שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: היועמ"ש לנתניהו - אתקשה להגן בבג"ץ על מינוי דרעי לשר

לידי ynet הגיעה חוות הדעת שהעביר וינשטיין בנוגע למינוי יו"ר ש"ס וח"כ יואב גלנט לשרי הכלכלה והבינוי. על דרעי כתב כי "ניתן לפרש את הדין ככזה שאינו מציב מניעה משפטית למינויו", אך הדגיש כי יש קשיים משפטיים. על מינוי גלנט כתב כי הוא "אינו חף מקשיים", אך אין מניעה משפטית לאשרו. קראו את חוות הדעת

ראש הממשלה נתניהו והיועץ המשפטי וינשטיין (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש הממשלה נתניהו והיועץ המשפטי וינשטיין(צילום: AP)

פחות מיממה לפני השבעת הממשלה - מהמורה נוספת בדרך. לידי ynet הגיעו אמש (יום ד') שתי חוות הדעת ששלח ביום שני היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין לראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע למינויו של יו"ר ש"ס אריה דרעי לשר הכלכלה, ושל ח"כ יואב גלנט לשר הבינוי. וינשטיין הדגיש בפני נתניהו כי יתקשה להגן בבג"ץ על מינויו לשר של דרעי, שריצה בעבר עונש מאסר,

 

לקריאת חוות הדעת בעניינו של דרעי - הקליקו

לקריאת חוות הדעת בעניינו של גלנט - הקליקו

 

וינשטיין ציין כי לאחר שצלל במסכת המשפטית והעובדתית הנוגעת לדרעי, מצא כי ניתן לפרש את המצב המשפטי ככזה שאינו מציב מניעה משפטית למינויו, אך יחד עם זאת הדגיש כי "מדובר בהחלטה המעוררת קשיים משפטיים, וזאת נוכח עברו הפלילי המכביד של דרעי והפגיעה באמון הציבור ובטוהר מידותיו של השלטון ובתקינות פעילותו, אשר עלולה להיגרם עקב מינויו של דרעי לשר".  

 

בהמשך העיר וינשטיין הערה שצפויה לשמש את העותרים לבג"ץ נגד מינויו של דרעי, כשציין כי נוכח כך שכבר הוגשה עתירה כזו, "שומה עליי להדגיש בפנייך כי יעלו קשיים בהגנה עליה". וינשטיין כיוון לכך שיתקשה להגן בבג"ץ על מינויו של דרעי לשר. כמו כן, ביקש היועץ המשפטי לממשלה מנתניהו לתת את דעתו לדברים ולהשלכות המשפטיות ולהביאם בחשבון.

נתניהו ודרעי. חוות דעת שמשתרעת על 23 עמודים ()
נתניהו ודרעי. חוות דעת שמשתרעת על 23 עמודים
 

בחוות דעתו המונה 23 עמודים לעניין דרעי בלבד, ציין עוד וינשטיין כי אמנם דרעי עומד בתנאי החוק לכהן שוב כשר, אך הוסיף כי בית המשפט העליון קבע בעבר כי קיים גם עניין של שיקול דעת. "כשירות משפטית לחוד ושיקול דעת לחוד", כתב היועץ מציין כי שיקול הדעת נמצא כעת אצל נתניהו. בנוסף, הוא ציין כי מגוון הפרשות המשפטיות שבהן היה דרעי מעורב במהלך השנים, הצטברותן והתמשכותן, "מעלה תמונה קשה ביותר".

 

וינשטיין אמר כי בכל דרך שבה מסתכלים על הדברים, "אין מדובר במי שמעד באופן חד פעמי ושב מיד לדרך הישר. אין מדובר במי שסטה קלות מן השורה. במי שפעל שלא כדין תחת 'כובע פרטי' ובמנותק מתפקידיו הציבוריים ואף לא במי שהכיר בחטאיו ולקח אחריות על מעשיו".

 

היועץ המשפטי לממשלה ציין כי לא בקלות קבע כי ניתן לאשר את מיניו של דרעי, וציין כי המקרה "אינו פשוט כלל ועיקר בכל הנוגע להימצאותו בגדרי מתחם הסבירות של שיקול הדעת השלטוני". הוא טען כי המינוי עלול לפגוע ביחס של האזרח לשלטון ובאמון הציבור ברשויות השלטון. הוא הפנה לדברים שאמר בית המשפט העליון בעניין דרעי כי אם יכהן מי שלקח שוחד תהיה לכך השלכה, "מרחיקת לכת על דמות השלטון בישראל, על תום לבו ועל הגינותו".

 

לזכותו של דרעי ציין את חלוף הזמן, בחירתו לח"כ על ידי הציבור והזכיר כי לראש הממשלה נטולה הזכות גם לקחת בחשבון את חיוניות המינוי לממשלה, ליציבות הממשלה, וליכולתה לעמוד במטלותיה. לצד כך ציין וינשטיין כי אם דרעי ימונה לשר הכלכלה, יקל "במידה מסוימת" אם יעבירו מידיו את הסמכות למנות שופטים לבית הדין לענייני עבודה. עוד ציין היועץ כי מינויו של דרעי למשרד ספציפי יכול לעורר קשיים נוספים, שייתכן שידרשו בחינה נוספת.

 

ש"ס: מקבלים את חוות הדעת בסיפוק

וינשטיין ציין כי העבירות שבהן הורשע דרעי הן מהחמורות בתחום השחיתות השלטונית, בהן עבירת השוחד, עבירות שפוגעות במבנה השלטוני ואין חולק כי יש עמן קלון". עוד הוסיף וינשטיין כי דרעי "ניצל את מעמדו ותפקידיו למעילה בכספי ציבור ולעשייה לביתו ומקורביו... בבחינת אימץ לעצמו אורח חיים עברייני".

 

היועץ המשפטי לממשלה אף הפנה לקביעות החמורות שקבע בית המשפט העליון לעניין דרעי בעת ערעורו הפלילי. וינשטיין ציין כי דרעי מעולם לא הביע חרטה פומבית ונמנע מלקיחת אחריות וכן מהתחייבות לשנות את דרכיו.

 

כמ כן, הוא ציין כי חומרת העבירות שבהן הורשע, מהותן והצטברותן, "מלמדות כולן כי על פי אמות המידה שנקבעו בפסיקה, השיקול שענייניו עברו הפלילי של דרעי צריך להיות בעל משקל נכבד בהחלטה על מינויו לתפקיד ציבורי".

גלנט. היועץ ציין כי המינוי אינו חף מקשיים, אך אין מניעה למנותו (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
גלנט. היועץ ציין כי המינוי אינו חף מקשיים, אך אין מניעה למנותו(צילום: הרצל יוסף)
 

בעניינו של גלנט ציין היועץ המשפטי לממשלה כי שלוש פרשיות הקרקעות שבהן היה מעורב, ושבגינן בוטל מינויו לתפקיד הרמטכ"ל, אינן מביאות לכדי מניעה למנותו לשר וכן לתפקיד שר הבינוי. יחד עם זאת ציין היועץ המשפטי לממשלה כי המינוי אינו חף מקשיים, במיוחד במישור הציבורי, ולצד כך ציין כי אם תאומץ ההצעה להעביר את האחריות על מועצת מקרקעי ישראל ממשרד הבינוי למשרד האוצר, יהיה בכך כדי להקהות מהקושי.

 

היועץ המשפטי לממשלה ציין כי גלנט השתמש שלא כדין בשטחים ציבוריים פתוחים, וכי במספר מקרים "הציג מצגים אשר לא תאמו את העובדות לאשורן". וינשטיין הזכיר כי האלוף במילואים פעל שלא כדין והסתמך לא פעם "על כוח השררה שהיה נתון בידיו נוכח תפקידו כדי לקדם את ענייניו האישיים".

 

לזכותו של גלנט כתב וינשטיין כי לא הוגש נגדו כתב אישום, חלף זמן רב מאז הדברים, הליקויים תוקנו, מינויו לרמטכ"ל בוטל ויש להניח שהבין כי שגה. העתירות הוגשו על ידי התנועה לאיכות השלטון.

 

מתנועת ש"ס נמסר בתגובה: "התנועה מקבלת בסיפוק את חוות דעת היועץ המשפטי לממשלה, הקובעת במפורש כי אין כל מניעה משפטית למינוי יו"ר התנועה, הרב אריה דרעי לשר הכלכלה. יש לברך על כיבוד רצון הבוחר ותוצאות הבחירות, מה עוד שהאירועים שעמדו ביסוד ההליכים המדוברים התרחשו לפני 30 שנה. ש"ס מברכת על כוונתו של ראש הממשלה להשלים בהקדם את הרכבת הממשלה על מנת לטפל בצרכי המדינה הדחופים".


פורסם לראשונה 13/05/2015 23:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נתניהו ווינשטיין, ארכיון
צילום: AP
מומלצים