. היא מפטירה שלום יבש לכיוונך ומיד מעניקה חיבוק גדול לבן זוגך. "טוב לראות אותך", היא אומרת לו ונוגעת בזרועו, והם מנהלים שיחה ערה במשך רבע שעה, עד שאת נוטלת בעלות מחודשת על זרועו וגוררת אותו מהמקום.

 

עוד בנושא:

הדבר הכי גרוע שעשוי לקרות לגירושים שלכם

זה קורה לכולם: 6 בעיות שכל זוג מכיר

 

 

בת הזוג שלך יושבת מזה שעה ארוכה על הפייסבוק שלה. אתה פוזל לכיוון הטלפון שלה ורואה שהיא בצ'ט עם האקס שלה. ולא סתם אקס, אלא האקס המיתולוגי, זה ששבר את ליבה ומעולם לא התגברה עליו לגמרי.

 

איך הייתם מגיבים בכל אחת מהסיטואציות האלה? יתכן שהייתם כועסים, נעלבים או נלחצים. יתכן שהייתם מנהלים שיחה עם בן הזוג, יוזמים מריבה או מאשימים אותו בבגידה. וסביר להניח שהייתם בוחנים אותו בשבע עיניים בזמן הקרוב. וכיצד היה הדבר משפיע על מערכת היחסים שלכם?

 

ובכן, כולנו יודעים שחוסר אמון בין בני זוג הוא מכשול מהותי למערכת היחסים, וחשדות לגבי בן הזוג מכרסמים כל חלקה טובה בה. נכון? אז זהו, שלאו דווקא. מסתבר שהעניין, כמו כל דבר בחיים, הוא לא שחור או לבן.

 

אתה מוכן להפסיק להזיל עליה ריר? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אתה מוכן להפסיק להזיל עליה ריר?(צילום: shutterstock)

 

מחקר חדש מצא שכאשר אנו חושדים בבן הזוג אנחנו עשויים דווקא להגביר את מידת המחויבות שלו למערכת היחסים שלנו. במחקר, שפורסם ב-Journal of Social and Personal Relationships, נבדקו מאה זוגות הטרוסקסואלים כאשר כל אחד מבני הזוג התבקש למלא שאלון בכל יום ביומו למשך שבוע. בתחילה נשאל כל אחד מהם לגבי מידת העניין שלו באנשים אחרים, וכן האם נראה לו שבן זוגו היה מעוניין במישהו אחר. לאחר מכן, הם נדרשו לציין את המידה בה הם שמרו על בן זוגם באותו היום.

 

"שמירת בן הזוג" כוללת התנהגויות כמו פיקוח על אנשים שמפגינים עניין רומנטי או מיני בבן הזוג, והשתלטות על כל הזמן שלו כדי לצמצם את האפשרות שלו להיות באינטרקציה עם אחרים שעלולים לגנוב אותו ממך. לסיום, התבקש כל אחד מבני הזוג לציין את מידת המחויבות ושביעות הרצון שלו ממערכת היחסים באותו היום.

 

נמצא שכאשר אנשים חשדו שמישהו ניסה לפתות את בן זוגם או שהם הרגישו שהוא נמשך למישהו אחר, הם הפגינו יותר התנהגות של שמירת בן הזוג. קשה לומר שהממצא הזה מפתיע, משום שאם אתה מאמין שמערכת היחסים שלך נמצאת תחת איום, תתמלא במוטיבציה לעשות משהו בנידון. הממצא המפתיע הוא הקשר שהתגלה בין התנהגות של שמירת בן הזוג לבין מחויבות גבוהה יותר של בן הזוג שלך ביום למחרת.

 

במילים אחרות, כאשר אנשים שומרים על בני הזוג שלהם, כלומר נוקטים בהתנהגות שנחשבת לרוב כשלילית, בני הזוג נעשים מחויבים יותר אליהם. לא רק זאת אלא שהקשר בין שמירה על בן הזוג לבין המחויבות שלו התחזק ככל שהנשאל היה טיפוס יותר קנאי. כי ככל שתהיה יותר קנאי כך תחשוד יותר בבן זוגך ותיטה לשמור עליו. כתוצאה, תעלה המחויבות שלו לקשר איתך.

 

מישהו מצחיק אותה בטלפון וזה לא אני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מישהו מצחיק אותה בטלפון וזה לא אני(צילום: shutterstock)

  

איך ניתן להסביר את הקשר הזה?

במחקר קודם אשר בדק את הצדדים השליליים והחיוביים של קנאה רומנטית, נמצא שקנאה היא תגובה אמוציונלית לאיום אמיתי או מדומיין של אובדן משהו בעל ערך עבורנו. כאשר אנו מבינים שמישהו רוצה משהו ששייך לנו, אנחנו מתערבים כדי למנוע ממנו להילקח מאיתנו.

 

 

כלומר, מנקודת מבט אבולוציונית, לאיום יש תפקיד חשוב שכן הוא מזכיר לנו מה חשוב מספיק כדי שנילחם עליו. יתכן שהתחושה הזאת מחלחלת אל בן הזוג שלנו ומשפיעה עליו, אך יתכן גם שתגובתו אינה אלא פועל יוצא של העובדה שביליתם יחד זמן רב יותר מהרגיל.

 

אנחנו לא מעודדים, למעשה אנו מגנים בתוקף, דפוסי שמירה מוקצנים ומסוכנים כמו ריגול אחרי בן הזוג או הצרת צעדיו. אנחנו גם לא מעודדים חשדנות וקנאה בין בני זוג, חוויות שאינן מהנות או קונסטרוקטיביות במיוחד. קנאה לכשעצמה אינה רצויה, אבל התנהגות של קנאה, לפחות על פי המחקר, עשויה להשפיע באופן חיובי על מערכת היחסים שלך. 


 

כל הכתבות שלנו נמצאות גם בפייסבוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עם מי את מתכתבת שם?
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים