שתף קטע נבחר

יותר ערבים משולבים בהייטק: איך זה קורה?

שיעור הערבים בתעשיית ההיי-טק הישראלי מטפס בהדרגה - אך עדיין עומד על פחות מ-2%. מה הסיבות לכך ואיזה סיוע יכולים לקבל צעירי המגזר בתחום? צפו בראיון שערכנו באולפן ynet עם אביטל ינובסקי מארגון צופן, ועדי גומד, שהשתתף בפרוייקט מענטק לשילוב מהנדסים ערבים בהיי-טק

אקדמאים ערבים בישראל מתמודדים עם לא מעט קשיים במציאת עבודה המתאימה להשכלה שרכשו. "תעשיית ההיי-טק מאוד בנויה על נטוורקינג, חבר מביא חבר, קשרים והיכרויות קודמות", מסבירה אביטל ינובסקי מארגון צופן, הפועל להקמת מרכזי היי-טק ביישובים ערביים. "הערבים עדיין מהווים פחות מ-2% מהתעשייה, ולכן, אנחנו בעצם החבר של איש ההיי-טק הערבי - זה שמכניס אותו להיי-טק".

 

צפו בכתבות נוספות בערוץ קריירה :

 

>>>עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

אחד הגופים המסייעים בשילוב מהנדסים ערביים בענף, הוא פרויקט מענטק - שהוקם לפני 4 שנים בהובלת חברת סיסקו. עדי גומד, שהשתתף בפרויקט ומצא בזכותו עבודה, התארח עם ינובסקי באולפן ynet והשניים סיפרו על הקשיים איתם מתמודדים ערבים במציאת עבודה בהיי-טק ועל הסיוע שהם יכולים לקבל בתחום. צפו בראיון שערכה איתם אלכסנדרה לוקש: 

 

 

פרויקט מענטק מורכב מקואליצית מעסיקים, שהתחייבו לעשות מאמץ לגיוס מהנדסים ערבים לשורותיהם, ועמותות שונות המספקות שירותים מקצועיים כגון מנטורים לריאיונות עבודה. עד כה הביא הפרויקט לשילוב של למעלה מ-1,000 מהנדסים בחברות היי-טק. 

 

ארגון צופן, ששותף לפעילות של מענטק, הוקם בשנת 2008 על ידי יזמים יהודים וערבים. בארגון מציינים כי תעשיית ההיי-טק מונה כיום כ-100 אלף מהנדסים, מתוכם רק כ-2,000 ערבים לפי ההערכות. עם זאת, מדובר בעליה משמעותית לעומת שנת 2007, אז הועסקו בענף רק 300 מהנדסים ערבים ומספר זעום של נשים. בארגון זוקפים עלייה זו לפעילותם, כמו גם ליוזמות שונות דוגמת מענטק. 

 

ארגון צופן, שהוקם ב2008 על ידי יזמים יהודים וערבים במטרה לחבר בין החברה העברית וההיי-טק הישראלי, התחייב על פי המכרז לפעול ליישום הדרישות באזור הצפון. מאז הקמתו חולל הארגון "מהפכה" בעיר נצרת ובה מועסקים כיום למעלה מ-500 מהנדסים ערבים שהשתלבו באחת מ20 חברות ההיי-טק וסטארט-אפים שנפתחו בעיר.

 

על פי נתוני צופן, בשנת 2014 הם הצליחו לאתר מקומות עבודה ל-178 אקדמאים ערביים - עליה של 70% לעומת השנה שלפני - במהלכה הם סייעו במציאת עבודה ל-103 אקדמאים. בקרב הנשים הערביות חל זינוק משמעותי יותר, מ-17 נשים שהשתלבו בענף ב-2013, ל-40 נשים אשתקד. על פי נתוני הארגון, 87% מכלל הערבים שעברו הכשרות על ידם מאז הוקם בשנת 2008 - מצאו עבודה בתחום.

 

בסך הכל, ההערכות הן כי בשנת 2014 השתלבו בתעשיית ההיי-טק כ-700 ערבים. בצופן מציינים כי החברות המובילות בגיוס ערבים לענף, הן גליל סופטוור, אמדוקס, אינטל, צ'ק-פוינט ומייקרוסופט, אך גם בחברות דוגמת באבקום, אינדיגו, מלאנוקס ומרקורי, מגייסות לתוכן יותר ויותר מהנדסים ערבים.

 

לאחרונה זכתה צופן במכרז של משרד הכלכלה, ביחד עם עמותת ITworks, לבניית תוכנית כוללת לשילוב ערבים בהיי-טק. לשם כך יועברו לשני הגופים כ-10 מיליון שקלים לתקופה של 3 שנים, שישמשו אותם לאיתור, ליווי מקצועי והכשרת סטודנטים ואקדמאים מאוכלוסייה זו - כמו גם איתור מקומות עבודה עבורם.

 

יו"ר צופן, רמזי חלבי, אומר כי היעד שלהם הוא כי עד שנת 2020 - 10% מכוח האדם בהיי-טק בישראל יהיו ערבים. "לצעירים ערבים חסרה רשת חברתית אדירה וגישה לעולם ההיי-טק כמו זו שקיימת אצל 90% מהיהודים", הוא אומר. "השכן שלהם לא היה ב-8200 והגיס שלהם לא בהכרח ראש צוות באינטל. מוטלת עלינו החובה לפתוח להם את הדלת לתעשייה הזו, בדיוק כפי שנפתחו להם דלתות הרפואה והמשפטים ותחומים נוספים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
"בסיסקו לא מרגישים את הגזענות"
צילום: Shutterstock
מומלצים