שתף קטע נבחר

לרוץ עם אריות: ה-waze של חיות הבר

נדב אוסנדריבר בן ה-18, נולד ברמת גן ועבר עם משפחתו לדרום אפריקה בגיל שמונה. מאז הוא הספיק להציל קרנף ואריה מציידים, הקים אתר ואפליקציה שעוזרים למטיילים לדווח על התצפיות הכי חמות של חיות הבר בשמורת קרוגר. בזכות המחוייבות שלו להצלת חיות בר הוא פגש את הנשיא אובמה, זכה בפרסים רבים וערוץ היוטיוב שלו חגג 130 מיליון צפיות עם סרטוני טבע מרהיבים

נדב אוסנדריבר לא הסתפק באריות של הספארי ברמת-גן ובגיל שמונה, משפחתו עברה ליוהנסבורג בדרום אפריקה ושם הוא התאהב בנפלאות הטבע המקומי.

 

"עברנו לדרום אפריקה כדי להיות עם הסבים והסבתות שלנו שם ואז בעצם התחלתי להכיר את שמורות הטבע, ובעיקר את חיות הבר. אני חושב שהתחלתי אז להתמכר לחיות בר ולהתעניין בעולם שלהן", הוא אומר בראיון מיוחד ל-ynet. 

 

צפו בראיון של עמית קוטלר עם נדב באולפן ynet

(כתב: ארז ארליכמן, במאית: סיגל מגריסו, ניתוב: רובי שביט לוי, סאונד: עידן ארבל, צלמים: אורי דוידוביץ ואלי סגל, הפקה: רעות רימרמן לי סובר) 
 
נדב (18) חי עם הוריו אילן וקורין ביוהנסבורג. אחותו הגדולה התגייסה אשתקד לצבא. לפני מספר שבועות הוא סיים את הבחינות האחרונות בבית הספר ויכול להקדיש את כל זמנו הפנוי לקידום הפרויקט ששינה את חייו.
 
 (צילום: אילן אוסנדריבר ) (צילום: אילן אוסנדריבר )
(צילום: אילן אוסנדריבר )

 

לחסוך זמן בדרך לאריה

לפני כארבע שנים הקים אתר ואפליקציה בשם - "Latest Sightings" שמשמעותו – "תצפיות אחרונות", והם מאפשרים למטיילים לפרסם דיווחים חיים על תצפיות בחיות בר בשמורת קרוגר. "התחלתי לחשוב על הרעיון כשהייתי בן שמונה ושהתחלתי ללכת לשמורות הטבע ולא ראיתי הרבה חיות", הוא מסביר.

 

"באחד מהטיולים המשפחתיים לשמורת קרוגר, כשהייתי בן 15, טיילנו ולא ראינו אריות. עצרנו מכוניות ושאלנו אנשים אם ראו חיות כי היה מאוד שקט באותן שעות. חשבתי לעצמי האם יש דרך קלה יותר להתעדכן בתצפיות על חיות במקום לבזבז הרבה זמן בנסיעה בשטח בתקווה לראות דברים מעניינים. כשאתה נוהג, אתה יודע שמישהו צופה עכשיו בנמר או אריה איפשהוא. רציתי לדעת היכן האנשים הללו נמצאים והיכן כל התצפיות".

 

 

עבודה מסביב לשעון

לנדב לא היה מושג בתכנות, אך הוא ניצל את חוכמת הרשת והחל לחפש מדריכים בגוגל וביוטיוב שיעזרו לו בתכנות אפליקציה לאייפון. הוא השאיל מחשב מקינטוש מחבר ובמשך שבועיים, כמעט ללא שעות שינה, עבד מסביב לשעון והצליח להשיק את הגירסה הראשונה של האפליקציה. אחרי שלושה שבועות כבר זכה לעשרות אלפי הורדות.

 

איך ההורים שלו הגיבו לפרויקט? "הם אמרו לי שעליתי 'על משהו' כשהדיווחים הראשונים התחילו להגיע ותמכו בי הרבה לכל אורך הדרך. לא יכולתי לעשות זאת בלעדיהם".

 

Latest Sightings.com (צילום מסך) (צילום מסך)
Latest Sightings.com(צילום מסך)

 

אם אפליקציית waze עוזרת לנהגים ברחבי הארץ והעולם להתעדכן על מצב התנועה, האפקליציה של נדב נועדה לעדכן את הפקקים והאירועים המעניינים הנוגעים לחיות הבר בשמורת קרוגר, בדרום אפריקה. אחד מיעדי הטיולים המבוקשים בעולם בקרב אוהבי חיות בר.

 

הסרטונים הכי נצפים לשנת 2014 (הקליקו על הנגן במרכז) 

 

מיום ליום, כמות המשתמשים באתר ובאפליקציה גדלה. "הבנתי שזה הופך לדבר גדול כי הגיעו מאות דיווחים כל יום, בנוסף לבקשות לראיונות לכלי תקשורת. הייתי צריך לתמרן בין לימודים ובחינות חשובות בבית הספר לעבודה על תחזוק האתר", הוא נזכר.
 

פגש את אובמה

בגיל 16 הוא זכה לפגוש את הנשיא אובמה שהגיע לביקור בדרום אפריקה לאחר שנבחר לייצג את בית ספרו תודות לפעילותו למען החיות הבר. "לחצתי לו את היד, אבל לצערי, לא הספקנו לשוחח ארוכות איך אפשר להציל את חיות הבר מפני ציידים", הוא נזכר.

 

 (צילום מסך) (צילום מסך)
(צילום מסך)

 

ערוץ היוטיוב שהקים חגג לא מכבר 130 מיליון צפיות וסביר להניח שאם ראיתם בשנה האחרונה סרטון טבע קצר ומדהים על קרב בין אריה לתנין, פילים וצבועים, סיכוי טוב שזה הגיע משם.  

 

"כל מי שהשתמש באפליקציה התחיל לשתף סרטוני וידאו בנוסף לדיווחים ולתצפיות בתמונות. כשראיתי שסרטון שהעליתי זכה באפליקציה ליותר משלושה מיליון צפיות, חשבתי שאולי כדאי להעביר את הפעילות גם ליוטיוב וכך אנשים יוכלו לשלוח אלינו סרטונים, אנחנו נבחר את המעניינים ביניהם ונפרסם אותו".

 

 (צילום מסך) (צילום מסך)
(צילום מסך)

 

אלפי אנשים בשטח

לדבריו, היתרון הוא שבשטח ישנם אלפי מטיילים. "אחד מהם בטוח יזכה לראות משהו מדהים ועוצמתי מאשר צלם בודד של נשיונל ג'יאוגרפיק שמבלה שנה שלמה בשטח ויצליח לצלם דקות מעטות של אירועים מעניינים".

 

עשרות מיליוני הצפיות שכנעו גם את הנהלת יוטיוב, לצרף את הערוץ של נדב כשותף פעיל לאתר. "יוטיוב משלם לנו כסף על כל כמות של צפייה בסרטונים ואנחנו החלטנו לפעול בצורה קצת שונה ולהחזיר כסף גם לכל מי שפירסם את הסרטונים שלו אצלנו", הוא מפרט. "כך לדוגמא, פנסיונר בן 65 שהיה אחד המשתתפים הראשונים, פרסם אצלנו סרטון פופולארי וכיום הוא מרוויח כל חודש כמעט 5,000 שקל".  

 

Latest Sightings.com (צילום מסך) (צילום מסך)
Latest Sightings.com

 

אך נדב לא עוצר רק בחיות הבר. בזכות קהל המשתמשים הגדול הוא הצליח לגייס תרומות ומזון לתושבים ולמשפחות הפקחים שגרים באזור שמורת קרוגר שסבל משטפונות עזים.

 

כיום יש לנדב למעלה מ-100 אלף משתמשים באתר ובאפליקציה. עשרות אלפי עוקבים בפייסבוק ובטוויטר. הוא פגש את הנשיא אובמה בגיל 16 בזכות המצאת האתר והניסיון לשפר את המודעות למצב חיות הבר באפריקה. רשימת הפרסים וההישגים שלו ארוכה להכביר.

 

הערוץ שלו נמצא במקום החמישי במדד הפופולריות של יוטיוב בדרום אפריקה. בגיל 10 הוא זכה בפרס למען פעילות לחיות בר. הוא קיבל תואר שגריר של כבוד למען מינים בסכנת הכחדה, הפך לפקח הוירטואלי הצעיר ביותר ברשות שמורות הטבע בדרום אפריקה ונבחר לאחד מתוך 21 הילדים שישנו את העולם. גם אינספור כתבות שפורסמו על הפרויקט שלו ב-CNN, בתקשורת המקומית וברחבי העולם, לא מסיטות אותו מהדאגה לחיות הבר.

 

 (צילום: אילן אוסנדריבר) (צילום: אילן אוסנדריבר)
(צילום: אילן אוסנדריבר)

 

להציל חיות בר בזמן אמת

לדבריו, אחד היתרונות של האפליקציה היא עזרה ממשית לחיות בר פצועות. בימים האחרונים הצילו זאב טלוא פצוע בעקבות דיווחי מטיילים באפליקציה "בגלל שהתצפיות מדווחות בזמן אמת. אם ראית קרנף פצוע או אריה פצוע הדיווחים מגיעים ישר לפקחי השמורה. הם יכולים להגיע מיידית ולהציל את החיות. באמצעות האפקליציה, הצלחנו להציל קרנפים מציידים, אריה ואפילו צבוע פצוע. אני מקווה שיום אחד שנתרחב לפארקים נוספים ונצליח להציל חיות נוספות".

 

הקרנפים בדרום אפריקה סובלים מציד ברוטאלי ומתמשך שגבה השנה למעלה מ-1,000 קרנפים וזו אחת הסיבות שאי אפשר לדווח על הקרנפים באפליקציה. "בגלל כל הציד החוקי, אנחנו לא רוצים ליצור מצב שהציידים יוכלו לאתר את הקרנפים בשטח ולצוד אותם".

 

כיום הוא משקיע בשידורים חיים משמורת קרוגר והחלום הגדול שלו הוא להתרחב גם לשמורות טבע בארצות הברית, הודו ואפריקה. "קיבלתי תגובות מרגשות מהמשפחה בישראל שגרה ברעננה ומעלות. הם מתרגשים שהאפליקציה עזרה להציל חיות בר ולעזור בשימור בעלי חיים. כשאני הולך לפארק בקרוגר, זה משעשע שאנשים מעלים דיווחים שהם צפו בי בשמורה. אני מקווה שאולי בעתיד גם תהיה גירסה בעברית וכך אנשים יכולים לדווח על חיות בר במצוקה בזמן אמת ולהתריע לפקחים". 

 

לעמוד היוטיוב ולהורדת האפליקציה (אנדרואיד , אייפון , windows phone )

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן אוסנדריבר
צילום: אילן אוסנדריבר
צילום: אילן אוסנדריבר
צילום: אילן אוסנדריבר
מומלצים