שתף קטע נבחר

המלחמה בסרטן: המשימה הלאומית שחייבים לאמץ

לאור הנתונים כי ההוצאה השנתית העולמית על טיפול בסרטן עומדת על 100 מיליארד דולר, מסביר פרופ' יהודה אדלר, למה מערכת הבריאות והאוצר חייבים לשלב ידיים ולדאוג לכיסוי ביטוחי לתרופות אימונותרפיות וביולוגיות לכל מי שיזדקק לכך

כמה עולה לנו הטיפול בסרטן? ההוצאה השנתית העולמית על תרופות למחלת הסרטן הסתכמה ב-2014 במאה מיליארד דולר על פי נתוני מכון I.M.S לאינפורמציה רפואית שהוא מכון מחקר מכובד בארה"ב. מדובר בגידול של 10% לתרופות אלה בהשוואה לסכום שהוצא בשנת 2013 שעמד על 90 מיליארד דולר.

 

עוד על המאבק בסרטן

מחקר: תוצאות מעודדות לתרופה לסרטן הריאות

רוחות של תקווה: האם בקרוב ייכחד הסרטן?

תגלית ישראלית: בדיקת דם תסייע בגילוי סרטן

 

אנשי I.M.S צופים שכבר ב-2018 עשויה ההוצאה לגדול ב-47% ולהגיע לסכום של 147 מיליארד דולר. מומחים בתחום, מרשויות הבריאות וחברות התרופות בארה"ב ואירופה, מעריכים שסביר שהסכום ב-2018 יעבור את 153 מיליארד דולר.

 

אחד מהגורמים לעלייה בהוצאה של התרופות למחלת הסרטן לסוגיה נובע מעליית מחירי התרופות. חלק אחר נובע, לצערנו, משכיחות המחלה שמתפתחת בקצב מהיר.

 

פיתוח תרופות אימונותרפיות לטיפול בסרטן

בשנה החולפת מתגברת בקרב משקיעים ומדענים התלהבות מתרופות חדשות בתחום האונקולוגי. מרבית התרופות החדשות מפתחות מוצרי אימונותרפיה שרותמות את מערכת החיסון של הגוף למלחמה בגידולים הסרטניים.

 

בין החברות הבולטות שפועלות בתחום אפשר למצוא את: בריסטול מאיירס, רוש, מרק ואסטרהזנקה. גם חברות קטנות יחסית כמו קייט פארמה של ד"ר אריה בלדגרין (דירקטור בטבע) מעוררות התלהבות בשל גישה חדשה לטפל בסרטן.

 

הטיפול הראשון באימונותרפיה החל בארה"ב לפני כרבעון ועלותו אמורה לעמוד על כ-150,000 $ סכום נכבד לכל הדעות בוודאי במושגים ישראליים. לצד האופטימיות הרבה שיתכן כי אפשר יהיה לדכא את הסרטן, או לפחות חלק מסוגי הסרטן הרבים, ברור שמבחינת מערכת הבריאות הציבורית בישראל מדובר בהוצאת עתק.

 

קשה לראות כיצד ייכנסו תרופות אימונו-תרפיה לסל הבריאות ומהיכן ישיג הציבור הרחב והממוצע מימון שלא ירסק את מצבו הכלכלי.

 

במאמר שפורסם לאחרונה ב-FINANCIAL TIMES הוסבר שמערכות הבריאות מתמודדות כיום עם עלויות טיפול עצומות של הגיל השלישי בשל הארכת תקופת חיינו בעידן המודרני דבר שמגביל את היכולת להגדיל תקציבי בריאות ציבוריים.

 

חשוב לציין שהעלויות יצמחו גם בגלל תהליך המיזוגים והרכישות המואץ בענף חברות הבריאות שמעלות את מחירי התרופות במטרה להציג רווח ולמתן את הוצאות הרכישה. לצד תרופות מבוססות אימונו-תרפיה צומחת גם תעשיית תרופות ביולוגיות שאף היא מרכזת רכישות עתק ובעתיד שולי הרווח צפויים לצמוח על חשבון החולים.

 

סל הבריאות אינו מכסה טיפול מלא

הפתרון הרצוי לישראלים שמבקשים לכסות אפשרות של כיסוי כספי למחלת הסרטן, מעבר למעט שיקבלו מקופות החולים וסל הבריאות, הוא לבצע ביטוח בריאות. איני מומחה לביטוח ומעולם לא עסקתי בתחום.

 

מניסיוני כרופא בכיר ומנהל בבתי חולים ברור שחולה ממוצע (לצורך העניין – שכיר ממוצע) שאינו רוצה לוותר על ביתו ורכושו צריך לדאוג לכיסוי אם חס וחלילה יקלע לא עלינו למחלת הסרטן.

 

מנתוני האו"ם מספרם של בני 65 ומעלה בעולם צפוי לגדול בעשורים הבאים לכ-1.6 מיליארד אנשים. המשמעות היא ששכיחות הסרטן תעלה בשיעור חד בעשורים הבאים לפי הערכת ארגון הבריאות העולמי. חברות הביטוח אינם נלהבות כידוע לבצע ביטוחים למבוגרים הנמצאים ברמת סיכון.

 

מערכת הבריאות הישראלית מצטיינת בידע עצום ובמצוינות המוכרת ברחבי העולם. כמנהל פרויקט תלפיות שיבא והגליל, יש לי וכבוד כלפי הרופאים הצעירים המצוינים שלנו. חלקם אונקולוגים שינהיגו את המלחמה בסרטן בעשור הבא.

 

משרד הבריאות, בשיתוף משרד האוצר, יכול להציג תחילת פתרון לעלויות הטיפול הגדולות במחלות הסרטן על ידי בחינת כיסוי ביטוח לאומי – ממלכתי שיאפשר לחולים להתמודד כלכלית עם המחלה הנוראה שכאביה בחוליה וגם בכיסם של החולים.

 

במקום שנעמוד בעוד שנים בודדות בפני בעיה כמעט לאומית, לאחר שתרמנו אישית לחולים מרוששים, תקום מערכת ביטוח שתאפשר מימון ויתכן שגם שיקום ונגישות לתרופות פורצות דרך.

 

משרד הבריאות בהנהגת ח"כ הרב ליצמן מסוגל לעמוד במשימה או לפחות בהכנת בסיס לקיומה כבר בעתיד הקרוב. דומני, כרופא ואדם מאמין, שזו משימה ישימה ואנושית הראויה לתמיכה רחבה לתועלת הציבור.

 

פרופ' יהודה אדלר, סגן דקאן המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה (מל"א), סגל בכיר בשיבא, מנהל פרויקט "תלפיות"

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למצוא מימון לתרופות המטפלות בסרטן
צילום: shutterstock
פרופ' יהודה אדלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים