שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה: קצא"א זיהמה, הציבור ישלם

הממשלה אישרה את הצעת המשרד להגנת הסביבה, ותקצה 17 מיליון שקל ותוספת כוח אדם לשיקום שמורת עברונה, בה דלפו 5 מיליון ליטר נפט גולמי. אמנם קצא"א תעמוד בעלויות המידיות של השיקום, אך עלויות נלוות רבות יגולגלו על גב הציבור. תושבי המקום והארגונים הירוקים זועמים

הממשלה אישרה היום (א') את הצעת המחליטים של המשרד להגנת הסביבה  לשיקום הערבה ושמורת הטבע "עברונה" בעקבות אירוע דליפת הנפט בבאר אורה. על פי ההצעה, תקצה הממשלה כ-17 מיליון שקל ותוספת כח אדם לטיפול בקרקעות מזוהמות ושיקום אוכלוסיית בעלי החיים שנפגעו.

 

כתבות נוספות בנושא האסון בערבה:

 

ומי ישלם על השיקום היקר? אנחנו. אמנם קצא"א תעמוד בעלויות המידיות של השיקום, אולם עלויות נלוות רבות נוספות מגולגלות על גב הציבור.

 

לפי ההחלטה, משרד האוצר יקצה למשרד להגנת הסביבה תוספת של 300 אלף שקלים ותקן כוח אדם אחד זמני. לרשות הטבע והגנים יקצה משרד האוצר עוד 3 מיליון שקלים (בפריסה לחמש שנים) ותקן כוח אדם נוסף. בשביל פעילות ניטור וחקר הסביבה בערבה ומפרץ אילת משרד האוצר יקצה 2 מיליון שקלים (לשנת 2015).

 

כדי לשקם את אוכלוסיית בעלי החיים שנפגעו יקצה משרד האוצר לרשות הטבע והגנים תוספת של 7.5 מיליון שקלים, ותוספת תקציב ראשונית של מיליון שקלים לטובת תכנון מעבר עילי לבעלי החיים. "הסכום לא מתקרב לסכום האמיתי הדרוש להתמודד עם דליפה של 5 מיליון ליטר נפט גולמי", אומרים בארגונים הירוקים.

נתניהו מבקר באזור הדליפה. הממשלה לא פיקחה על קצא"א (צילום: מארק ישראל סלם) (צילום: מארק ישראל סלם)
נתניהו מבקר באזור הדליפה. הממשלה לא פיקחה על קצא"א(צילום: מארק ישראל סלם)

 

"המזהם משלם? הממשלה עוזרת לקצא"א לעבור על החוק"

ומה חושבים תושבי האזור שביתם נפגע על כך שישלמו על הנזקים מכיסם? אודליה פלדמן-בראון, חברת ועד באר אורה אמרה: "כשראיתי את ההחלטה עברה בי מחשבה - למה הממשלה נותנת כסף ולא קצצ"א? כמו שאומרים: 'המזהם משלם'. אבל הממשלה תומכת בה ועוזרת לחברה להמשיך לעבור על החוק בחסות הממשלה".

 

"קצצ"א היא הסימפטום האחרון בשרשרת שנכשל. לפניה נכשלו עוד הרבה גורמים במערכת שאמורה לבקר על פעילותה", הוסיף חבר הוועד אליאור אלון. "בסוף מסתבר שמי שייהנה מהתקציבים האלה זה מי שהיה אחראי על הפיקוח של אותם עבודות. גם להם חלק מהאחריות בעניין. אני לא מבין את מעגל הכספים האלה. בפועל, זה אותו כסף, קצצ"א היא בעצם של המדינה. בסופו של דבר המזהם הוא המשלם. אולי מלכתחילה היה צריך להשית את התשלום על קצצ"א". 

 (צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון) (צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון)
(צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון)

בסופו של דבר, בהצעה מודגש כי אין בהחלטה כדי לגרוע מחובתה של קצא"א לפי כל דין לתקן את הנזקים שנגרמו מאירוע הדליפה, או לגרוע מזכותה של המדינה לדרוש מהגורם האחראי את עלות הנזקים. יחד עם זאת, לא ברור מההחלטה מתי בדיוק יתבעו את עלות הנזקים מקצצ"א.

 

הארגונים הירוקים זועמים 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל עמותת "אדם טבע ודין", אמר כי "הצעת המחליטים מתעלמת מהאחריות הישירה של חברת קצא"א לאסון האקלוגי, היא מתכחשת לעקרון 'המזהם משלם', אינה מטילה חובת ערבויות ובטחונות למניעת מקרים מסוג זה בעתיד ומותירה על כנה את המשך ההתנהלות החסויה של קצא"א, כך שאסון זהה או חמור יותר עשוי להתרחש שוב מחר בבוקר והפעם בקרבת ריכוזי אוכלוסין".

 

יש לציין כי היום הגישה אדם טבע ודין בג"ץ להתרת החיסיון של החברה. זאת כדי להבטיח חקירה גלויה של התנהלותה לפני ובמהלך אירוע הדליפה וכדי למנוע תאונות עתידיות. בג"ץ קבע שעל המדינה להשיב תוך 30 יום על הבקשה.

 

מעמותת צלול נמסר "קצצ"א ולא הציבור צריכה לשלם על גרימת האסון האקולוגי בשמורת עברונה". מנכ"לית העמותה מאיה יעקבס אמרה כי "לא ייתכן שאזרחי ישראל יידרשו לשלם על מחדליה של קצצ"א". עוד העבירה ביקורת על הסכום הזעום לשיקום האזור."17 מיליון שקלים המתפרשים על פני כמה שנים לא מתקרב אפילו לסכום האמיתי הדרוש להתמודד כראוי עם דליפה של 5 מיליון ליטרים נפט גולמי".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי ההצעה שהתקבלה מתווספת לכספים שיתקבלו ומתקבלים כבר כיום מקצא"א, עליה יופעל עיקרון "המזהם-משלם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מנחם זלוצקי, המשרד להגנת הסביבה
נזקי האסון בערבה
צילום: מנחם זלוצקי, המשרד להגנת הסביבה
מומלצים