שתף קטע נבחר

בלי דקירות: המצאה ישראלית פורצת דרך לחולי סוכרת

חולי סוכרת דוקרים עצמם כמה פעמים ביום כדי לבדוק את רמת הסוכר בדם. ארבעה מהנדסים ישראלים צעירים זכו במקום ראשון בתחרות בינלאומית שערכה חברת אינטל עם המצאה מהפכנית שחוסכת את הדקירות היומיות. הכירו אותם

המצאה ישראלית פורצת דרך: מכשיר למדידת רמת הסוכר בדם ללא דקירה, המאפשר שימוש באנרגיה סולארית. המכשיר קל, זול לייצור ואינו דורש צריכה קבועה של חומרים מתכלים.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

קראו עוד:

פריצת דרך: תרופה ללחץ דם העלימה סוכרת נעורים

חדש: אפליקציה ראשונה בעברית לניהול סוכרת

צפו: כך נראה יום בחייו של חולה סוכרת

 

להציל עשרות מיליוני חולים

חולי סוכרת נאלצים להתמודד עם שגרה הכוללת בדיקה מדי כמה שעות של רמת הסוכר בדם. הבדיקה נעשית על ידי דקירת האצבע וטפטוף טיפת דם על סטיק מיוחד, הנותן מדד מדויק של רמת הסוכר. לפי התוצאה יודעים החולים מתי עליהם לאכול, וכמה.

 

הבעיה מורכבת עוד יותר במדינות העולם השלישי, בהן חיים עשרות מיליוני חולים ללא תשתיות חשמל, וללא הגיינה בסיסית. כתוצאה מכך הם אינם מקבלים טיפול ראוי ומחלתם מחמירה עד כדי פגיעה בראייה, קטיעת גפיים ואפילו מוות.

 

כעת, נראה שנמצא עבורם פתרון, פרי פיתוח של ארבעה צעירים בוגרי הטכניון: עומרי סוציאנו, גל בראון, לב דמייננקו ויונתן ורקר. הארבעה פיתחו אב טיפוס של מכשיר המודד את רמת הסוכר בדם ללא דקירה. הייחוד של המכשיר הוא היותו קל, זול לייצור ומאפשר שימוש באמצעות אנרגיה סולארית.

 

 

יונתן ורקר, גל בראון, עמרי סוציאנו, לב דמייננקו. מונעים מאידיאולוגיה (צילום: עמי קריב) (צילום: עמי קריב)
יונתן ורקר, גל בראון, עמרי סוציאנו, לב דמייננקו. מונעים מאידיאולוגיה(צילום: עמי קריב)

מקום ראשון בתחרות בינלאומית

סוציאנו, בראון, ורקר ודמייננקו, בני 27, למדו יחדיו בטכניון. לדבריהם, שמעו על התחרות הבינלאומית של אינטל, לפיתוח מכשירים על בסיס מעבד ה"אדיסון" הזעיר, וחיפשו רעיון חדשני. הרעיון שבחרו היה ייחודי ומרשים, והצליח להעפיל למקום הראשון.

 

"לאף אחד מאתנו אין סוכרת, אבל כולנו מכירם מישהו שחולה במחלה", מסביר סוציאנו את הדרך לפיתוח הרעיון, "כשחשבנו על התחרות, הבנו שבעולם השלישי יש עשרות מיליוני חולים שאין להם בכלל דרך למדוד את רמת הסוכר".

 

כחלק מתהליך העבודה על המוצר נפגשו הארבעה עם פרופסורים לרפואה, ועם נציגים מהאגודה הישראלית לסוכרת, במטרה להבין לעומק את המחלה וגם את הצרכים המיוחדים של חולים בעולם.

 

בשלב זה, הבינו חברי הצוות שמלבד הצורך בסוללות ובהיגיינה, הקושי הגדול עבור החולים במדינות מתפתחות נובע מהעלות הגבוהה של השימוש בסטיקים חד פעמיים בכל בדיקה. הם החליטו ליצור מכשיר שיעבוד ללא חומרים מתכלים בכלל.

המכשיר. לא דורש חשמל והוצאות שוטפות (צילום: עמי קריב) (צילום: עמי קריב)
המכשיר. לא דורש חשמל והוצאות שוטפות(צילום: עמי קריב)
 

איך זה עובד?

המכשיר פועל על ידי הקרנת גלי אור שונים על אצבעו של החולה, ניתוח החזר גלי האור והצגת הנתונים על רמת הסוכר בדם על צג. מעבד ה"אדיסון" מאפשר ניתוח של הנתונים במהירות, ביעילות ובצריכת אנרגיה נמוכה, כך שניתן היה לפתח מכשיר הפועל באמצעות אנרגיה סולארית, ללא צורך בחיבור לחשמל או החלפת סוללות.

  

לאחר שיצרו אב טיפוס ראשוני, ניסו הארבעה את המכשיר על עצמם: הם מדדו רמת סוכר לפני ואחרי אכילת מתוק, וראו שינוי מובהק, אך המדדים עדיין אינם מדוייקים. כעת הם מנסים להבין מה רמת הדיוק הדרושה לחולי סוכרת, כדי שהמכשיר יהיה יעיל.

 

"רמת הדיוק של המכשיר תהיה פחות טובה משל בדיקה עם דקירה", מודה בראון "אבל זה עדיין טוב לעין ערוך מהעובדה שכרגע במדינות העולם השלישי אין שום יכולת לבדוק רמת סוכר. היתרון של המכשיר הוא שלא דורש אחזקה חודשית או חשמל".

 

"יש חברות נוספות המפתחות מכשירי בדיקה לחולי סוכרת" מוסיף סוציאנו "אבל הן מכוונות למערב ולכן מנסות להגיע לאותה רמת דיוק כמו בדקירה. זה הופך את המכשירים ליקרים יותר. המטרה שלנו היא לחסוך בעלויות עבור החולים".

 

מונעים מאידיאולוגיה ולא מאג'נדה עסקית 

כאמור, הארבעה זכו במקום הראשון בתחרות הבינלאומית וגברו על 13 צוותים מרחבי העולם. הפרס למקום הראשון הוא הפקת קליפ שיסייע לחברי הצוות בגיוס כספים לפיתוח הרעיון.

 

לדבריהם, בשלב הפיתוח, בו הם נמצאים, הם אינם זקוקים לסכומים גבוהים כדי לייצר אב טיפוס. בהמשך, יצטרכו לנסות את המכשיר על חולים, ואז יזדקקו לכמות גדולה יותר של מכשירים, בעלות גבוהה יותר.

 

"עדיין אין לנו אג'נדה עסקית ואנחנו לא מכוונים לאקזיט של מיליונים", מבהיר רקר, "אנחנו מדברים ברמה האידיאולוגית. מצאנו רעיון טוב ואנחנו רוצים לעזור לאנשים שאין להם".

 

"אינטל אמרו שהם מאמינים בפיתרון, מאמינים בנו וחושבים שנוכל לעזור לאנשים", מוסיף סוציאנו, "אנחנו מקווים שהם צודקים".

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמי קריב
הסוף לבדיקת הדם לסוכרת?
צילום: עמי קריב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים