שתף קטע נבחר

השרה שקד: נראה כי המשילות עברה לבתי המשפט, אנשים כמוני נתפשים כבני חושך

בפתח כנס לשכת עורכי הדין באילת דיברה השרה הנכנסת על חשיבותה של הפרדת הרשויות: "משמעות הדמוקרטיה היא שלטון העם". וינשטיין על פרשת רות דוד: "כולנו הוכינו בהלם"

שרת המשפטים הנכנסת איילת שקד אמרה הבוקר (יום ב') בכנס לשכת עורכי הדין באילת כי בשנים האחרונות מתקבל הרושם ש"קבלת ההחלטות והמשילות אינה מסורה בידי העם אלא בידי מערכת המשפט". היא דיברה על החשיבות של הפרדת הרשויות. אחריה נאם בכנס היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין והתייחס לפרשת רונאל פישר והפרקליטה לשעבר רות דוד.

  

 

השרה אמרה בנאומה כי "העמדה שלא לפסוק נגד רצון העם אלא בשירותו עוברת כחוט השני בתורת המשפט. גם בן גוריון היה שותף לעמדה זו. בשנים האחרונות הולך וגובר הרושם בציבור כי חל טשטוש מסוים בתפישה הזאת. נדמה כי קבלת ההחלטות והמשילות אינה מסורה בידי העם אלא בידי מערכת המשפט. הנושא מצוי בלב מחלוקת ציבורית. המתנגדים למגמת טשטוש הסמכויות ואני ביניהם מוגדרים כבני חושך, ואילו המצדדים מכונים בני אור. אני כופרת בחלוקה הזאת ואני כופרת בהגדרות הללו".

שקד, ברזילי ווינשטיין באילת (צילום: יאיר שגיא "ידיעות אחרונות") (צילום: יאיר שגיא
שקד, ברזילי ווינשטיין באילת(צילום: יאיר שגיא "ידיעות אחרונות")
  

שקד הוסיפה: "אין זה סוד כי בתור שליחתו של הציבור אני מבקשת לחזק את מעמדם של נבחרי הציבור ברשות המחוקקת וברשות המבצעת, לפעול לחיזוק ריבונותה של כנסת ישראל ושל יכולתה של ממשלת ישראל לפעול, והכל תוך מחויבות לשמירה על תפקידה של הרשות השופטת ועל מעמדה.

 

"עקרון האיזון מלווה את מערכת השלטון כולה והיחס בין הרשויות. רק הפרדת רשויות אמיתית תבטיח את קיומה של הדמוקרטיה", הסבירה.

 

"רק אתמול נכנסתי לתפקידי ואני חשה גאווה עצומה", אמרה שקד ודיברה על חשיבות בית המשפט העליון ש"תמיד היה גאווה לאומית בשל ההגנה על זכויות האדם ועל הערכי יסוד של המדינה. בית המשפט שלנו קנה מקום של כבוד בזירה המשפטית הישראלית והבינלאומית כאחת. אפעל לשימור מעמדו זה, כשעקרון שלטון החוק לנגד עיניי". בפתח דבריה התנצלה שקד שתיאלץ לעזוב לאחר הפאנל שבו השתתפה: "אנחנו בקואליציה של 61 ובארבע אני צריכה להיות במליאה".

מפכ"ל המשטרה ושרת המשפטים עם נציגי לשכת עורכי הדין (צילום: יאיר שגיא "ידיעות אחרונות") (צילום: יאיר שגיא
מפכ"ל המשטרה ושרת המשפטים עם נציגי לשכת עורכי הדין(צילום: יאיר שגיא "ידיעות אחרונות")

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין התייחס בדבריו לפרשת רונאל פישר: "בימים האחרונים אישרתי את חקירתה באזהרה של רות דוד בשל חשדות לביצוע עבירות מתחום טוהר המידות שביצעה לפי החשד לפני סיום כהונתה. לא עברו ימים רבים והניחו בפני את ממצאי החקירה. לאחר בחינתם הגעתי לכלל מסקנה כי חומר הראיות שנאסף מגבש סיכוי סביר להרשעה, ועל כן יש להגיש נגדה כתב אישום. לא אכחד מכם. לא העליתי על דעתי כי במהלך כהונתי כיועץ המשפטי לממשלה אדרש להעמיד לדין פלילי אדם אשר שימש פרקליט מחוז בפרקליטות המדינה, ואמנם פרשה זו שנחשפה בפניי, הכתה את הכל בהלם".

 

הוא ביקש לחדד עם זאת כי "אין בכך כדי לפגוע בטוהר ויושרה של כלל ציבור הפרקליטים, הם עושים מלאכתם ללא משוא פנים, זה לא השתנה". וינשטיין התייחס לפרסום הבוקר ב"ידיעות אחרונות" שלפיו גוף הביקורת על הפרקליטות יעוגן בחקיקה, ובתוכו תיכלל גם ביקורת מסוימת על היועץ המשפטי. וינשטיין נשאל לעניין זה, והשיב: "זו טעות חמורה לא בגלל שהיועץ המשפטי חסין מביקורת אלא כי זה גרוע מאוד מבחינת הפרקליטות - מעורבות של של גורמים פוליטיים בעשיית הפרקליטות".

 

היועץ וינשטיין ישלים כהונה בת שש שנים בסוף השנה וצפוי לפרוש לגמלאות. המועצה של לשכת עורכי הדין מעורבת בבחירתו של היועמ"ש הבא - בדמות נציג שהיא ממנה לוועדת איתור שבוחרת בו.

 

שגריר ארה"ב: אתם לא לבד

שגריר ארצות הברית בישראל דן שפירו השוהה בכנס אמר כי "חשוב לשמור על פתרון שתי המדינות", והבהיר כי אין אלטרנטיבה לפתרון הזה, "הנשיא אובמה מאמין שהשלום אפשרי". הוא דיבר על התרומה האמריקנית לביטחון ישראל ועל מימון כיפת ברזל ומטוסי ה-F-35. שפירו אמר שארצות הברית לא תתפשר על הסכם גרוע עם איראן ותתעקש שההסכם יבטיח שלא תשיג נשק גרעיני. הוא חזר על אמירתו של אובמה: "אתם לא לבד".

 

הוא הדגיש כי "בכל מקום שבו ישראל תהיה מותקפת ויעשו לה דה-לגיטימציה‎, תמצאו את הדיפלומטים האמריקנים שיעמדו לצדכם‎", והבטיח כי בכל מקום שבו ישראל תידרש למאבק בזירה המשפטית, במיוחד בית הדין הבילנאומי בהאג, ארה"ב תעמוד לצדה. "נשתמש בכל הכלים שיש לנו כדי להגן על ישראל".

 

עו"ד גרג קיהו, שותף בפירמת גרינברג טראוריג שכיהן כתובע מטעם ארהב במשפטו של סדאם חוסיין, התייחס באחד הפאנלים לנושא ועדות חקירה נגד ישראל על פעולות צבאיות, ואמר: "כל חקירה של שימוש בכוח צבאי חייבת להיות אובייקטיבית ככל האפשר וצריכה לבדוק אם הירי צודק ואם היה מידתי, אם השיג את מטרתו. זה תהליך בעייתי. החקירה צריכה לבדוק מה עבר בראש המפקד שהוא החליט לירות, מה היה המידע המודיעיני שלו, באיזה נשק השתמש".

 

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי פנה אל השרה הנכנסת: "אני מברך את איילת שקד. תמיכתנו בך היא תמיכה ברשות החוק בישראל. אנו רואים בעמדותייך נדבך חשוב. צריך לומר בצורה ברורה וחדה - ישנו צורך בבקרה על הרשויות. צריך לומר בקול רם וברור - אפשר להיות בדעה שונה ויחד עם זאת במחויבות מלאה לשלטון החוק בישראל. אני מצהיר כאן כי לשכת עורכי הדין תתמוך בך במאבקך בצורך לאזן בין שלוש רשויות המדינה".

 

הוא ציין כי למרות התנגדות המערכת, הצליחה הלשכה להחזיר את משוב השופטים, "לטעמי אין אדם שנמצא מעל למשוב, כולל אני עצמי. וכן, גם מערכת המשפט". 


פורסם לראשונה 18/05/2015 10:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים