המדריך המלא: איך משיגים אישור לקנאביס רפואי
מהם החומרים הפעילים בקנאביס, איך ניתן להשיג רשיון לקנאביס רפואי, מדוע חברות התרופות לא משקיעות במחקר מדעי ולמה הרופאים עדיין לא ששים להמליץ על השימוש בקנאביס למטופלים שלהם. מדריך
במדינת ישראל למעלה מ- 20,000 בעלי רישיון לשימוש בקנאביס רפואי. לפי הצפי מספר בעלי הרשיונות יגדל עוד יותר בעתיד, לאחר התפתחות המחקר בנושא והשינוי הצפוי בהתייחסות הצוות הרפואי לנושא הקנאביס הרפואי.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
קראו עוד:
מחקר ישראלי קבע: קנאביס רפואי באמת יעיל?
אושר: יינתן קנאביס רפואי גם לפוסט טראומה
האחראי לשעבר על מתן קנאביס: "הנזק גדול מהתועלת"
שימוש בקנביס לא מדרדר לסמים
במשך שנים היה השימוש בקנאביס נפוץ לצרכים חברתיים, אך מעט מאד בשימוש למטרות רפואיות. לאחרונה, הולכת וגוברת בעולם ההכרה שיש לצמח פוטנציאל לשימושים רפואיים שצריך ללמוד ולנצל לטובת החולים.
בתהליך המעבר מחומר אסור לתרופה, אנו נתקלים במכשולים רבים. חלק מהמכשולים נובע מהסטיגמה של הצמח כ"סם קל", ששימוש בו מדרדר לשימוש בסמים קשים. לחשש זה לא נמצאו הוכחות מדעיות, אך קשה מאד לשכנע בכך את הציבור הכללי ואת ציבור מקבלי ההחלטות בתחום הרפואי.
בנוסף לכך, עקב הסטיגמה, לא נערכו מחקרים מדעיים של ממש הבודקים באופן מדעי מה השפעות החומר, מה יתרונותיו ומה הן תופעות הלוואי של השימוש בו.
בעבר נטען שחברות התרופות אשמות בהיעדר מחקרים, מחשש שהקנאביס יתפוס את מקומן של התרופות הקונבנציונאליות, אך כפי הנראה אין לטענה זו בסיס עובדתי.
האמת היא יותר פשוטה: כדי לפתח תרופה, חברת התרופות חייבת להשקיע כסף רב מאד ולרשום פטנט על מנת להבטיח את זכויותיה על התוצר. מאחר והקנאביס נמצא בשימוש מעל 5,000 שנים, אי אפשר לרשום עליו פטנט.
ללא מחקר רפואי מסודר, רופאים רבים נמנעים מלהמליץ על הקנאביס. רק בשנים האחרונות החל המדען הישראלי, פרופ' רפי משולם, לחקור את הצמח ומרכיביו.
הרכב הקנאביס: השלם עדיף מסך חלקיו
הקנאביס מורכב ממאות חומרים, חלקם פעילים בדרכים שונות וחלקם, כפי הנראה, אינם פעילים. חלק מהחומרים פעילים נגד כאבים, חלק אחר מרגיעים, אחרים מעוררים תיאבון ומפסיקים הקאות, ויש עוד השפעות רבות נוספות שעדיין נלמדות.
כאשר בודדו חומרים מתוך הקנאביס, הם לא נתנו את האפקט הרצוי. משתמע מכך, שרק פעילות משולבת של שניים או יותר מרכיבים יחד, משפיעה באופן יעיל.
על בסיס הנחה זו, שילוב של אחוזים שונים של המרכיבים השונים של הקנאביס הוא שנותן את ההשפעות השונות. שילוב מסוים עדיף לטיפול בחוסר תיאבון והקאות ושילוב אחר יתאים להשראת שינה. המגדלים את הזנים השונים יודעים לזהות את התכונות המאפיינות כל אחד מהזנים.
מי זכאי לקנאביס רפואי?
ההתוויה הראשונה לטיפול היום היא עקב בעיה אונקולוגית כולל תופעות לוואי עקב טיפולים כימותרפיים או הקרנות. יש להדגיש שאין הוכחה שקנאביס מרפא סרטן אך מניסיון בחולים רבים, הקנאביס מונע בחילות והקאות ומאפשר להם לאכול ולחוש טוב יותר.
התוויות נוספות למתן קנאביס הן מחלות הגורמות כאב קשה שלא משתפר לאחר שנה של טיפול נגד כאבים מקובל, כאבים ממקור עצבי, ילדים עם אפילפסיה בלתי נשלטת, מצבים נוירולוגיים ואורתופדים הגורמים כאב עז ממושך, ופוסט טראומה חמורה ולאחר טיפול מקובל בתקופת זמן ממושכת.
מחלת הפיברומיאלגיה נדונה במספר רב של דיונים אך הקנאביס אושר בה לשימוש במקרים קשים במיוחד.
איך משיגים מרשם?
לפי נוהל משרד הבריאות הנמצא באתר המשרד (נוהל 106), בקשת אישור למרשם לקנאביס מחייבת המלצה של רופא מומחה, סיכום מידע רפואי מלא עדכני, וכן דו"ח על התרופות בהם נעשה שימוש טרם הגשת הבקשה. הטופס נבחן בהנהלת משרד הבריאות.
אם הבקשה מאושרת, הרשיון מועבר לחברה המגדלת את הקנאביס. החברה מספקת את הקנאביס למטופל לאחר הדרכה על השימוש בו. בשנה הקרובה יש כוונה לשנות את התהליך כך שהתרופה תחולק בבתי המרקחת .
במקרה בה מטופל לא קיבל אישור, רשאי הרופא המטפל להגיש ערעור ולבקש לדון שוב בבקשה בוועדת ערער .
הכותב הוא מרצה בכיר מאוניברסיטת אריאל, ויועץ רפואי בכיר ביחידת הקנביס במשרד הבריאות