שתף קטע נבחר

להציל את ישראל מעצמה. הילרי ואנחנו

היא בטוחה שערפאת אחראי לכישלון בקמפ דיוויד, מאשימה את חמאס בהרג האזרחים בעזה ורואה בהגנה על ישראל "עניין אישי". אבל היא גם מפקפקת באמינות נתניהו, נמנעת מפגישות עם ליברמן וחוששת שבלי הסכם שלום ישראל תאבד את הדמוקרטיה. הילרי קלינטון רצה לנשיאות, וזה מה שהיא חושבת עלינו

מי שרוצה לדעת כיצד פועלת הילרי קלינטון תחת לחץ - כך טוען ידידה הטוב המיליארדר הישראלי חיים סבן - צריך לשמוע את הסיפור הבא. "פעם היא תפסה טרמפ במטוס שלי. חמש דקות אחרי ההמראה באה דיילת חיוורת ולחשה לי שהטייסים רוצים לדבר איתי. אני נכנס לקוקפיט, והם אומרים לי 'איבדנו מנוע ואנחנו צריכים לבצע נחיתת חירום'. חזרתי וסיפרתי להילרי, שהייתה שקועה בקריאת ספר. בתגובה היא אמרה 'הו...', וחזרה לספר שלה. יש לה אומץ בלתי רגיל".

 

עוד חדשות בעולם :

 

לסבן יש יותר שעות הילרי מלכל ישראלי אחר, והוא מתעקש שהיא האדם הראוי ביותר לנשיאות ארה"ב כעת: "בהיסטוריה שלה יש שמונה שנים בבית הלבן כיועצת הכי קרובה לבעלה הנשיא ושנים בסנאט, שבהן הוכיחה שהיא יודעת לעבוד גם עם הדמוקרטים וגם עם הרפובליקנים ולבנות קונצנזוס והערכה משני הצדדים. כמזכירת המדינה היא ביקרה ביותר מ-100 מדינות ופיתחה יחסים עם מנהיגי עולם. עם כל הניסיון המצטבר הזה, אין אף אחד שמסוגל להתקרב לידע וליכולות שלה".

 

סבן גם בטוח שהמחויבות של קלינטון לישראל חסרת פשרות. "מבחינה חברתית היא ליברלית יותר אבל בענייני חוץ וביטחון היא ניצית. כששאלו אותה בפריימריז של 2008 'מה תעשי אם איראן תתקוף את ישראל בנשק גרעיני?', היא השיבה: 'נמחק אותה'. זו תשובה המבטאת את הקשיחות של הילרי, אבל גם את התמיכה והאהבה הבלתי מתפשרת שלה לישראל זה יותר מ-30 שנה".

 

כדי להבין את מערכת היחסים של קלינטון עם ישראל, כדאי אולי לחזור לנאום שלה ב"פורום סבן" בדצמבר 2012. אז, כשהיא כבר ב"חופשת שחרור" מתפקיד מזכירת המדינה, נשאה קלינטון נאום פרו-ישראלי חסר תקדים בעיני רבים, ושטחה את עמדתה וחזונה לגבי הסכסוך הישראלי-פלסטיני. היו שסימנו את הנאום ההוא כבר אז כתחילת המרוץ שלה לבית הלבן.

קלינטון ונתניהו. "היחסים יציבים" (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
קלינטון ונתניהו. "היחסים יציבים"(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

הכול בגלל ערפאת. הסכמי אוסלו, 1993 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הכול בגלל ערפאת. הסכמי אוסלו, 1993(צילום: רויטרס)

באותו נאום האשימה קלינטון את יאסר ערפאת באחריות לפיצוץ שיחות השלום בקמפ דיוויד. "ערפאת אמר 'לא' בקמפ דיוויד, ולא מעניין אותי כמה אנשים מנסים לשפץ את ההיסטוריה, העובדה היא שהוא אמר אז 'לא'", הדגישה. "אחרי כמה חודשים הוא התקשר לבעלי כשביל כבר לא היה נשיא ואמר: 'העסקה הזו שהצעת? אני מוכן לקבל אותה עכשיו'. ביל השיב לו: 'נפלא, למה שלא תצלצל לבית הלבן ותגיד להם את זה?". ראיתי מנהיגים ישראלים עושים מאמצים הוגנים בתום לב, והם לא זכו לתגובה הנדרשת".

 

לפני שלוש שנים הדגישה קלינטון: "ההגנה על עתיד ישראל אינה שאלה של מדיניות עבורי. מדובר בעניין אישי". היא הצהירה כי מבחינתה ישראל היא אומה "של הפרחת השממה ושל סטארט-אפ", אבל גם הביעה פסימיות לגבי עתיד מדינת ישראל ללא הסכם שלום. "בלי שלום ישראל תצטרך לבנות הגנה רבת עוצמה אפילו יותר מכיפת ברזל, נגד רקטות מסוכנות יותר", הזהירה, "בלי שלום, החשבון הדמוגרפי הפשוט הוא שיום אחד הישראלים ייאלצו לבחור בין שמירה על הדמוקרטיה שלהם לבין המולדת היהודית. צה"ל חזק הוא תמיד הכרחי, אבל שום הגנה אינה מושלמת לאורך זמן, שום דבר לא יבטיח את העתיד של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית יותר משלום כולל".

להציל את ישראל מעצמה. קלינטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
להציל את ישראל מעצמה. קלינטון(צילום: AFP)

המאמץ כמזכירת המדינה נכשל. עם ראש הממשלה נתניהו ואבו מאזן (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
המאמץ כמזכירת המדינה נכשל. עם ראש הממשלה נתניהו ואבו מאזן(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

אנטישמים, עזבו את ישראל

למרות ידידותה עם ישראל ומנהיגיה לאורך השנים, לקלינטון יש גם דברים קשים לומר על התנהלות הממשלה בירושלים. תחת כהונתה כמזכירת המדינה לא הבשילו המגעים בין ממשלת נתניהו לבין אבו מאזן לכדי התקדמות משמעותית להסכם, ולא פעם היא הביעה - גם אם בחדרי חדרים - חוסר אמון בנתניהו. עם שר החוץ אביגדור ליברמן היא השתדלה שלא להיפגש. עמדתה היא במידה רבה ש"צריך להציל את ישראל מעצמה", אבל בניגוד למנהגו של הנשיא ברק אובמה לעתים, היא סבורה שיש לעשות זאת מאחורי הקלעים ולא באופן פומבי. "הממסד האמריקני ימשיך לסייע לישראל בלי קשר לשאלה מי נמצא בשלטון", אמרה, "יהיה זה טפשי לחשוב שאין הבדלים בין מנהיגים, אבל אנחנו לא צריכים להסכים על הכול. יחסי ארה"ב עם ישראל יציבים ויישארו יציבים".

עם הבעל ביל קלינטון בשנות ה-90. "גם כשישראל טועה, האחריות של חמאס" (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
עם הבעל ביל קלינטון בשנות ה-90. "גם כשישראל טועה, האחריות של חמאס"(צילום: מתוך יוטיוב)

את תמיכתה בישראל בימי "צוק איתן" השמיעה קלינטון לפני חצי שנה בראיון מקיף לעיתונאי ג'פרי גולדברג במגזין "האטלנטיק". "אני חושבת שישראל עשתה את מה שהיא נדרשה לעשות בתגובה לירי רקטות", אמרה אז, "חמאס שיגר רקטות מתוך אוכלוסייה אזרחית ובנה מנהרות לאזורים אזרחיים וזה הפך את התגובה בישראל לקשה. ישראל כמו ארה"ב היא מדינה דמוקרטית המנסה למנוע פגיעה באזרחים, וגם כשהיא טועה - בסופו של דבר האחריות היא על החמאס".

 

היא האשימה אז את חמאס בבימוי אירועים בעימות: "מה שאנחנו רואים הוא בעיקר מה שחמאס מאפשר לכתבים המערביים לדווח מעזה. זו בעיה ישנה של יחסי ציבור והסברה שיש לישראל". היא הכירה בכך שיש "שכבות עמוקות של איבה ואנטישמיות כלפי ישראל, משום שהיא מדינה רבת עוצמה עם צבא יעיל באמת", ואמרה כי התגובה הבינלאומית "נגד הזכות של ישראל להגן על עצמה" אינה במקומה ואינה הוגנת. "אי אפשר לזלזל באנטישמיות, במיוחד לנוכח מה שקורה כיום באירופה", אמרה אז. "יש יותר הפגנות נגד ישראל ובהיקפים גדולים יותר, לעומת הפגנות נגד רוסיה אחרי שזו כבשה חלק מאוקראינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון מכריזה שהיא רצה לנשיאות, אמש
מומלצים