שתף קטע נבחר

עבדים היינו: אז איך עוברים לחירות כלכלית?

חג הפסח הוא העיתוי המתאים ביותר לעשות חושבים ולקבל החלטה שתשפיע על חייכם. סטטיסטית, רק 4% יצברו נכסים בשווי מיליון דולר ויותר. בעוד למעלה מ-50% ישקעו באוברדרפט עד סוף חייהם. אז איך מתחילים את השינוי? במסגרת פרוייקט משפחה בצמיחה, בשיתוף ynet ידיעות אחרונות ובנק הפועלים, גיל אורלי מציע כיוון. הרשמו לעונה הרביעית של הפרוייקט

כל יום בשנה הוא מועד מתאים ליציאה מעבדות לחירות כלכלית, אבל המועד המתאים ביותר בשנה חל ממש בימים אלה.

 

ההזדמנות שלכם: הרשמו לעונה הרביעית של משפחה בצמיחה

 

אנחנו יושבים סביב שולחן הסדר וקוראים "עבדים היינו לפרעה במצרים.. ועכשיו בני חורין". זוכרים? ואלה בדיוק הימים שבהם כדאי וראוי לדבר בזכות המעבר מעבדות לחירות כלכלית.

 

זמן קצר לפני החג, ישבו חגית ורון בבית הקפה השכונתי וקיטרו. הם לא מרוצים מתוצאות הבחירות, הם לא מרוצים מהעובדה שהמצע החברתי לא גבר על המצע הבטחוני. שוב ושוב הם התלוננו על משבר הדיור, יוקר המחייה והמסים הכבדים שהם נדרשים לשלם, הישירים והעקיפים. בקיצור, שיחת קיטור, המוכרת בהרבה בתים בישראל ולא רק בלילות שבת ולא רק סביב שולחן החג.

 

אבל כאשר רון שאל את חגית "אז מה עושים?" לא התאפקתי ואמרתי "חברים יקרים, אנחנו ערב חג הפסח, זוהי הזדמנות טובה לאמץ את מה שנאמר בהגדה – עבדים היינו.. ועכשיו בני חורין". נדרשת חשיבה אחרת, נדרשת תעוזה לצאת מאזור הנוחות, נדרש מהלך שובר שגרה.

 

עבדים היינו

מי מאיתנו אינו חש במועקה ובתסכול המשותף: עובדים מסביב לשעון ואפילו בני זוג בעלי השכלה אקדמאית לא מצליחים "לגמור" את החודש. האוברדרפט משתולל ומתרחב מחודש לחודש. המשכורות אינן מספיקות ורבים אינם מצליחים להירדם ולישון טוב בלילה.

 

במירוץ המטורף הזה, שבו כולנו מודאגים כל הזמן, חוששים משיחת הטלפון מהבנק ולא בטוחים שנשרוד במקום העבודה שלנו, ברור לנו שהחסכון לפנסיה אין בו די. כאשר נגיע לגיל פרישה מצבנו יהיה חמור פי כמה. ואם נזדקק לשירותים רפואיים מתקדמים – נאלץ לרכוש אותם במחיר מלא.

 

יותר ויותר הורים מתלוננים שבגלל שיום העבודה שלהם מתארך הם לא מספיקים ליהנות מהחיים, לראות את הילדים גדלים ולמצוא לעצמם זמן איכות פנוי. ובראש הסולם, הכאב הגדול מכל – לעולם, כן לעולם הם לא יגיעו לדירה בבעלותם אם המקורות הם משכנתא שמוחזרת מדי חודש מתוך המשכורת.

 

אתם, תתפלאו, חגית ורון דווקא בסדר. יש להם תואר אקדמאי מבוקש ומקצוע ביד, הם עובדים קשה, חרוצים, מוכנים לתרום ולהתקדם. הם משלמים מסים ומפנטזים על העלאת שכר שתגדיל את ההכנסה הפנויה שלהם.

 

סטטיסטית, מדובר ב- 96% מהציבור, גם בארץ וגם בחו"ל. עובדים קשה, משקיעים ומרוויחים – מי יותר ומי פחות ובכל זאת לא ישנים טוב בלילות.

 

איך יוצאים מזה?

לפעמים יש לומר את האמת בפנים גם אם היא כואבת. חגית ורון לא אהבו לשמוע את ההגדרה הבאה – אתם לא עובדים טובים, אתם בעצם, תסלחו לי על הביטוי, עבדים טובים. כי אתם, כמו רבים אחרים, שבויים בתפיסה שמי שמצליח יותר הוא מי שמתאמץ יותר.

 

לימדו אותנו להיות עובדים טובים יותר כדי שיום אחד נקבל קידום והעלאה בשכר, כדי שנוכל לבזבז יותר וכך להמשיך להניע את גלגלי הכלכלה.

 

לכן, נוסחת העבדות היא פשוטה: עבדו קשה וכשתצליחו, תוציאו עוד יותר ואז תאלצו לעבוד קשה יותר כדי להרוויח עוד יותר, כדי להוציא עוד יותר וחוזר חלילה. בקיצור, מעגל שוטים.

 

אז מה עושים אתם שואלים? בדיוק כמו בהגדה של פסח – מורדים.

 

מהו סודם של המורדים?

סטטיסטית, רק 4% יצברו נכסים העומדים על מיליון דולר ויותר. לעומת זאת, יותר מ-50% ישקעו באוברדרפט עד סוף חייהם, כאשר שליש מהפורשים יזדקקו, לא עלינו, להשלמת הכנסה. אכן בשורות לא מעודדות.

 

וכאשר אלה תנאי הפתיחה שלנו, מותר להגדיר את הקבוצה המצומצמת, אחד מתוך כל 25 אנשים, קבוצת המורדים. הם לא קונים את התאוריה שמטרת חיינו היא לעבוד קשה יותר על מנת להוציא ולבזבז יותר, אבל הם מוכנים לעבוד קשה מאוד כדי לצאת ממעגל העבדות ולהתקדם לחופש כלכלי. הם עובדים קשה, לא על מנת להגדיל את הוצאות המשפחה, אלא על מנת להשיג עצמאות כלכלית, עצמאות שתאפשר להם ליהנות מזמן איכות עבורם ועבור המשפחה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

וככל שחירותם הכלכלית תגדל, כך הם יפסיקו לפחד, ירגישו טוב יותר ואף יצרכו פחות שירותים רפואיים. ובמשפט אחד – במקום לעבוד עבור ההוצאות הם עובדים למען החופש הכלכלי.

 

אז מהו חופש כלכלי?

"חופש כלכלי", אמרתי לחגית ורון שהקשיבו לי קשב רב "הוא דבר פשוט מאוד, חופש כלכלי מושג כשההכנסה מנכסים שווה לרמת החיים. מדובר בשיטה שאם לומדים אותה ומיישמים אותה – מגיעים לתוצאות. הצעד הראשון חייב להיות הכרה בצורך לצאת מאזור הנוחות, לשבור את השגרה, להיות מכוון מטרה או בפשטות לחשוב אחרת, לחשוב מחוץ לקופסה.

 

"אנחנו נדרשים להתאמץ יותר, לצמצם הוצאות מיותרות ואולי אף לרדת ברמת החיים לפרק זמן מסוים, על מנת שנוכל לנצל באופן מיטבי את הכסף שצברנו להשקעה שתבטיח לנו חופש כלכלי.

 

"אז מה עלינו לעשות מחר בבוקר?" שאל רון, וחגית הקשתה "כמה זמן נאלץ להמתין עד שנראה שינוי?"

 

"חברים", עניתי להם "קודם כל וראשית לכל, ברוכים הבאים למועדון, אני מבטיח לכם שבסוף התהליך גם תרוויחו וגם תהיו מרוצים, אבל לא מדובר בכל התורה על רגל אחת, או באיזושהי שיטת אינסטנט לשינוי בחיים. מדובר בהתנהלות אחרת לגמרי, תוך שימת דגשים על דברים אחרים. זה לא יקרה ביום אחד, אבל משך התהליך תלוי בהכרה שלכם ובמאמץ שתשקיעו.

 

"התובנה הראשונה והמיידית שאני יכול לעוץ לכם כאן בבית הקפה היא – בחרו לכם מטרה שאותה אתם מבקשים להשיג. החליטו בעצמכם על פרק הזמן עד למימושה ותסכימו יחדיו על השווי הכלכלי שלה. למשל, אם החלטתם לקנות נכס קטנטן להשקעה, קחו פיסת נייר, אפילו את מפית הנייר שמונחת על שולחנכם כרגע, ותחליטו על לוח זמנים להשגת היעד, ואם צריך לחסוך בהוצאות חודשיות רשמו כמה כסף תחסכו מידי חודש ואם אתם יכולים להגדיל את מספר שעות העבודה – תוכלו לחשב בקלות כמה כסף נוסף ייכנס לחשבון הבנק שלכם מידי חודש.

 

המסע לחופש כלכלי

החלטתם להיות מורדים, להיות שונים ולעבוד במקום לעוד הוצאות ליצירת נכסים משלכם שייצרו ביטחון וחופש כלכלי אתם בתחילתו של מסע, שידרוש מאמץ, עבודה קשה, מצוינות, העזה, יצירתיות ואפילו סיכונים.

 

אלא שכאן עליכם לאמץ גישה של ניהול סיכונים, לבחור בסיכון הנמוך יותר ולא בדרך הנוחה יותר.

מה עושים כשאין לי הון עצמי, איך מתחילים?

 

ככל שתתנסו יותר, תגלו שיש דרכים ליצור נכסים גם ללא הון עצמי, בתחילת הדרך המשימה היא להגיע להון עצמי ראשוני.

 

הדרך המובנת מאליה- היא להוריד את רמת החיים ולחסוך למטרה זו, 15% ואפילו 20% מההכנסה. רבים שהחלו במסע זה, גילו שבמקום להוריד את רמת החיים, אפשר וכדאי לייצר הכנסה נוספת שכולה מיועדת אך ורק להשקעה בנכסים.

 

במאה ה- 21 שלל האפשרויות ליצור הכנסה נוספת בזמן הפנוי, כמעט לא מוגבל. מעבודות זמניות בשעות הערב או ביום החופשי ועד השקעה של מספר שעות פנויות במסחר מקוון בשלל אתרים כמו Ebay, Amazon, Etsy ועוד.

 

בתום תקופה של עובדה או חסכון מאומצים, יצטבר לזכותכם סכום שיסייע לעשות את הצעד הבא ולהפוך את החסכון לנכס שעובד עבורכם.

 

במאה ה- 21 יש לנו יותר, מאי פעם אפשרויות ליצירת נכסים ובצד הנדל"ן- דירה להשכרה, משרד, אדמה או אפילו חניה להשכרה, עסקים ושוק ההון. יש אפשרות ליצר נכסים מבוססים על ידע, כמו קורסים מקוונים, חנויות באינטרנט, הכנסה מקניין רוחני, כגון ספרים רגילים ואלקטרוניים, פטנטים, אפליקציות וכמובן רעיונות פורצי דרך.

 

גיל אורלי, מאמן ומנטור להצלחה כלכלית http://gilorly.ofers.co/finance

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים