שתף קטע נבחר

הפקדה לקופת גמל? אל תחכו לסוף שנה

מזה שנים השתרש הנוהג להמתין לסוף השנה כדי להפקיד לקרן השתלמות או קופת גמל וליהנות מהטבות מס. מהלך נבון? מי שמחכה לסוף השנה מפספס 12 חודשים של פטור ממס על רווחי הון, וגם את התשואות הטובות שרושם שוק ההון בשנים האחרונות

מדי שנה, לקראת סוף שנת המס, מנהלי קופות הגמל וההשתלמות, יועצי המס, רואי החשבון, סוכני הביטוח, ועוד – כולם מזכירים לחוסכים לנצל את הפטור ממס הניתן להם בעת הפקדה לקופות גמל וקרנות השתלמות.

 

  • משיכה קטלנית: מי ידאג הכי טוב לפנסיה שלנו?

 

אין ספק שהפטור ממס בגין הפקדות לגמל והשתלמות הוא אחת ההטבות המשתלמות ביותר שהמדינה מציעה לאזרחיה. יחד עם זאת, הנוהג להמתין לסוף השנה על מנת לממש את ההטבה – שגוי ומחוסר היגיון כלכלי.

 

מדוע? בשלוש השנים האחרונות הניבו קופות הגמל וההשתלמות בממוצע, תשואה מצטברת של כ- 30% (הקרן המצטיינת בשוק עלתה ב- 37.17%). מדובר על תשואה של 10%-9% לשנה (נכון לדצמבר 2011-נובמבר 2014) ומרבית האנליסטים אופטימיים ומעריכים כי שוקי המניות ירשמו תשואות חיוביות גם השנה.

 

אין למה לחכות

אם אלו התשואות בקופות הגמל וההשתלמות, מדוע מחכים העצמאים מדי שנה עד לרגע האחרון כדי להפקיד כספים המזכים אותם ממילא בהטבות מס? הרי מדובר בעיקר בעצמאים שיש להם כסף עודף, המושקע בקרנות נאמנות, תיקים מנוהלים או סתם שוכב בחשבון העו"ש וצובר ריבית אפסית.

 

אולי זה בגלל החינוך. בעבר המליצו לעצמאי לחכות לסוף השנה (ולפעמים גם לקחת הלוואה בבנק) ולהפקיד לקרן השתלמות. תהא הסיבה לכך אשר תהא, המספרים מדברים בעד עצמם: כדאי לעצמאי שמחזיק קרנות נאמנות בבנק, או שיש לו תיק מנוהל/מיועץ באחת מחברות ניהול התיקים או בבנק - להפקיד את המקסימום המוכר לצורכי מס (18,480 שקל בשנת 2015) כבר בתחילת השנה לקרן ההשתלמות שלו. 

 

המהלך נכון גם אם הכנסתו השנתית תהיה נמוכה מ- 264,000 שקל (22,000 שקל לחודש), וזאת בעיקר עקב הפטור ממס רווחי הון, שקיים בקרנות השתלמות וקופות גמל ולא חל על קרן נאמנות או תיק מנוהל. גם אם המשמעות היא למשוך כסף מקרנות הנאמנות או מניהול התיקים.

 

מה יניב פיקדון בבנק?

על פניו, אין שום סיבה הגיונית שקרן נאמנות או תיק מנוהל (בכפוף לקבלת ייעוץ השקעות), שעל הרווחים שלהם אנו משלמים 25% מס ויש דמי ניהול לקרן/תיק ולפעמים גם דמי שמירה - יניבו תשואות טובות יותר מקרן השתלמות שהרווחים ממנה פטורים ממס, דמי הניהול בה נמוכים יחסית וגם אין דמי שמירה.

 

הכסף, גם אם הוא סכום קטן, מנוהל ב"פול", כך שגם סכום קטן "מקבל" יחס של גדול. על אחת כמה וכמה, בעידן הריביות הנמוכות המאפיין את השנים האחרונות וסיומו אינו נראה באופק, אין שום היגיון להחזיק את הכסף הזה בפיקדון בבנק.

 

יתרה מכך, בקרן השתלמות ניתן לעבור בין מסלולי ההשקעה השונים מבלי שהמעבר יוגדר כאירוע מס. זאת, בשונה משינוי מדיניות בתיק ההשקעות, הכרוכה באירועי מס כתוצאה ממכירה של ני"ע לשינוי הרכב התיק. בנוסף, קרן ההשתלמות יכולה להוות מקור אשראי חוץ בנקאי נוסף, בתנאים אטרקטיבים אל מול הבנקים (עד 80% על קרן השתלמות נזילה ועד 50% לקרן השתלמות לא נזילה).

 

ולכן, המלצתנו לכל אותם עצמאים שיש להם מקורות נזילים – הפקידו כספים לקרן השתלמות בתחילת השנה, ואל תחכו לבלגן של סוף השנה.

 

הכותב הוא מנכ"ל קלי פרימיום מקבוצת קלי

 

*אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ או המלצה כלשהי, ואין באמור לעיל כדי להחליף ייעוץ פנסיוני, ייעוץ מס ו/או תכנון פיננסי המותאמים במדויק לצרכי הלקוח. ההתייחסות להיבטי מס היא לצורך המחשה בלבד, בהתאם למצב החוקי והרגולטורי הקיים כיום,ואשר עשוי להשתנות מעת לעת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסכון
צילום: shutterstock
יובל קורן
מומלצים