שתף קטע נבחר

פותחים את השנה בסטייל: שמפניה בכוס

אם לא על שולחן החג, אז במסעדות: מזו של ווינסטון צ'רצ'יל ועד למקבילה של הוויסקי המעושן, רועי ירושלמי ממליץ לרגל ראש השנה על 6 שמפניות שמציעים גם בכוסות. המלצות, רשימת המקומות שמגישים בכוסות ברחבי הארץ וגם הצעה אחת מפתה במיוחד לשופינג יין לקראת ראש השנה

אחרי שנים של רודנות הארבעה, חמישה ואפילו שישה בקבוקי קאווה ב-100 שקלים, השנה החולפת ובתקווה - גם זו הבאה עלינו לטובה - עומדות בסימן הדבר אמיתי: יינות מבעבעים משמפאן.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

פריזאית באיטליז: מתכוני ראש השנה של יפה עירון-קוץ ו"מר בשר"

גפילטע פיש, צימעס וכבד קצוץ: כל מטעמי החג האשכנזיים

פוקאצ'ה של רפי כהן: 6 מתכונים

 

במשך שנים מדברים על התבגרות טעם קהל הלגמנים בישראל ועל התהליך האיטי עד כדי ייסור של התחכמותו והנה - סוף סוף זה קורה: המחירים ירדו, הביקוש עלה והתוצאה: בחודשים האחרונים אפשר למצוא שמפניה בכוסות לא רק במסעדות יוקרה, אלא גם במועדונים, מסעדות ביסטרו ואפילו בתפריטי ארוחות בוקר.

 

בניכר, הסילבסטר, ראש השנה האזרחית, הוא שעתה היפה של השמפניה. אבל גם לרגל השנה החדשה שלנו, מגיע גם לכם להתנסות במבעבע הכי חושני, ומענג בשוק. הנה כמה המלצות:

 

1. מואט ושנדון ברוט אימפריאל NV

מלכת חבל שמפאן והפופולרית שבמעבעי היקב היא גם השמפניה הנמכרת בישראל, הן בבקבוקים והן בכוסות. על טעמה נכתב כבר שוב ושוב: מתקתק, תפוחי מאד, עם גיזוז גבוה ונוכחות מודגשת של ענבים מזן הפינו נואר, שמוסיפים לה עומק ומורכבות.

 

עשרות מסעדות מגישות את המואט נטול שנת הבציר (NV) בכוס. קלואליס, סודפא הנצרתית, המלון הסקוטי, מלון ברדיצ'בסקי, קוקי'ז אנד קרים, הבוסתן, מחניודה, קפה אירופה ומסעדת זוני הן רק כמה מהן, כשהמחיר המומלץ לכוס על ידי היבואנית לישראל עומד על 60 שקלים. מה שכן, מסעדות רבות מגישות אותו גם בפחות מכך ובסביבות ה-50 שקלים. וטוב שכך.

 

 (צילום: מואט דה שנדו ) (צילום: מואט דה שנדו )

 

50% במתנה על הבר

ואם כבר במואט עסקינן, הנה רעיון למתנה יוצאת דופן לראש השנה: לרגל החג, "וויין סטורי" בר היין המהקוצע והחדש בנווה צדק שבתל אביב (שעליו כתבנו ממש לאחרונה), מציעים שלל יינות נדירים ועוד כל מיני יינות מיקבים קטנים ויבואנים קטנטנים, לעיתים קרובות במחירים שווים לכל נפש. אחרים, כמו שמפניות מואט ושנדון מהבצירים ההיסטוריים 1988 ו-1998, נמכרים כאן בבלעדיות למי שהפרוטה מצויה בכיסו.

 

השוס הגדול הוא שמי שיקנה כאן את היינות שלו לחג, יזכה בשובר נדיב במיוחד, בשווי 50% מסכום הרכישה, לשתיית משקאות על הבר, כך שכולם נהנים, גם מי שיקבל את היין וגם אתם. שווה ביקור? בהחלט, ויפה שעה אחת קודם.

 

וויין סטורי. אחד העם 8 (נווה צדק), תל אביב. 03-7300313

 

אם תסתכלו טוב, אפילו תראו את השמפניות. וויין סטורי (צילום: מרב לוי) (צילום: מרב לוי)
אם תסתכלו טוב, אפילו תראו את השמפניות. וויין סטורי(צילום: מרב לוי)

 

2. פול רוז'ה NV, רוזה 2000

במדינות בהן נמכרת באופן היסטורי הכמות הגדול ביותר של בקבוקי שמפניה - צרפת, אנגליה, ארה"ב וכמובן רוסיה – נשמרת נאמנות מרשימה לבתי השמפניה המובילים שמזוהים עם כל ארץ.

 

בית פול רוז'ה מנפק כ-100,000 ארגזים בשנה ונחשב לאחד הקטנים בחבל. אף על פי כן, הוא אחד הפופולריים בממלכה המאוחדת, הספק הרשמי של מלכת אנגליה אליזבת השנייה והבית שהיה האהוב על חובב השמפניות המושבע ווינסטון צ'רצ'יל. לאחר מותו ב-1964, נוספו לבקבוקים שיועדו לשוק האנגלי פס שחור על התווית כאות אבל ועד היום שמפנית העילית של הבית, מחמש השמפניות הנחשבות בעולם, קרויה על שמו.

 

לארץ מגיעות כמעט בשושו (על ידי יבואנית היין "אנוטקה") שמפניית הנון-וינטג' המורכבת והאלגנטית, בעלת שיעור גבוה של ענבים מזן פינו נואר (60%, כשהשאר שרדונה), שמקנה לו טעם מודגש של פירות חמוצים כמו תפוח ירוק ואגס ורעננות בלתי צפויה וכן שמפניות וינטג' (רוזה 2000 יוצאת הדופן) וכל זאת במחירים הוגנים ממש.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

 

 

בר היין טייסטינג רום החצי סודי במתחם שרונה מסתמן כבר כמקום מוצלח מאד לנסות יינות בלתי-שגרתיים במחירים שווים לכל נפש. מציעים כאן בקבוקים של שמפניית ה-NV ב-350 שקלים (וחצאים ב-199!) ושל הווינטג'ים בכ-200 שקלים יותר כשיש הנחה על מי שקונה את הבקבוקים הביתה ולא מוכר במקום.

 

בוויין אנד מור, חנויות היבואנית מוכרים אותה בפחות מ-300 שקלים. בשני המקרים זוהי התמורה הטובה ביותר לכסף שלכם אם אתם יושבים בחוץ ומעוניינים לפתוח את השנה בסטייל או לפחות להינות ממבעבע יוצא דופן באמת.

 

טייסטינג רום. אליעזר קפלן 36, תל אביב

 

טייסטינג רום (צילום: רן בירן) (צילום: רן בירן)
טייסטינג רום(צילום: רן בירן)

 

3. לורן פרייה NV

אם לוקחים את הכלל שלכל צרכנית מבעבעים יש בית שמפניה שמזוהה איתו ומשליכים אותו על ישראל, אזי שלורן פרייה וגסטון שיקה (ר' בהמשך), שני יצרנים שהם הפכים גמורים אחד לשני, מצליחים להתלבט יותר מכל שחקן בינוני-קטן אחר בשוק הבועות הישראל.

 

לוראן פרייה הוא בית שמפניה בומבסטי שמנפק מבעבעים אקסטרווגנטיים אך נגישים בטעמם, עם טעם מודגש של עץ שנובע מהשהייה הארוכה בחבית - סוג של לגוולין בגרסת הבועות אם תרצו. העובדה ששמפנייה הרוזה המצוינת כשרה מוסיפה לו בארץ נקודות זכות בקרב הצרכנים, ששותים אותו בכוס בגרסת ה-NV והרוזה במסעדות כגון סיטארה, ברנז'ה, טורקיז, פופינה וגם דוד ויוסף.

 

המחיר המומלץ – 69 שקלים בכוס, וכל הכבוד למסעדות סיטארה, ברנז'ה ודוד ויוסף שמוכרות אותו בכ-15% פחות ממחיר זה ובסביבות ה-59 שקלים.

 

 (צילום: לוריין פרייה) (צילום: לוריין פרייה)
(צילום: לוריין פרייה)

 

4. גסטון שיקה

אם לורן פרייה היא הוויסקי המעושן של השמפניות, גסטון שיקה (המיובא על ידי מבקר היין המוערך בדימוס אלדד לוי) היא המקבילה ליינות יקבי הבוטיק הענוג והמעודנים, אנטיתזה לכל הבלינג בלינג של חבל שמפאן. הדגש בבית שמפניית המגדלים הזו, שבבעלותה כרמים בשמפאן עוד מ-1746, הוא פחות על עוונטה ויותר על הטרואר, כשהשמפניות עדינות יותר, עם טעמים ניואנסיים, מינימום ניחוחות שמקורן בעץ וחביות ו - הידד! - תמחור סופר-הוגן.

 

זו אחת השמפניות שאנחנו באופן אישי הכי שמחים למצוא בכוס, ובפרט בגרסת הבלאן דה בלאן שמתבססת על 100% שרדונה. המחיר לכוס NV עומד על סביבות ה-50 שקלים (בקבוק הביתה עולה כ-250 שקלים דרך לוי)  וניתן למצוא אותה במסעדות "רפאל", "יפו תל אביב", בר האימפריאל, ו-"וויין סטורי" (אלו מהמואט 1988, כן?) ועוד ועוד.

 

5. בולינג'ר

המשקיענים שבמסעדות הארץ פותחים בכוסות גם את השמפניה הזו, שנודעה מזה עשרות שנים כשמפניה של ג'יימס בונד, עד שהוא עבר לשתות בירה הולנדית בבקבוק ירוק. נו מילא.

 

שמפניית הנון-וינטג' של הבית הזה היא אחת הטובות מסוגן, עם בעבוע בינוני, טעם מורכב וניחוחות עדינים של צוף ופרחים לצד אפרסקים ונקטרינות. שווה מאד. המחיר לכוס עומד על כ-80-90 שקלים וניתן למצוא אותה בהוטל מונטיפיורי, רפאל ועוד.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 

6. לנסון ופומרי

"החברה הסקוטית", מהיבואנים הוותיקים והאיכותיים בישראל, נמכרה השנה לחברת ייבוא האלכוהול "ישראקו" של טיב טעם. אחרי תקופה ממושכת שבה רבים מהמשקאות שהייתה מביאה באופן מסורתי לא היו זמינים בארץ, השמפניות של "פומרי" ו-"לנסון" שניים מהבתים שייבאה חוזרים כעת למדפים, ולמרבה השמחה במחירים שנמוכים ב-10%-20% ממחירם לפני שנתיים.

 

 (צילום: אסף לוי) (צילום: אסף לוי)
(צילום: אסף לוי)

 

מומלצות כאן שמפניית הברוט מבית פומרי שהיא גם כשרה – ואפילו לפסח! – ומחירה עומד על כ-219 שקלים וכן שמפניית הרוזה NV המופלאה של "לנסון", מהטובות שבוורודות של הבתים הגדולים, שמתגאה גם בתאריך ביקבוק – יוזמה חדשה שמקודמת בצרפת ומעניקה לצרכנים שקיפות רבה יותר ומידע על הבקבוק שהם עומדים לרכוש במיטב כספם.

 

 

 (צילום: אסף לוי) (צילום: אסף לוי)
(צילום: אסף לוי)

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שמפניה
צילום: shutterstock
צילום: ירון ברנר
רועי ירושלמי
צילום: ירון ברנר
מומלצים