שתף קטע נבחר

מעבר לגשר: טעים בקופנהגן - 8 מסעדות מומלצות

לא כזה קר, לא כזה יקר ולא רק "נומה" - קופנהגן, בירת דנמרק, הפכה בעשור האחרון לאחד המקומות המעניינים בעולם כשזה מגיע למסעדות שף. רועי ירושלמי ממליץ: 8 תחנות מופלאות ששווה לבקר דווקא עכשיו

לפני 7-8 שנים, כשסיפרתי לחברים שהתקבלתי ללימודי תואר שני בדנמרק - רובם השתתפו בצערי. חלק גדול מהסיפורים שנשטחו בפניי בארץ התגלו כנכונים - המחירים יקרים, האנשים קרירים (אגב, דווקא מזג האוויר התגלה כממוזג יחסית, וודאי שבהשוואה ללונדון או ניו יורק) - ועדיין, קופנהגן נתגלתה כמקום תוסס במיוחד בתחומי האוכל, העיצוב והאופנה, מעיין מבעבע של בירה משובחת, מסעדות מישלן מעוטרות והמון מאפי דייניש ונקניקיות מכל סוג, בשר וצבע.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

עדכונים שוטפים גם בטוויטר של ynet 

 

מאז עברו הרבה מים מתחת לגשר אורסונד שמחבר בין קופנהגן למאלמו והתפרסם בשנים האחרונות הודות לסדרת המתח המשטרתית "הגשר". כנגד כל הסיכויים והודות למאמץ שיווקי ותיירותי כביר, בירת דנמרק המנומנמת עברה בעשור האחרון מהפך והפכה לאחד מיעדי התיירות העירוניים המתפתחים בעולם. השילוט לועזי ומאיר עיניים, מערכת התחבורה הציבורית נוצצת מנקיון ומיעילות, מסעדות וברי אוכל מעולים נפתחים חדשות לבקרים ואפילו הדנים עצמם הפכו נחמדים יותר, באיזו דרך פלא עלומה.

 

בדומה לתל אביב, הרבה מהבאזז סביב העיר הגיע הודות למסעדות העיר ובפרט ל-"נומה" ולמסעדות שהחלו מצטרפות לגל הנורדי החדש - חומרי גלם אזוריים שעושים כבד למצאי המקומי - פירות ים, דגים ושפע דומדמניות ועשבי תיבול.

 

 (צילום: סיון אסקיו) (צילום: סיון אסקיו)
(צילום: סיון אסקיו)

 

ועדיין, מתעוררת או לא - בדנמרק כמו בדנמרק, לספונטניות עדיין יש מעט מאד מקום בחיי היומיום. כמעט הכל צריך לתאם ולקבוע מראש, בפרט אם רוצים למצוא שולחן באחת ממסעדות העלית המפורסמות של העיר.

 

רציתם לקפוץ בדקה התשעים לבופה הבוקר הטוב באירופה שבמסעדת מארשל המכוכבת או אפילו לבר השמפניה הסמוך? בהצלחה עם זה.

 

הזמן היחיד שהכלל הזה מתרופף הוא בחודשי ינואר-פברואר. מיעוט התיירים מהווה אז יתרון למהירי החלטה.

 

הפיחות של המטבע המקומי (קרונה דנית) מול השקל, מחירי כרטיסי הטיסה הזולים (חברת SAS מבצעת טיסות שבועיות וישירות מתל אביב, כמו גם חברות שכר סקנדיביות נוספות) ואפילו המלונות הופכים את החופשה לסבירה יחסית מבחינה כספית.

 

8 המלצות קולינריות מהבירה הקולינרית החדשה של צפון אירופה:

 

1-2. מארשל + בלתזאר ב"אוטל ל'אנגלטר" | Marchel at Hotel D'angleterre

עד לתבוסה המחפירה במלחמות הנפוליאוניות של תחילת המאה ה-19, ממלכת דנמרק (ששלטה אז גם על נורבגיה) הייתה המעצמה האיזורית בה' הידיעה של צפון אירופה. ב-1775 הקים ז'אן מרשאל בכיכר המלכים שמול נוהאון (Nyhavn), הנמל ההיסטורי של העיר את "אוטל ד'אנגלטר", אחד ממלונות היוקרה הראשונים בעולם, שהיה מאכלס את אורחיו רמי המעלה של בית המלוכה הדני היושב בארמון הסמוך.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

מאז ועד היום התארחו פה כל מי שהיה אי פעם מישהו – מנשיאי ארצות הברית לדורותיהם, עבור במלכי אירופה ועד למדונה וחברי להקת וואן דיירקשן.

 

המלון הוותיק, על אולמות הקריסטל המפוארים והחללים המרשימים, שופץ במשך מספר שנים ונפתח מחדש בשנה שעברה. החדרים יפהפיים וקרויים על שם אורחים שגרו כאן – הנס כריסטיאן אנדרסן הוא המפורסם שבהם.

 

 (צילום:  סיון אסקיו)
(צילום: סיון אסקיו)

 

בקומת הכניסה של המלון ממוקמת מסעדת "מארשל" (Marchal) שקרויה על שם מייסד המלון. על האוכל מנצח כאן השף הצעיר רוני אמבור (Ronny Emborg) , שזכה לכוכב מישלן במהירות שיא - תוך פחות משנה. הוא מגיש בחלל ההדור מנות צרפתיות בפרשנות נורדית אישית, שזה - אם להיות פחות פלצנים - פשוט אוכל סולידי באריזה אלגנטית ובנוסח עדות הצפון. אבל כמה שזה טעים. 

 

 (צילום:  סיון אסקיו) (צילום:  סיון אסקיו)
(צילום: סיון אסקיו)

 

בהשוואה למסעדות מישלן אחרות ארוחות הצהריים של "מרשאל" משתלמות במיוחד - 38 אירו לאדם, מחיר שבקושי קונה קינוח (אמנם טעים. אבל קינוח) במסעדה בסדר גודל דומה בפריז למשל.

 

בתפריט: קוקי סאן ז'אק טריים מהים הצפוני בתוך קציפת מרק קייל מקומי, טרטר בקר עם אפר כרישה, חזרת וסורל ירוק, קונפי חזה חזיר ועוד. הקינוחים – במיוחד אלה שמכילים ליקריץ שכה אהוב על הדנים – יוצאי דופן באיכותם ויצירתיותם.  

 

 (צילום:  סיון אסקיו) (צילום:  סיון אסקיו)
(צילום: סיון אסקיו)

 

אם התמזל מזלכם ומצאו לכם מקום, בופה סוף השבוע של מארשל הוא מיתולוגיה מקומית. הוא נחשב לאחד הטובים באירופה ואולי לאחד מהטובים בעולם כולו, מופת של יוקרה, טכניקות בישול קלאסיות ובלתי מתפשרות וכמובן חומרי גלם מופלאים, מקומיים ומרחבי אירופה.

 

המבחר מסחרר וכיאה לבופה בלתי מוגבל. הוא כולל - קחו נשימה עמוקה - רגלי טלה עדינות מחבל יוטלנד, שלמות וצלויות, שנפרסות לעיני הסועדים; בף בורגיניון מופתי מבקר שמקורו בנברסקה שבארצות הברית, סלמון סקוטי שמעשנים במקום וכן גרבלאקס, ריזוטו גריסים עם פטריות פורצ'יני, פלטות נקניקים איטלקיים אדירות מימדים כמו גם מגשי גבינות סקנדיביות, כל זה עוד לפני שהתחלנו להזיל ריר על הקינוחים (חפשו את הליקריץ. כבר אמרנו).

 

את כל זה שוטפים עם שמפניה – "פול רוז'ה" אם אתם חייבים לדעת, שמוגשת כחלק מהארוחה - מדי יום ראשון, בין 12:00 ל-15:00 ובמחיר של כ-50 אירו לאדם. המחיר גבוה אבל התמורה - בהתאם.

 

 (צילום:  סיון אסקיו) (צילום:  סיון אסקיו)
(צילום: סיון אסקיו)

 

ואם כבר בענייני שמפניה עסקינן – בעיבורי "אוטל ד'אנגלטר", בכניסה צדדית הפונה למדרחוב המפורסם של קופנהגן סטרואה (Strøget), ממוקם גם בר השמפניה הסודי והמקצוע "בלתאזר", שמדורג מדי שנה כאחד הטובים באירופה מסוגו. שווה הצצה ולו אך הודות לקוקטיילים המושקעים ולמבחר המרשים של שמפניות הווינטג' - חלקן אפילו נמכרות בכוס.

 

Marchal At Hotel D'Angleterre. Kongens Nytorv 34, 1050 København K

Balthazar. Ny Østergade 6 1101 Copenhagen K

 

 (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

3-4. נומה + ברור | NoMa, Bror

מה עוד אפשר להגיד על המסעדה שנבחרת שוב ושוב כטובה בעולם על פי מדריך סן פלגרינו 50 שעוד לא נאמר? כנראה ששום דבר. המסעדה, שיושבת בבניין השגרירויות של האוטונומיות הדניות של איי פארו וגרינלנד בקופנהגן, משקיפה על נוף עוצר נשימה של הנמל העירוני.

 

הוא הוקמה על מנת לקדם את המטבח של סקדינביה (תנאי הכרחי שהיה חלק מהמכרז על החלל בו היא יושבת) והיא התפרסמה בזכות מנות כמו טרטר בתיבול נמלים (!), אצות בכל מיני מרקמים וכמובן – מיטב הדגה, העשבים, פירות הים והירקות של האזור.

 

"עד שלא אכלת אוכמניות מגרינלנד, לא אכלת אוכמניות בחיים שלך. הדרעק הזה שמגיע מאמריקה? לא הייתי מערבב אותו בגרנולה של האויבים שלי. אנחנו זוכים כיום בעולם לכבוד שמגיע לנו במרחב הנורדי בזכות ולא בחסד. אמרנו עלינו שאנחנו כפריים שמז***ים כלבי ים - עכשיו כל המקטגרים אוכלים את הכובע", אמר השף הסלבריטאי של המסעדה רנה רדזפי בראיון שערכתי איתו ב-2009. כמה חודשים מאוחר יותר, הוא זכה לתואר הנכסף ומאז - עבור כל סצנת המסעדות של קופנהגן - הכל היסטוריה.


כלבי הים רגועים. רנה רזדפי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כלבי הים רגועים. רנה רזדפי(צילום: רויטרס)

 

קשה עד בלתי אפשרי להשיג מקום ללא הזמנה מראש, 6 חודשים לפחות, לארוחת הערב של המסעדה, שמתבססת על תפריט טעימות בן 20 מנות. עם זאת, בתקופה זו של השנה אפשר בהחלט לנסות ולהגיע לכאן, ודאי אם אתם זוג, לארוחת צהריים - יש סיכוי שיהיה מקום.

 

תג המחיר של הארוחה עומד על לא פחות מ-200 אירו ובין 20 המנות המפונפנות יש בין השאר ביצי שליו מעושנות, מוס אייל, לנגוסטין ופרחי כובע הנזיר וכמובן - טרטר בקר עם נמלים. עבור תפריט טעימות היין, תצטרכו להיפרד מעוד כ-100 אירו.

 

האם מדובר בארוחה הטובה בעולם? לא בטוח. ביקרתי כאן 3 פעמים, האחרונה שבהם לפני כ-4 שנים, ובכל פעם נפרדתי מסכומי כסף שחסכתי במשך חודשים ושכיום אני מתבייש להעלות על הכתב, בעיקר ביני לבין עצמי. 

 

נכון, השירות כאן הוא ללא רבב - המלצרים חוקרים על אודות כל אורח שמגיע מראש בגוגל ובאתרים חברתיים אחרים - והוא ללא ספק הטוב ביותר שנתקלתי בו. מאידך האוכל, יפהפה ומרתק ככל שיהיה, הוא כבר סיפור אחר. למי שהפרוטה מצויה בכיסו - מדובר בחוויה. מי שלא - מוזמן לטייל בין רחובות הרובע העתיק של העיר ולחפש את "ברור" (Bror). 

 

 

 

מנה במסעדת "נומה" (צילום: shutterstock)
מנה במסעדת "נומה"(צילום: shutterstock)

 

בחמישית מחיר, יוצרים כבר שנתיים שני הסו-שפים המיתולגיים של נומה, ויקטור וגמן וסמואל נוטר, תפריט טעימות מושקע בביסטרו שפתחו בעיר ושמו מתרגם ל-"אחי" בדנית.

 

גם כאן מוגשות מנות מחומרי גלם סקנדיביים ומקומיים ובפרשנות מודרנית והאווירה - משוחררת וקלילה הרבה יותר, כמו גם עיצוב המנות. קפה "לילברור" ("האח הקטן") שנפתח בסוף השנה הקודמת, מהווה אופציה זולה עוד יותר וניתן להזמין בו מנות יחידות מהתפריט (א-לה קארט) ולא רק ארוחה טעימות שלמה. שווה.

 

NoMa. Strandgade 93, 1401 Copenhagen K,+45 32 96 32 97

Restaurant BROR. Skt. Peders Stræde 24A. 1453 Copenhagen K +45 3217 5999

 

האח הקליל והמוזל. "ברור" (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
האח הקליל והמוזל. "ברור"(צילום: יחסי ציבור)

 

5. גרניום

המסעדה המדוברת בקופנהגן - אולי יותר מ"נומה" - מדורגת במקום ב-42 במדריך סן פלגרינו 50 ונחשבת לאחת הפופולריות עבור פודי'ז בבירת דנמרק ולא בכדי - התמורה למחיר והיצירתיות של השף נותנות פייט רציני ל"נומה" וכמובן - שגם לשאר המסעדות המעוטרות בעיר.

 

"גרניום" ממוקמת בקומה השמינית של אצטדיון כדורגל בפאתי רובע אוסטרברו היוקרתי – המקום האחרון שניתן להעלות על הדעת למקם בו מסעדת גורמה. השף, ראסמוס קופד (לשעבר השף של "אוטל ד'אנגלטר") מגיש תפריטי טעימות שמתבססים גם הם על הדגה, בשר הצייד והירקות של דנמרק ויוצר מנות מרהיבות, נגישות בטעמן הרבה יותר מאשר בנומה. המחיר לארוחה גם הוא לא זול - 150 אירו לאדם לכל הפחות.

 

Geranium. Per Henrik Lings Allé 4 copenhagen

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

עוד 3 המלצות בקצרה:

6. פיסקבארן (Fiskebaren)– בר פירות הים והדגים שפתח הסומלייה של "נומה" בלב קודבואן, שוק הבשר הישן של העיר. פלטות האויסטרים ופירות הים הטריים מהים הבלטי והים הצפוני - שמנפק תוצרת עדינה יותר בטעמה ובשרנית יותר - יוצאות דופן. לכל אלו מצטוות יין הבית - ריזלינג מבעבע גרמני ומעולה שמייצרים במיוחד עבור המסעדה.

 

Fiskebaren. flæsketorvet 100 1711 copenhagen

 

7. לאגקהוסט – איך אפשר לדבר על קופנהגן מבלי להזכיר דייניש? רשת המאפיות המפונפנת הזו מרושתת היטב בעיר וגם בשדה התעופה של קופנהגן, קסטרופ. נסו את הפרוסנאפר (Frøsnapper) – מאפה מתוק עם זרעי פרג ועוד כל מיני דברים טובים - ולא תתאכזבו.

 

גם קפה הפילטר הריחני שמוכרים כאן, שנקלה ומוגש בסגנון הכנה שנחשב עד לפני כמה שנים למיושן וזוכה כיום ליותר ויותר פופולריות ועדנה מחודשת ברחבי העולם ובפרט בסקנדיביה - מעולה.

 

lagkagehuset. ניתן למצוא את סניפי הרשת ברחבי קופנהגן

 

 (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
(צילום: רועי ירושלמי)

 

8. פאטה פאטה – עוד מסעדה מומלצת בקודבואן, מתחם אריזת הבשר הישן שהוסב לאיזור מסעדות ומועדונים בפאתי מרכז העיר. האווירה בוהמיינית-רומנטית , המחירים סבירים ובתפריט ניתן למצוא מנות לבביות בסגנון כפרי-צרפתי עם דגש על חלקי פנים כשקדי-בקר, נתח קצבים וכל מה שביניהם. תפריט היין מעולה גם הוא ומתבסס על יינות ביו-דינמיים מדרום צרפת.

 

Paté Paté. Slagterboderne 1, Copenhagen

 

צילומים: סיון אסקיו

 

 (צילום: סיון אסקיו) (צילום: סיון אסקיו)
(צילום: סיון אסקיו)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  סיון אסקיו
צהריים ברבע מחיר מנומה. "מרשאל"
צילום: סיון אסקיו
צילום: ירון ברנר
רועי ירושלמי
צילום: ירון ברנר
מומלצים