שתף קטע נבחר

חיים על הקצה: איך שורדים צבי הים בחורף?

הסערה החורפית האחרונה נראית היום כמו זיכרון רחוק, אך היא פלטה לא רק כמויות גדולות של אשפה לרצועת החוף המקומית, אלא גם צבי ים נדירים ובסכנת הכחדה. כך תוכלו לסייע להם לקבל טיפול רפואי דחוף ולשוב בחזרה לטבע. הצצה לסיפורם של הצבים הפצועים והאנשים שהצילו אותם

חורף לא קל לצבי הים בישראל. במהלך הימים האחרונים הגיעו אל המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים בבית הספר הימי "מבואות ים" במכמורת, תשעה צבי ים בסכנת הכחדה - שישה צבי ים חומים ושלושה צבי ים ירוקים. כולם נמצאו מותשים ופצועים בחופי הארץ ולמרבה המזל, הובאו לטיפול וטרינרי.

 

מגישה: לי סובר. כתב: ארז ארליכמן (צלמים: אלי סגל, אורי דוידוביץ' וג'ורג' גינסבורג, בימוי: סיגל מגריסו, נתב: רובי לוי, סאונד: אבי אזולאי, הפקה: רפאלה גויכמן, צילומים באדיבות רשות הטבע והגנים ויניב לוי, מהמרכז הארצי להצלת צבי ים)
 

"כל הצבים האלו נפלטו לחוף בזמן ולאחר הסערה הגדולה שהייתה, היו היפותרמיים ותשושים. בדרך כלל, צבים שנפלטים בסערות אלה צבים שכבר תקופה כנראה חלשים והסערה רק נותנת להם דחיפה החוצה, אפשר גם לראות את זה על חלק מהצבים שהגיעו לפי זה ששריונם מכוסה בכמויות גדולות של אצות, בלוטים וטפילים למיניהם", אומרים במרכז להצלת צבי הים.

 

שריף, צב ים ירוק שנמצא בחוף מעגן מיכאל (צילום: עירד סולניק)
שריף, צב ים ירוק שנמצא בחוף מעגן מיכאל(צילום: עירד סולניק)
 

אביב, צב ים חום שהגיע למרכז ההצלה לאחר שנמצא בחוף בת ים (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
אביב, צב ים חום שהגיע למרכז ההצלה לאחר שנמצא בחוף בת ים(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

גולש הים הציל צבה גוססת אחרי הסערה

בזמן שמרבית מהאנשים ניסו למצוא מקום מפלט חמים בין הרוחות העזות והגשמים, דביר הלל, תושב הקיבוץ יגור וגולש כבר למעלה מ-20 שנה בים, יצא עם חבריו לגלישה לחפש את הסערות והגלים הגבוהים. 

 
"גולשי הים בדרך כלל מחוברים מאוד לים ולבעלי החיים שנמצאים בו. כשהסערה דועכת ואפשר להתקרב לחוף, אני נוהג לצאת לסיורים באזורים בהם היה סחף ובדרך כלל מוצא צב אחד או שניים", מספר הלל ל-ynet.

 

לדבריו, במרכז ההצלה לצבי ים, ביקשו מציבור הגולשים לסייע בעזרה בסיורים בחופים הפחות נגישים לציבור באיתור צבים שנפלטו לחוף.

 

כשהסערה כבר הראתה סימני דעיכה והגלים גם שככו בהתאם, הגיע הלל עם כלבו לאזור החוף בנווה ים, סמוך לעתלית. "הבחנתי במרחק של כמאה מטר מהחוף בשני צבי ים. אחד היה במצב ריקבון מתקדם והשנייה היתה עדיין בחיים", הוא נזכר. "היה לה גוון עור חיוני. באזור הדיונות של החול היתה אשפה רבה והגלים הגבוהים פשוט העיפו הכל קדימה".

עמית הצבה לאחר שנמצאה בחוף הים ליד עתלית ע"י גולש הים דביר הלל (צילום: דביר הלל) (צילום: דביר הלל)
עמית הצבה לאחר שנמצאה בחוף הים ליד עתלית ע"י גולש הים דביר הלל(צילום: דביר הלל)

 

הלל מיהר ליצור קשר המרכז להצלת צבי ים שהיפנו אותו לפקחים קרובים באזור. "זו לא הפעם הראשונה שאני מציל צבי ים ובהתייעצות עם הפקחים, לא היה מישהו קרוב באזור שיכול היה להגיע בקרוב. שמתי עליה מגבת חמה כדי שתתאושש מכל הרוח והקור. לבסוף הרמתי אותה לרכב ההובלה שלי והסעתי אותה לתחנת דלק שם נפגשתי עם אחד הפקחים שלקח אותה לטיפול".

 

הלל קרא לצבה בשם "עמית", על שם בתו הבכורה שנולדה בחודש שעבר. "רציתי שתהיה לשתיהן התחלה חדשה".  הוא מקווה כי הצבה תשרוד ותצליח לשוב בחזרה לטבע בתום הליך השיקום הצפוי לה במרכז ההצלה.


עמית הצבה בטיפול במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים במכמורת (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
עמית הצבה בטיפול במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים במכמורת(צילום: רשות הטבע והגנים)
 

 

מתקשים לשרוד מחוץ למים וזקוקים לטיפול רפואי

רותם, צבת ים ירוקה הגיעה אל מרכז ההצלה לאחר שנמצאה תשושה בחוף הים של מעגן מיכאל. אחת הבעיות הקשות של הצבים לאחר שהם נפלטים אל חוף הים, תשושים ופצועים, היא שהם אינם מסוגלים לשוב בחזרה לים נוכח פציעתם ואף חשופים לטריפות של תנים ושועלים רעבים.

 

מאחר ומדובר בזוחלים עם דם קר, הזמן מהווה מרכיב קריטי בהישרדותם מחוץ למים, במיוחד בטמפרטורות נמוכות בחורף. במקרה של רותם, היה לה מזל גדול שהצילו אותה בזמן.

 

מתנדבי המרכז מטפלים באביב, צב ים חום (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
מתנדבי המרכז מטפלים באביב, צב ים חום(צילום: רשות הטבע והגנים)

איציק, צב ים חום שהגיע למרכז ההצלה לאחר שנמצא בחוף בת ים (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
איציק, צב ים חום שהגיע למרכז ההצלה לאחר שנמצא בחוף בת ים(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

"רותם היתה קפואה מאוד, חלשה ובקושי הצליחה לזוז לאחר שנזרקה מהים בעקבות הסערה", ציינו במרכז ההצלה ודיווחו כי "קיבלה נוזלים חמים, טיפול תומך והוכנסה למיכל טיפול נמרץ מחומם עם הראש מחוץ למים, מפני חשש שמרוב חולשה לא תצליח להוציא את הראש מהמים כדי לנשום ועלולה לטבוע".

 

לצבים צפויה תקופת שיקום ממושכת למדי. רק לאחר בדיקות מקיפות יוחלט על אופי הטיפול בהם.

 

רותם, צבת ים ירוקה שנמצאה בחוף מעגן מיכאל (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
רותם, צבת ים ירוקה שנמצאה בחוף מעגן מיכאל(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

לא להשיב אותם לים

בשבוע האחרון התקבל דיווח במערכת ynet על עוברי אורח שמצאו צב ים באזור אשדוד, אך לא ידעו לאן לפנות עם הדיווח על מצבו של הצב הפצוע, לכן השיבו אותו בחזרה לים. לדברי לוי, במרכז ההצלה נתקלים פעמים רבות במקרים בהם אנשים מנסים להשיב את הצב למים בתקווה כי יצליח לשרוד בכוחות עצמו, אך הדבר למעשה לא מסייע לצב, אלא יגרום לו להיפלט שוב לחוף לאחר זמן מה, דבר שעלול לחרוץ את גורלו.

 

עמית, צבת ים חומה מתאוששת במרכז ההצלה (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
עמית, צבת ים חומה מתאוששת במרכז ההצלה(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

"עדיף להסתיר את הצב מהרוח בעיקר בתקופת החורף ואז אפשר לשים מגבת יבשה כדי שלא יקפא" הוא מציין ומבקש להדגיש כי אסור להשיב את הצב ים מאחר שהגלים יפלטו אותו מחדש".

 

במוקד הסביבה שמספרו 6911* ניתן לדווח בכל שעה ביום ובלילה על חיות בר פצועות. הדיווח הינו קריטי במיוחד בשעות הלילה ונוכח ירידת הטמפרטורות בשעות הללו, צב הים עלול לא לשרוד עד הבוקר.

 

מגבת חמימה או יבשה בחורף מסייעת לצב הים לשמור על חום גופו עד להגעת הפקחים שיפנו אותו לטיפול רפואי (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
מגבת חמימה או יבשה בחורף מסייעת לצב הים לשמור על חום גופו עד להגעת הפקחים שיפנו אותו לטיפול רפואי(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

 (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
(צילום: רשות הטבע והגנים)


 (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

 (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

קרלו, צב ים ירוק שנמצא בחוף הים בג'סר א-זרקא. סבל ממכת קור ותשישות, אך ללא פציעות חיצוניו (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
קרלו, צב ים ירוק שנמצא בחוף הים בג'סר א-זרקא. סבל ממכת קור ותשישות, אך ללא פציעות חיצוניו(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

בן, צב ים חום מתבגר שנמצא בחוף אולגה תשוש ומיובש. סבל משבר גדול בשריון. סבל מכמות גדולה של אצות וטפילים על השריון.  (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
בן, צב ים חום מתבגר שנמצא בחוף אולגה תשוש ומיובש. סבל משבר גדול בשריון. סבל מכמות גדולה של אצות וטפילים על השריון. (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

נמצא על ידי יניב סבג בחוף אולגה. הוא התקשר למרכז ההצלה וצוות המרכז הגיע לקחת אותו לטיפול. הוא נמצא תשוש ומיובש על החוף לאחר שנפלט החוצה בסערה.  (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
נמצא על ידי יניב סבג בחוף אולגה. הוא התקשר למרכז ההצלה וצוות המרכז הגיע לקחת אותו לטיפול. הוא נמצא תשוש ומיובש על החוף לאחר שנפלט החוצה בסערה. (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

בן, צב הים החום שוהה במיכל מחומם בטיפול נמרץ במרכז ההצלה. (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
בן, צב הים החום שוהה במיכל מחומם בטיפול נמרץ במרכז ההצלה.(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

מנסים לעורר מודעות לצבי הים. מתוך עמוד הפייסבוק של המרכז להצלת צבי ים. עיצוב: שי זגורי (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
מנסים לעורר מודעות לצבי הים. מתוך עמוד הפייסבוק של המרכז להצלת צבי ים. עיצוב: שי זגורי(צילום: רשות הטבע והגנים)


פורסם לראשונה 19/01/2015 23:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים