שתף קטע נבחר

מכשיר אדים: האם הוא באמת מסוכן?

האיגוד לרפואת ילדים הוציא לפני כשנתיים הנחיות הקוראות להימנע ככל האפשר משימוש במכשירי האדים, בעקבות דיווח על זיהומים בחיידק לגיונלה - והוביל לפאניקה בקרב ההורים. אלא שלמול 3 מקרי הזיהומים, ישנם עשרות אלפי משתמשים שאינם תחת כל סכנה, מה שהופך את הסיכון ללקות בזיהום לפחות מאפסי, הרבה פחות מהסיכוי להידבק בחיידק ממזגן. אז האם המכשיר מהווה סכנה?

מסייע לנשימה או מכשיר מסוכן, שעדיף שלא לעשו בו שימוש? לפני כשנתיים פרסם האיגוד הישראלי לרפואת ילדים מסמך בו הוא מזהיר מפני השימוש במכשיר אדים בילדים, בשל החשש שהוא עלול להפיץ את חיידק הלגיונלה, הגורם לדלקת ריאות קשה וקטלנית. אך למרות האזהרה, נראה כי הורים רבים ממשיכים לרכוש ולהשתמש במכשיר.  

 

מכשירי אדים מומלצים באופן תכוף על ידי רופאי ילדים ברחבי העולם כחלק מהטיפול בקוצר נשימה, הנגרם לרוב בשל מחלות החורף השונות. המכשיר מפחית משמעותית את היובש בחדר על ידי פיזור אדי מים שבמיכל, ובכך מגביר את הלחות ומקל על הנשימה. מכשירי אדים מקלים גם על אלה הסובלים מיובש בעיניים ומגבירים את הלחות גם ברירית האף הנוטה להתייבש אצל רבים במהלך החורף, במיוחד אלה שעברו כריתת קונכיות אף בשל גודש כרוני באף ואלרגיות.

 

על פי ההערכות נמכרו בשנים האחרונות בישראל לפחות עשרות אלפי יחידות כאלה, ולמעשה כמעט שאין בית בו גדלים ילדים קטנים שאין בו מכשיר כזה.

 

לפני כשנתיים פרסם האיגוד הישראלי לרפואת ילדים נייר עמדה בו הוא מזהיר מפני הסכנות שבשימוש במכשיר אדים קרים. בנייר העמדה תואר מקרה של תינוק בן כשלושה חודשים אשר אושפז ביולי 2013 בבית החולים שניידר עקב דלקת ריאות קשה וזיהום בדם כתוצאה מחיידק הלגיונלה. בחקירת משרד הבריאות עלה החשד כי מקור החיידק היה במכשיר האדים אותו רכשו ההורים.

  

מקרה נוסף שתואר בנייר העמדה, משנת 2008, תיאר ילד שאושפז גם הוא בשניידר כשהוא סובל ממחלת הלגיונרים. לדברי האיגוד, שוב נמצא חיידק הלגיונלה במכשיר האדים, מה שהוביל את משרד הבריאות למסקנה שהזיהום הגיע מהמכשיר.

 

בסקירת הספרות הרפואית עלה מקרה נוסף של חשד להדבקה בחיידק הלגיונלה, שנמצא במכשיר אדים בארצות הברית בשנת 1988. אלא שמכשיר האדים נרכש בחנות נוחות לא מורשית. בכל המקרים שתוארו, עלתה המסקנה שההורים לא דאגו לטיפול מתאים במכשיר האדים, המים לא הוחלפו מדי יום או שהמכשיר כלל לא נוקה.

  

מכשיר אדים: כן או לא?

מסמך העמדה של האיגוד לרפואת ילדים עורר פאניקה בקרב הורים, שעמדו חסרי אונים: מצד אחד, הם ביקשו להקל על המצוקה הנשימתית של הילד. אך מנגד עמדו האזהרות בדבר הזיהום האפשרי במכשיר האדים. האיגוד אף הוסיף לבלבול בכך שציין כי אין כל הוכחה בספרות הרפואית לכך שמכשירי אדים משפיעים באופן כלשהו על מהלך המחלה, ההידרדרות או סיכון התמותה, ולמעשה ככל הנראה כלל אינם עוזרים.

  

אך, כאמור, מכשירי האדים ממשיכים להימכר, ורופאי ילדים והורים מעידים כי הגברת הלחות בחלל החדר והפחתת היובש מקלים על נשימת הילד, מסייעים לכיוח, מקלים על הגודש באף וגם על היובש בעיניים הנגרם מהיובש בחדר. נוסף על כך, למול המקרים הבודדים הנדירים של זיהום בלגיונלה, שתוארו על ידי האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, נמצאות מאות אלפי משפחות ברחבי העולם שכן עשו שימוש במכשיר ללא כל סכנה לשלום בני הבית. מספרים אלה, הופכים את הסיכון להדבקה בלגיונלה - לאפסי.

 

אז האם ניתן לעשות שימוש במכשיר האדים או שעדיף להימנע ממנו בכלל? נתחיל בכך שצמיחת חיידק לגיונלה במכשיר אדים היא ארוע נדיר. החיידק התגלה בשנת 1976 בעקבות התפרצות דלקות ריאות דרך מיזוג האוויר, בכינוס לגיונרים בארצות הברית, ומכאן שמו. למעשה, שכיחות החיידק במערכות מיזוג אוויר גבוהה הרבה יותר מאשר הימצאותו במכשיר אדים.

 

חיידק לגיונלה דורש תנאים אופטימליים ספציפיים כדי לשרוד, הכוללים מקור מים ובו טמפרטורה של 25 עד 40 מעלות. בכל טמפרטורה נמוכה או גבוהה יותר מהטווח הזה, הוא נכחד. חיידק הלגיונלה אינו עובר מאדם לאדם, ולמעשה אינו גורם כלל למחלה אצל בני אדם בריאים. במרבית המקרים, נמצאים בסיכון רק ילודים, חולים בעלי פגיעה במערכת החיסון או קשישים.

 

בנוסף, שימוש נכון במכשיר אדים קרים אינו צפוי לגרום לכל סכנה. המים הקרים אותם ממלאים במיכל אינם מאפשרים לחיידק לשרוד. ריקון המים מדי יום וייבושו של המיכל עד לערב הבא, מחסל בתוך דקות את חיידק הלגיונלה, שכאמור חייב סביבה מימית כדי לשרוד ולהשתכפל. חיטוי המיכל בכל תמיסת אלכוהול או כלור משמידה לחלוטין כל שייר של החיידק.

 

 

אז מה מכל אלה כדאי לכם לזכור?

  • חיידק הלגיונלה שכיח הרבה יותר במזגנים, מאשר הסיכוי האפסי שלו לשהות במכשיר אדים קרים.
  • מקרי ההדבקה המשוערים שתוארו בישראל, אל מול עשרות אלפי בתי אב שהשתמשו במכשיר האדים, הופכים את הסיכון להדבקה לאפסי.
  • החיידק לרוב אינו גורם לכל מחלה באנשים בריאים בד"כ שאינם סובלים ממחלה כרונית.
  • הלגיונלה דורש סביבה של מים עומדים בטמפרטורה של 25 עד 40 מעלות. כל חריגה מטווח זה תקטול אותו בתוך דקות, כך שמים קרים במכשיר אינם מאפשרים לו לשרוד. 
  • החלפת מים במכשיר האדים מדי יום, ייבושו בבוקר וחיטוי אחת לכמה ימים, תמנע את התפתחותו של החיידק במכשיר.

 

הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים וכתב הרפואה של ynet

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מכשירי אדים. להיף את המים מדי יום
צילום: shutterstock
מומלצים