שתף קטע נבחר

הטיגריסית חנה טרפה את שני גוריה הקטנים

לפני כחמישה שבועות המליטה חנה הטיגריסית הסומטרית שני גורים וטיפלה בהם בהצלחה בגן החיות התנכ"י בירושלים. רגע לפני שנשקלו וחוסנו לראשונה, גילו המטפלים כי היא טרפה את הגורים. "הם נראו נפלא והיו בשלים לצאת החוצה", מספרת הווטרינרית ד"ר נילי אבני-מגן. "אין לנו הסבר מדוע עשתה זאת"

סוף עצוב לפרויקט רביית הטיגריסים הסומטריים הנדירים בגן החיות התנ"כי בירושלים. לפני כחודש וחצי המליטה חנה הטיגריסית הסומטרית שלושה גורים ורק שניים מהם שרדו. ביום שישי בבוקר נחרדו המטפלים לגלות כי השניים ככל הנראה נטרפו על ידי האם.

 

 

"האם גרמה לנו שברון לב פעם נוספת. תכננו ביום ראשון להפריע לה בתא הלינה המבודד כדי לחסן ולשקול את הגורים לראשונה, אך ביום שישי בבוקר גילינו שהם לא נמצאים", אומרת ל-ynet ד"ר נילי אבני-מגן, וטרינרית גן החיות.

 

"הגורים היו בני כחמישה שבועות, נראו נפלא והתקדמו בקצב משביע רצון. היא התנהגה עד כה כאמא מצויינת, היניקה וטיפלה בהם בהצלחה. היו מצלמות שעקבו אחריהם, אך לקראת יציאתם לחצר, המצלמות כוונו לעבר החדר השני באזור הלינה שלהם בו נהגו להגיע עם האם כדי לאכול".

 

 (צילום: שחר קארה, גן החיות התנ"כי ירושלים)
(צילום: שחר קארה, גן החיות התנ"כי ירושלים)

 

"אין לנו הסבר מדוע ביום בהיר אחד היא עשתה זאת"

ככל הנראה אירוע הטריפה היה מחוץ לתחום הצילום של המצלמות. "נתנו לה את השקט לטפל בהם ומלבד סימני דם, לא נשאר מהם דבר. לא רצינו להתערב בגידול הגורים ורצינו לתת לה הזדמנות נוספת להיות אמא, לתת לטבע לעשות את שלו. הגורים היו מאוד גדולים ואין לנו הסבר מדוע ביום בהיר אחד היא עשתה זאת". 

 

לדברי הווטרינרית, בגן החיות העניקו עדיפות לאם לטפל בגורים ולא להתערב כפי שעשו בפעמים הקודמות וזאת כדי לדאוג לבריאות הטיגריסים ומניעת הרגלתם לבני אדם. "הסיכוי שנתנו לחנה להתמיד בטיפול היה חשוב וזו אכן הדילמה שעוסקים בה בעולם גני החיות - מתי להתערב. אך למרות הכשלון, היינו חייבים לתת לה סיכוי להיות אמא ולטפל בגורים". 

 

 (צילום: גן חיות תנ"כי ירושלים) (צילום: גן חיות תנ
(צילום: גן חיות תנ"כי ירושלים)

 

חנה הטיגריסית שנולדה בספארי בר"ג, כונתה בתחילה בשם "עוצמה" וכשעברה לגן החיות התנ"כי בירושלים, היא קיבלה את שמה החדש. בגן החיות בירושלים הביאו לכבודה את אביגדור, זכר בוגר מגרמניה והשניים התחברו בהצלחה לאחר תקופת הסתגלות ארוכה.

 

מסע רצוף טרגדיות בדרך להורות

המסע להורות ראשונה לווה בטרגדיות רבות. לאחר שתי המלטות, האם הצעירה לא הצליחה לטפל בגוריה והם מתו. בהמלטה השלישית ב-2009, נראה היה כי היא מסתגלת לאמהות, אך נטשה את הגורים במפתיע. רק גור אחד שרד, תודות להתערבות של אנשי הצוות.

 

 

הגור שזכה לשם "סילבסטר", זכה לטיפול רפואי וצוות מטפלי הגן גידלו אותו מסביב לשעון עד שהגיע לגיל שלושה חודשים וחובר מחדש עם אמו. שנה מאוחר יותר הוא עבר לביתו החדש בגן החיות בצרפת.

 

"אחרי כל מה שהיא עברה, החלטנו לעזור לה להתאושש ולהירגע קצת מההמלטות", סיפרה בחודש שעבר הווטרינרית. "היא קיבלה אמצעי מניעה בדמות שתל נגד הריון, שמפריש הורמונים בקצב איטי ומונע ממנה להתייחם. כשפג התוקף של ההורמונים כבר צפינו בחודשים האחרונים בחנה ואביגדור מזדווגים, רבים ומזדווגים שוב".

 

מנהל מחלקת הטורפים, דניס סמית' וצוות המחלקה תיעדו את תאריכי ההזדווגות וכך יכלו לתכנן את תאריך ההמלטה המשוער של חנה. "עם הזמן, ראינו שהיא מתחילה להשמין ובחודש שעבר, היא כבר החלה להיכנס פעמים רבות לתא הלינה שנמצא הרחק מעיני המבקרים כדי להעניק לה שקט להמליט ולגדל את הגורים", היא אומרת. "שלושה ימים לפני ההמלטה, היא בילתה הרבה בתוך הבית שרופד בקש".

 

ההמלטה אירעה ב-17 לנובמבר, עברה בהצלחה בתחילה. מצלמות המעקב שהוצבו בכניסה לתא תיעדו את המתרחש. שלושה גורים נולדו, אך לאחר מספר שבועות, גור אחד שנולד חלש וככל הנראה חולה מת. "הוא היה לא מפותח וכבר בימים הראשונים ראינו שחנה מזיזה אותו משני הגורים האחרים. היא הבינה שהוא לא בריא ואינו מתפתח היטב. צפינו בה באמצעות המצלמה כשהיא מיניקה, מלקקת ומטפלת בהצלחה בגורים ואפילו משחקת איתם".

 

 (צילום: שחר קארה, גן החיות התנ"כי ירושלים) (צילום: שחר קארה, גן החיות התנ
(צילום: שחר קארה, גן החיות התנ"כי ירושלים)

 

לדברי הווטרינרית, הגורים החלו לפקוח את העיניים לאחר מספר ימים והחלו להסתובב בשטח התא. "אנחנו דוגלים בכמה שפחות להפריע להם, למעט הכנסת מזון לאמא. גם האבא, אותו הפרדנו מהמשפחה כדי לאפשר לאם לטפל בגורים, מגיע לקחת מזון וחוזר לחצר הגדולה".

 

הגורים היו אמורים לעבור החודש עם האם לחצר קטנה, שעדיין אינה פתוחה לתצפית של המבקרים ורק לאחר מכן לעבור לחצר הפתוחה לתצפית הקהל.

 

בגני חיות ברחבי העולם החלו בעשורים האחרונים, בעקבות הירידה התלולה במספרם של הטיגריסים בטבע, להקים תוכנית רבייה בינלאומיות שנועדו להציל את תת-המין הנדיר מהכחדה. גן החיות התנ"כי והספארי ברמת-גן לוקחים חלק בפרויקטים הללו.

 

חנה ואביגדור בגן החיות התנ"כי בירושלים (צילום: לני רביב) (צילום: לני רביב)
חנה ואביגדור בגן החיות התנ"כי בירושלים(צילום: לני רביב)

 

הולכים ונעלמים מהטבע

המלטות של גורי טיגריסים בשבי מעניקים תקווה להמשך הישרדות תת המין הנדיר המצוי כיום אך ורק באי סומטרה באינדונזיה. שם חיים כיום על פי הערכות של ארגוני שימור פחות מ-400 טיגריסים בשמורות טבע. הם מצויים בסכנת הכחדה חמורה עקב ציד בלתי חוקי ואובדן אזורי המחייה שלהם לטובת חקלאות, תעשייה ומגורי אדם.

 

החשש הגדול של ארגוני סביבה ורשויות הטבע היא מהמשך פעילות של ארגוני פשיעה גדולים מכל העולם, לצוד את הטיגריסים ביערות. מדי שנה מפורקות מהשטח מאות מלכודות ציד, מתקיימת פעילות נגד ציידים, פשיטות ואף מאבק בסחר ברשת בחלקי הטיגריסים.

 

על פי הערכות מדי שנה נתפסים לפחות חמישה טיגריסים במלכודות. ניתן למצוא אופטימיות זהירה בכך כי השנה נולדו 32 גורי טיגריס סומטרי בגני חיות ברחבי העולם. אוכלוסיית הטיגריסים הסומטריים. בשבי עומדת כיום על 261 פרטים בהשוואה ל-180 בשנת 2008.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר קארה, גן החיות התנ"כי ירושלים
חנה והגורים בחודש שעבר
צילום: שחר קארה, גן החיות התנ"כי ירושלים
צילום: גן חיות תנ"כי ירושלים
היו בריאים ונמרצים
צילום: גן חיות תנ"כי ירושלים
מומלצים