שתף קטע נבחר

נדחתה ההצעה הפלסטינית ל"סיום הכיבוש"

צרפת ועוד שבע מדינות תמכו בפלסטינים, רק ארה"ב ואוסטרליה התנגדו - אבל שתי אפריקניות נמנעו והביאו להפלת ההצעה. "מועצת הביטחון משותקת", הטיח השליח הפלסטיני. "ההצעה מביכה", אמר הנציג הישראלי. בפנים: עיקרי היוזמה שנדחתה, וכל התומכות והמתנגדות

נכשל הניסיון הפלסטיני להציב לוח זמנים לסיום הנוכחות הישראלית ביהודה ושומרון: מועצת הביטחון של האו"ם הצביעה הלילה (ד') על הצעת ההחלטה הפלסטינית שקוראת ל"סיום הכיבוש ולהגדרת לוח זמנים לגיבוש הסכם שלום ולנסיגה ישראלית מהשטחים" - ולמרות רוב להצעה הפלסטינית, היא לא עברה. הפלסטינים טענו כי תשע מדינות יתמכו בהצעתם, אך בסופו של דבר תמכו רק שמונה, רוב שאינו מספיק לקבלת החלטה. רק ארה"ב ואוסטרליה התנגדו להצעה.

 

 

נציגי ארגנטינה ארה"ב ובריטניה בהצבעה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נציגי ארגנטינה ארה"ב ובריטניה בהצבעה(צילום: EPA)
 

האמריקנים הפעילו מכבש דיפלומטי של הרגע האחרון כדי לסכל רוב של 9 מתוך 15 חברות מועצת הביטחון ובעקבות זאת לא היה צורך בווטו שלהם. פרט לארצות הברית, רק אוסטרליה התנגדה להצעה הפלסטינית. שתיים מהמדינות האפריקניות שעליהן "בנו" הפלסטינים בחישוביהם, ניגריה ורואנדה, נמנעו. בנוסף, נמנעו גם בריטניה וליטא האירופיות, וכן דרום קוריאה.

 

מנגד, האכזבה הדיפלומטית הגדולה מבחינת ישראל הייתה הצטרפותה של צרפת לתומכי ההחלטה, למרות שהיא עצמה ניסתה לקדם הצעת החלטה מתונה בהרבה. בעד ההחלטה הצביעו גם החברות הקבועות רוסיה וסין, וכן ארגנטינה, צ'אד, צ'ילה, ירדן ולוקסמבורג.

 

ההצעה הפלסטינית למועצת הביטחון (ראו להלן) מחריפה את הנוסח הקודם, לרבות חידוד הנושא של מזרח ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית ותוספת של נושא האסירים לנושאי הסדר הקבע. כמו כן שונה הנוסח מ"כוחות הביטחון הישראליים" ל"כוחות הכיבוש", ונוספה דרישה להפסקה מוחלטת של כל פעולות ההתנחלות, כולל במזרח ירושלים.

 

ארה"ב: "ההצעה היא פרובוקציה"; הפלסטינים: "נשקול את הצעד הבא"

שגרירת ארה"ב באו"ם סמנתה פאוור הבהירה בניו יורק שהצעת ההחלטה הפלסטינית היא "פרובוקציה" ו"התרחקות ממו"מ לשלום". פאוור הביעה התנגדות אמריקנית לצעדים החד צדדיים של בנייה בהתנחלויות מצד ישראל, ושל הליכה למוסדות האו"ם מהצד הפלסטיני. לפי פאוור דחיית ההצעה במועצת הביטחון "אינה ניצחון לסטטוס קוו", אלא עידוד לצדדים לחזור למו"מ.

 

מנגד אמר ריאד מנסור, שליח הפלסטינים לאו"ם, כי "התוצאה של ההצבעה מראה שבכללותה מועצת הביטחון בפירוש לא מוכנה ורוצה לשאת באחריות, בדרך שתאפשר לנו לפתוח את הדלת לשלום. זה מאוד מצער שמועצת הביטחון נותרה משותקת". מנסור הוסיף כי ההנהגה הפלסטינית "חייבת עכשיו לשקול את צעדיה הבאים", ולא הרחיב.  

פאוור. "התרחקות ממו"מ לשלום" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פאוור. "התרחקות ממו"מ לשלום"(צילום: EPA)
 

מנסור. "מועצת הביטחון נותרה משותקת" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מנסור. "מועצת הביטחון נותרה משותקת"(צילום: EPA)
 

פרנסואה דלאטרה, השגריר הצרפתי, אמר כי פריז תמשיך במאמציה לקדם הצעת החלטה במועצת הביטחון שתסייע לתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. "צרפת מצרה על כך שבלתי אפשרי להגיע היום לקונצנזוס, אבל אסור שמאמצנו יסתיימו כאן. זו האחריות שלנו לנסות שוב", הוסיף. שגרירת ירדן באו"ם דינה קוואר אמרה לאחר דחיית ההצעה: "העובדה שהצעת ההחלטה הזו נדחתה לא תמנע מאיתנו להמשיך להפעיל לחץ על הקהילה הבינלאומית, במיוחד על האו"ם, למעורבות אפקטיבית בהשגת פתרון לסכסוך".

 

שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, אמרה כי ההצבעה מדגישה את ה"דחיפות" בחידוש תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. "עכשיו, יותר מאי פעם, האיחוד האירופי יקדם ויתמוך במאמצים להשיג שלום ארוך טווח". לפי מוגריני, המאמצים הללו יהיו "בהתבסס על רעיון שתי המדינות ויחד עם השותפות הבינלאומית, כולל באזור".

  

נציג ישראל: "לשים קץ למצעד האיוולת של הפלסטינים"

בהצהרה קצרה למועצה אמר ישראל ניצן, יועץ במשלחת ישראל לאו"ם, כי "הפלסטינים מחפשים ומוצאים כל הזדמנות להימנע ממו"מ ישיר ולצעוד בדרכים עקיפות. כבר הורגלנו בתרגילים הפוליטיים שלהם, אך היום הם הגדילו לעשות כשהגיעו עד למועצת הבטחון כדי להגחיך אותה עם הצעות מביכות".

 

"יש לנו חדשות לפלסטינים - את הדרך להשגת מדינה לא סוללים באמצעות פרובוקציות", אמר ניצן. "אנחנו קוראים למועצה לשים קץ למצעד האיוולת של הפלסטינים".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אמש עם כמה מנהיגי מדינות, ובהם מנהיגי ניגריה ורואנדה. אותם הוא הצליח לשכנע להימנע, מה שמנע מהפלסטינים רוב. מוקדם יותר אמר שר החוץ אביגדור ליברמן בתגובה: "זה צעד בוטה והפרה של כל ההבנות. ברור שאבו מאזן רואה בהסלמה במישור המדיני הדרך היחידה להישרדות האישית ואין פה שום דאגה ורצון כן להגיע להחלטה מוסכמת".

 

לאחר ההצבעה הוסיף ליברמן כי "כישלון ההצעה צריך ללמד את הפלסטינים שפרובקציות וניסיונות לכפות על ישראל מהלכים חד-צדדיים לא יובילו אותם לשום הישג - אלא רק להיפך. הזלזול של הפלסטינים במדינות החשובות ביותר בקהילה הבינלאומית, ובראשן ארצות הברית, נובע גם מהרוח הגבית שלה הם זוכים מחלק ממדינות אירופה. לכן, על כל מדינה שרוצה באמת לקדם הסדר לנהוג באחריות ולהבהיר לפלסטינים כי החלטות מתקבלות רק סביב שולחן המשא ומתן". 

 

ההצבעה זומנה בניגוד לבקשות חוזרות ונשנות של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שהזהיר את אבו מאזן מפגיעה של הקונגרס בסיוע לרשות. המהירות שבה פעלו המדינות הערביות הפתיעה את ישראל ואת ארה"ב. בצהריים עוד אמר הדובר האמריקני במחלקת המדינה שלוח הזמנים להצבעה "נזיל" וכי מדובר ב"החלטה לא נכונה ובזמן לא נכון, למי שתומך בפתרון של שתי מדינות".

ארכיון. קרי הזהיר את אבו מאזן, שלא שעה לו (צילום: AP) (צילום: AP)
ארכיון. קרי הזהיר את אבו מאזן, שלא שעה לו(צילום: AP)
  

קרי שוחח בשתי היממות האחרונות עם חלק ניכר מנציגי המדינות החברות במועצת הביטחון, בניסיון לדחות את ההצבעה לפחות עד אחרי הבחירות בישראל. הוא שוחח עם נשיא רואנדה ועם שרי החוץ של ירדן, סעודיה, רוסיה, בריטניה, צרפת, צ'ילה, ליטא, לוקסמבורג ועם האיחוד האירופי, ועם מצרים וגרמניה שאינן חברות במועצה אבל בעלות השפעה בעולם הערבי ובאירופה.

 

בינתיים, שגריר ישראל לאו"ם רון פרושאור וסגנו דוד רוט נמצאים בישראל ומשתתפים בכנס שגרירים לעניינים מולטילטרליים שנקבע מראש. בראש המשלחת הישראלית לאו"ם עומד כרגע יועץ המזרח התיכון ישראל טיקוצ'ינסקי (מספר 3 במשלחת). ללא קשר להיעדרות שלהם, מראש הוחלט במשרד החוץ שהדיון במועצת הבטחון יתקיים בדרג נמוך, במעין מחאה. מה גם שכל הפעילות הדיפלומטית בוצעה על ידי השגרירויות בבירות של חברות מועצת הביטחון מול משרדי החוץ שלהן. 

 

מתווה ההצעה הפלסטינית

בהצעה שהגישו הפלסטינים למועצת הביטחון נקבע כי מזרח ירושלים תהיה בירת המדינה הפלסטינית העתידית. הניסוח שלפיו ירושלים תהיה בירת שתי המדינות נמחק כך שמשתמע שהיא תהיה בירת פלסטין בלבד.

 

בהצעה נכתב כי הצדדים ינהלו משא ומתן במשך 12 חודשים כדי להגיע להסכם שלום שיביא לסיום הכיבוש הישראלית מאז 67' כך שיממש את החזון של שתי מדינות עצמאיות, דמוקרטיות ומשגשגות, ישראל ומדינה פלסטינית ריבונית ועם רציפות טריטוריאלית שתחיה בשלום ובטחון עם גבולות מוכרים; אם המשא ומתן לא יצליח, תאמץ מועצת הביטחון החלטה לסיים את הכיבוש תוך שנתיים עם ציפייה לקבל את פלסטין כחברה מלאה באומות המאוחדות.

 

סעיפים נוספים:

ההסכם יתבסס על גבולות 67' עם חילופי שטחים מוגבלים ושווים.

סידורי ביטחון, כולל נוכחות של צד שלישי שיבטיח ויכבד את הריבונות של מדינת פלסטין, כולל נסיגה מלאה של כוחות הכיבוש הישראלים.

מניעת טרור וטיפול אפקטיבי באיומי הביטחון, כולל איומים איזוריים.

פתרון צודק ומוסכם של שאלת הפליטים הפלסטינים על בסיס יוזמת השלום הערבית, החוק הבינלאומי והחלטות או"ם רלוונטיות כולל החלטה 194.

פתרון צודק לנושאים אחרים כגון מים ואסירים.

הסכם הקבע ישים קץ לכיבוש וקץ לתביעות ויובילו להכרה הדדית מיידית.

מצפים לקבלתה של פלסטינים כמדינה חברה מלאה באומות המאוחדות במסגרת לוח הזמנים שמוזכר בהחלטה זו.

מפצירים בשני הצדדים להיכנס למגעים רציניים לבניית אמון ולפעול ביחד בחיפוש אחר שלום באמצעות משא ומתן ברוח טובה ולהימנע ממעשי הסתה ופרובוקציה.

קוראים לכל המדינות ולארגונים בינלאומיים לתמוך בצדדים בצעדים בוני אמון ולתרום לאווירה מועילה למשא ומתן.

קוראים לצדדים למלא את התחייבותם בחוק ההומניטארי כולל אמנת ז'נבה שנוגעת להגנה על אזרחים בזמן מלחמה.

קוראים לצדדים להימנע מצעדים חד צדדיים ופעולות בלתי חוקיות כמו גם פרובוקציות והסתה שעלולים להסלים את המתיחות ולסכם את האפשרות למימוש פתרון שתי המדינות.

קריאה לעצירה מוחלטת של פעילות ההתנחלויות הישראלית בשטחים הפלסטינים הכבושים מאז 67.

 

הפלסטינים הכניסו התייחסות מפורשת להתנחלויות עם דרישה להפסקה מוחלטת של כל פעולות ההתנחלות, כולל במזרח ירושלים.

 

ההנהגה הפלסטינית בראשות אבו מאזן תתכנס ברמאללה כדי לדון בצעדיה בעקבות הכישלון. עוד קודם להגשת הטיוטה הודיעו הפלסטינים כי הם ייפנו למוסדות בינלאומיים ויחתמו על אמנות בינלאומיות במקרה של כישלון המהלך - לרבות הטלת וטו אמריקנית. ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת אמר אז ל-ynet כי במקרה של כישלון אבו מאזן יחתום מיידית על אמנת רומא, שהיא צעד מפתח לקראת כניסה אפשרית של הפלסטינים לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, אך אין לכך אישור רשמי עדיין.

 

הצטרפות פלסטינית לאמנה אינה מוליכה לכניסה מיידית להאג, ונראה כי הפלסטינים ישהו את המהלך כדי לבחון את ההתפתחויות בזירה הבינלאומית. הצטרפות להאג, עם זאת, חושפת גם את הפלסטינים לתביעות על פשעי מלחמה.


פורסם לראשונה 31/12/2014 00:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מועצת הביטחון של האו"ם
צילום: AFP
מומלצים