שתף קטע נבחר

צילום: Gettyimages

נתניהו: אני הייתי מבשר הרעות להוריי

אחרי הצפירה נפתח הטקס הממלכתי לזכר 23,320 חיילי צה"ל. ראש הממשלה: הנקישה בדלת היא הדבר הנורא והאחריות נפלה עליי עם מות אחי. בת גלים שער, שבנה גיל-עד הוא אחד מ-2,538 חללי פעולות האיבה: "יחד נתמודד עם האתגרים". אביו של שלום שרקי שנרצח בפיגוע דריסה: "ההרוגים מבקשים שנהיה שמחים"

לזכור ולא לשכוח: בשעה 11:00 הבוקר (ד') נשמעה צפירה בת שתי דקות שפתחה את הטקסים הממלכתיים לזכר חללי מערכות ישראל והרוגי פעולות האיבה. מיד לאחר הצפירה החל הטקס הממלכתי לחללי צה"ל בהר הרצל בהשתתפות הנשיא ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו והרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט. ynet העביר בשידור ישיר את הטקס וכן את הטקס לזכר נפגעי פעולות האיבה.

 

23,320 חיילי צה"ל נפלו במערכות ישראל עד ליום הזיכרון. 116 חללים הצטרפו למניין הנופלים מאז יום הזיכרון בשנה שעברה - רובם, 67, במבצע "צוק איתן". בנוסף, 35 נכי צה"ל נפטרו במהלך השנה האחרונה כתוצאה מנכותם והוכרו כחללי צה"ל. מספר החללים שמקום קבורתם לא נודע הוא 553.

 

משפחת השכול בישראל כוללת 9,753 הורים שכולים, 4,958 אלמנות, 2,049 יתומים (עד גיל 30) - ביחד 16,760 בני אדם. 67 חללי צוק איתן הוסיפו השנה למשפחת השכול 154 הורים שכולים (בהם הורים גרושים והורה בודד אחד), 26 יתומים, מתוכם שניים שנולדו ליתמות, 187 אחים שכולים וביחד 367 בני משפחה.

 

נתניהו מרכין ראש (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נתניהו מרכין ראש(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

ההכנות בהר הרצל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ההכנות בהר הרצל(צילום: גיל יוחנן)

קברו של דניאל קדמי ז"ל שנפל בקרב בפילבוקס במבצע צוק איתן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
קברו של דניאל קדמי ז"ל שנפל בקרב בפילבוקס במבצע צוק איתן(צילום: מוטי קמחי)

בנאומו סיפר נתניהו על הרגע האישי שלו שבו הצטרף למשפחת השכול עם היוודע מותו של אחיו, יוני נתניהו, במבצע אנטבה. "הרגע שבו משפחות השכול שומעות את הנקישה בדלת הייתה אותה נקישה של מבשרי הבשורה שריסקה את חייהם ושינתה אותם לעד. הנקישה שקיבלתי אני, כשהייתי סטודנט ישראלי בבוסטון בארה"ב, דרך שיחת טלפון מאחי עידו שסיפר לי על נפילתו של יוני אחינו הבכור".

 

"זה היה הרגע הנורא בחיי חוץ מאחד", סיפר נתניהו. "שבע שעות מאוחר יותר, לאחר נסיעת ייסורים של לילה שלם, נסעתי בשביל שהוביל לביתם של אמי ואבי, שלימד אז באוניברסיטת קורנל בניו יורק. נפל בגורלי להיות המבשר. אני הייתי הנוקש בדלת הוריי".

 

"מבעד לחלון הרחב בחזית ביתו ראיתי את אבי פוסע הלוך וחזור, שקוע במחשבותיו, ידיו שלובות מאחורי גבו. לפתע הפנה מבטו כשראה אותי צועד בשביל, ובלי שאמר דבר השתנתה ארשת פניו בבת אחת. זעקה מרה פרצה מפיו. נכנסתי לבית, כל עוד נשימתי באפי, לא אשכח את זעקותיו ואת זעקותיה של אמי היקרה. זה היה כאילו יוני מת פעמיים".

 

לסיום אמר ראש הממשלה כי "אם אני צריך להחליט לשלוח את חיילינו למערכה, אני חושב על כל אחד ואחת כבני, כאילו היה משפחתי. מדינת ישראל תמשיך לשגשג בתנאי שנמשיך להגן עליה מכל משמר. אני בטוח שנתמודד בהצלחה עם כל אתגר, עד שנגיע לחוף מבטחים, עד שאזורנו ישנה פניו, אך זהו תהליך ממושך. עלינו להמשיך הלאה".

 

לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי, מספר האזרחים שנהרגו בפעולות איבה מתום מלחמת העצמאות ועד היום עומד על 2,538. מספר זה כולל גם 122 אזרחים זרים, תיירים ועובדים שנהרגו בפיגועים. בשנה החולפת, מיום העצמאות האחרון ועד היום נהרגו 31 אזרחים.

 

מתחילת האינתיפאדה השנייה בשנת 2000 ועד היום נספו 1,017 אזרחים בפעולות איבה. פיגועי האיבה הותירו 2,997 יתומים בהם 101 יתומים משני ההורים, 850 אלמנים ואלמנות ו-943 הורים שכולים. בשעה 13:00 יתקיים בהר הרצל הטקס הממלכתי לזכרם בהשתתפות הנשיא וראש הממשלה.

 

גם בטקס זה נאם נתניהו ואמר: "בשנה החולפת, לצערנו, נוספו עשרות שמות חדשים. המחבלים אינם מבחינים בין לובשי מדים לבין אזרחים מן השורה, בין המשרתים בחזית לנמצאים בעורף וגם לא בין יהודים ללא יהודים. מבחינתם כולנו מהווים מטרה".

 

 

נציגי המשפחות מדליקים נר לזכר חללי פעולות האיבה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נציגי המשפחות מדליקים נר לזכר חללי פעולות האיבה(צילום: גיל יוחנן)

אמו של גיל-עד שער, בת גלים, נאמה בשם המשפחה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אמו של גיל-עד שער, בת גלים, נאמה בשם המשפחה(צילום: גיל יוחנן)

נתניהו המשיך וציין את האירועים הכואבים שהתרחשו בשנה החולפת, בהם חטיפת שלושת הנערים בגוש עציון, הרג האזרחים במבצע צוק איתן והטבח המזעזע בבית הכנסת בשכונת הר נוף ולא רק בישראל. "זו איננה כמובן רשימה ממצה, שכן היו מקרים נוספים שבהם פגעו בני עוולה בישראלים ואנו מבכים מרה את מותם והדפנו את המפגעים ונפרענו מהם. הטרור המתגבר מצא את דרכו גם לאחינו ביבשת אירופה וליוונו את הנרצחים מן ההיפר כשר בפריז למנוחות עולמים בהר הזה".

 

בשם המשפחות דיברה בת גלים שער, אמו של גיל-עד שער שנרצח יחד עם חבריו נפתלי פרנקל ואייל יפרח בקיץ שעבר. "הדממה היא הקול העוצמתי ביותר שקיים. הדממה היא קריאה לזעקה שמעבר למילים. 'אני נושא עמי את צער השתיקה', שר שלמה ארצי. אין המילים יכולות לתאר את עוצמת הרגש והכאב", אמרה האם השכולה. "איזו תושייה ואיזו גבורה, איזו עוצמה הייתה למי שלא מלאו לו 17 שנה".

 

"כולנו העומדים כאן עם התחושה של שותפות גורל, של כאב ואובדן, מנסים להתמודד יום יום, שעה שעה, עם מציאות בלתי אפשרית. לבנו עם האמהות השכולות, האלמנות, היתומים ואזרחים שהגנו בנפשם ובגופם על חייהם", המשיכה שער. "עם זאת, לא רק שותפות גורל הייתה לאורך השנים אלא שותפות ייעוד. יחד נתמודד עם האתגרים שנכונו לנו כעם".

 

בשל הטקסים חלו שינויים בהסדרי התנועה בירושלים. עד השעה 14:00 יישארו סגורים לתנועת כלי רכב הצירים הבאים: רחוב שמואל בייט מצומת בייט-בזק עד שדרות הרצל ולא תתאפשר עלייה משדרות בגין לכיוון רחוב בייט.

עומדים בצפירה בירושלים (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
עומדים בצפירה בירושלים(צילום: עפר מאיר)

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

שוק מחנה יהודה בירושלים (צילום: AP) (צילום: AP)
שוק מחנה יהודה בירושלים(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

לטובת באי הטקסים הופעלו אוטובוסים להיסעי חינם משלל חניונים בעיר: חניון הלאום, בנייני האומה, חניון טדי, גן החיות, רכבת מלחה, חניון הגן הטכנולוגי, אולמי נוף ובית ספר זיו. כמו כן, הרכבת הקלה הגבירה את תדירות הנסיעות בהגעה ובסיום טקסי הזיכרון בהר הרצל.

 

במקביל לטקס בהר הרצל, בבית העלמין הצבאי בקריית שאול נערך טקס אזכרה לחללי מערכות ישראל במעמד שר הביטחון משה יעלון וסגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר גולן. כמו כן, נערך טקס הזיכרון של הרשות הארצית לכבאות והצלה בהשתתפות נציב הרשות רב-טפסר שחר איילון.

 

"67 שנים נאבקת מדינת ישראל אל מול דורשי רעתה ומשלמת, לדאבון הלב, מחיר כבד", אמר יעלון בטקס. "עלינו להוסיף להתקדם במעלה ההר, עד לפסגה, כדבריו של דוד בן גוריון לפני 61 שנים, אך במהלך המסע הזה אנו מאבדים את הטובים ביותר שיש לנו".

 

יעלון סיפר בנאומו של הרעות שחזה בה במהלך מבצע צוק איתן, שגבה את חייהם של 72 ישראלים, בהם 67 לוחמים ומפקדים בצה"ל. "הרעות הזו היא ערך עליון ומצווה שעלינו לעשות הכול כדי להשיב לישראל את סמ"ר אורון שאול ז"ל, סגן הדר גולדין ז"ל ושאר נעדרי צה"ל. זהו חוב מוסרי ראשון במעלה שלנו, בראש ובראשונה למשפחותיהם, לחיילי ולמפקדי צה"ל שאנו שולחים למשימות מסכנות חיים ולעם בישראל".

על גשר הקריה בתל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
על גשר הקריה בתל אביב(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

11:00 בתל אביב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
11:00 בתל אביב(צילום: רויטרס)

יעלון וסגן הרמטכ"ל בטקס בקריית שאול (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יעלון וסגן הרמטכ"ל בטקס בקריית שאול(צילום: מוטי קמחי)

גולן מסייע לחייל עם הכומתה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
גולן מסייע לחייל עם הכומתה(צילום: מוטי קמחי)

המפכ"ל מצדיע בטקס חללי המשטרה (צילום: משטרת ישראל) (צילום: משטרת ישראל)
המפכ"ל מצדיע בטקס חללי המשטרה(צילום: משטרת ישראל)

חייל עובר מול לוח הזיכרון בלטרון (צילום: AP) (צילום: AP)
חייל עובר מול לוח הזיכרון בלטרון(צילום: AP)
 

מוקדם יותר נערך בהר הרצל טקס לזכר 1,431 חללי משטרת ישראל בחלקה המשטרתית במעמד המפכ"ל, רב-ניצב יוחנן דנינו, סגל הפיקוד הבכיר, מפקדים ומשפחות השוטרים שנפלו. "גם השנה ידענו אובדן", אמר דנינו. "השנה נוספו למשפחת השכול 14 חללים. הבנים והבנות אינם עמנו, אך עמידתנו האיתנה ועוצמתנו היא בזכותם. גבורתם מעניקה לנו את הרוח הגבית להמשיך, להגשים ולבצע את משימתנו ושליחותנו".

 

למשפחות השכולות אמר המפכ"ל: "חלל עצום הותירו יקירכם, עת עלו מעלה למרום בליווי שיירת מלאכים כיאה לגיבורים שכמותם. אני יודע שאין בכוח מילים לנחם. משטרת ישראל מחבקת אתכם חיבוק אמיץ וניצבת לצדכם היום כבכל יום ולתמיד".

 

יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג השתתף בטקס בבית העלמין באשקלון. "אתן משפחות יקרות אינכן זקוקות לצפירה, שכן דמותם וזיכרונם של יקירכן צרובים בכאב עמוק בתוככן ובתוכנו", אמר.

 

"מראשית ימיה של מדינת ישראל שמרנו על עיקרון שאותו הכתיבו לנו אבות האומה: יד אחת תמיד תהיה מוכנה על ההדק להגן על ביטחון המדינה ואזרחיה מול כל אויב בזמן שהיד השנייה תהיה מושטת לשלום. העיקרון הזה שימש בסיס מוסרי לשליחת חיילים לשדה הקרב מחד, ולצעדים אמיצים ומקוריים בשדה המדיני מאידך", הוסיף יו"ר המחנה הציוני.

 

בטקס שערך ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" בבית אריאל מול הר הרצל נשא דברים הרב אורי שרקי, אביו של שלום שרקי ז"ל שנרצח בפיגוע דריסה סמוך לגבעה הצרפתית. "אויבנו רוצים לא רק להרוג, אלא הם רוצים שאלו שנשארים בחיים יישברו וזה כלל לא נמצא בלקסיקון שלנו", אמר הרב שרקי. "ההרוגים וההרוגות מבקשים מאיתנו שנהיה שמחים. מי שמבקש עונש מוות למחבלים זה בשם הצדק וצדק צריך לעשות, אבל צריך להיכנס לפסיכולוגיה של האויב כי האויב לא מפחד ממוות אלא מחיים".

שלום שרקי ז"ל ()
שלום שרקי ז"ל
 

לדבריו, "על כל פגיעה בנו צריכה לבוא בנייה במקום שמקטין את השאיפות הלאומיות שלהם. חיזוק אחיזתו בארץ זו התשובה ההולמת וזה מה שאני הולך לדרוש מראש ממשלתנו". יו"ר אלמגור סגן-אלוף (מיל') מאיר אינדור התייחס להחלטה להוסיף את מחמוד אבו חדיר ללוח הזיכרון של נפגעי פעולות האיבה ואמר: "אותו רצח חמור הוא אינו חלק מהנרטיב הציוני ואותו נער לא נרצח על מזבח קיומה של המדינה. רצח ופעולות קרימינאליות אינם שייכות ליום זה".

 

לדבריו, "אין זו אפליה בין דם לדם, כי אנו סוברים שערבים שנהרגו בפעולות הטרור של האויב הם חלק ממשפחת חללי הטרור הישראלית ואף מטופלים כמו יהודים על ידי המדינה כמו גם על ידי אלמגור אך אי אפשר לשרת את הנרטיב הפלסטיני כדי לייצר כביכול שוויון". 

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 22/04/2015 10:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
זוכרים את הנופלים
צילום: AP
מומלצים