שתף קטע נבחר

הסמארטפון ששווה עשרות מיליארדים

מכתיבת ממשקי הפעלה לטלפונים של אנדרואיד במשרד מרוהט בזול, לחברת הסלולר המובילה בסין והסטארטאפ ששווה 46 מיליארד דולר ואולי אפילו יותר. סיפורה של שיאומי שעוד תשמעו עליה, או תשלפו מהכיס את הסמארטפונים שלה. וגם: מה משמעות השם, ולאיזה סרט זה קשור?

"איחולי! עוד ציון דרך אדיר בדרכך לבנות חברה עולמית אדירה", כך נכתב בתגובה להודעה של לין בין, נשיא חברת שיאומי, על סבב גיוס של 1.1 מיליארד דולר לפי שווי שוק של יותר מ-46 מיליארד דולר. הגיוס הזה שהופך את שיאומי, יצרנית הטלפונים הזולים לסטארט-אפ עם השווי הגבוה בעולם. המגיב הוא מארק צוקרברג, שגם הקים סטארטפ די מצליח - רשת פייסבוק.

 

חבר שלו.  ()
חבר שלו.

 

מצד שני, בניגוד אליה - שיאומי באמת מייצרת משהו. והמון. חברת שיאומי היא יצרנית הטלפונים הגדולה בסין לאחר שעקפה את סמסונג ברבעון השני של 2014 עם קרוב ל-15 מיליון מכשירים - כשסמסונג מדדה מאחור עם קרוב ל-13 מיליון. היא גם הגיעה למקום החמישי בעולם, עם 5% מהשוק, אחרי לנובו, וואווי, אפל וסמסונג. כאן הסיפור הגדול הוא הקפיצה מ 1.8% שנה קודם. 

 

בום

"זה חסר תקדים במונחי מהירות צמיחה", אומר לבלומברג המיליארדר יורי מילנר, המשקיע הגדול ביותר בסבב האחרון בשיאומי באמצעות החברה שלו DST, ומי שהשקיע ב-2009 בפייסבוק לפני שווי של 10 מילארד ובעליבבא ב-2011. החברה, שהתחילה בכתיבת ממשקי הפעלה לאנדרואידים, מוכרת כיום מכשירי טלפון מבוססים אנדרואיד, טלוויזיות, אוזניות ממירים ותוכנה, חנות אפליקציות ו אולי מכוניות. בכנס CES הקרוב בווגאס, היא צפויה להכריז על מכשיר הדגל הבא שלה

 

 

ההתחלה

איך מתחיל עסק של מיליארדים? לין בין מספר שבאורז וקונפטי. "הגענו למשרד בביג'ינג, ירינו קצת קונפטי, קנינו את הריהוט הזול ביותר, עשינו לוגו והתחלנו לכתוב קוד. יזמות היא לא עניין זוהר". בתמונות בפייסבוק נראים המייסדים כולל המיליארדר ליי ג'ון (JUN)- המנכ"ל, שהגה גם את השם שיאומי, באנגלית Xiaomi. על פי פרסומים סותרים או משתלבים, ה-MI בשם מסמנים אינטרנט נייד (Mobile Internet) כמו גם ראשי תיבות של הסרט והסדרה "משימה בלתי אפשרית" (Mission Impossible) אותה חובב ג'ון. המילה עצמה משמעה "דוחן" וג'ון גם התייחס לצירוף Xiao שמתייחס לקונספט לפי גרעין אורז בודהיסטי אחד שקול להר שלם. 

 

 

המנכ"ל השאפתן של שיאומי ג'ון  חושב שזה ייקח 5 שנים לשליטה עולמית. ב-GSM ישראל מציינים את קצב ההשתלטות מעורר ההתפעלות בשווקים המתפתחים, עם מספר המשתמשים הפוטנציאלי במדינות אלה, ויחד עם המחירים האטרקטיביים - זה בהחלט נראה טוב. שיאומי תופסת מקום נכבד בטרנד המכשירים הסינים שהולכים ומאיימים על השליטה של אפל-סמסונג בשווקים גם בעולם המערבי.

 

"הוא מאמין שטכנולוגיה איכותית לא צריכה לעלות הון", נכתב באתר החברה על המנכ"ל,שכונה בתקשורת "סטיב ג'ובס הסיני", על שום מסיבות העיתונאים שלו. בהקשר אחר ואולי זהה, שיאומי גם מואשמת דרך קבע שגונבת את העיצוב של הטלפונים והטאבלטים שלה מהענקית האמריקאית. המעצב הראשי של אפל ג'וני אייב כינה זאת "גניבה" ו"עצלות". שיאומי מבחינתה מודה בהשראה - כך נראה ולא ממש מתביישת "צירפנו יחדיו קבוצת אנשים מגוגל, קינגסופט, מיקרוסופט, מוטורולה, יאהו ואחרות, כדי להביא חזון לחיים", נכתב באתר שלה.

 

אפל S?

אחד מאנשי החזון האלה הוא הוגו בארה, פעם האיש החשוב באנדרואיד כסגן נשיא בגוגל, שהפך להיות סגן נשיא שיאומי לשיווק בינלאומי. לאנשי אפל הוא אומר בכנס וולסטריט ג'ורנל לפני כחודש "המעצבים שלנו, המהנדסים, מקבלים השראה מהעיצובים הנהדרים. בעולם של היום, מי לא? הפנו אותי למוצר אחד שהוא עם שפה ייחודית משלו. לא תצליחו". בארה, שמעיד על עצמו כמעריץ של אפל, אף אמר כי האייפון 6, משתמש בשפה העיצובית של HTC מזה 5 שנים.

 

 

אווירת סטארט אפ. הוגו בארה במרכז.  ()
אווירת סטארט אפ. הוגו בארה במרכז.

 

כמובן, שיאומי לא תיבחן על מכשיר זה או אחר אלה על כל החבילה. האם היא תקח את הבכורה גם שם באמצעות מה שנראה כמו חיקוי? "הציפייה היא שהם יצליחו להקים אקוסיסטם כמו של אפל", אומר סאנדי שאן, אנליסט משנחגאי. "חומרה, תוכנה ושירותים לא רק למובייל, אלא גם למכשירים אחרים". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים