שתף קטע נבחר

כך תראו את כוכב הלכת שבתאי

שבתאי, הענק הגזי מוקף הטבעות, מתמקם בקיץ בנקודה הקרובה ביותר לכדור-הארץ, ומעניק לאסטרונומים וחובבים הזדמנות מיוחדת לצפות בו

 

בחג השבועות, בתאריך 23 במאי השנה, הגיע כוכב הלכת שבתאי לניגוד (מצב בו הוא ימצא מול השמש, כאשר כדור הארץ מצוי בינו לבין השמש). באותו יום, נמצא שבתאי גם בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ, ומרחקו היה 1.34 מיליארד ק"מ (8.9 יחידות אסטרונומיות). בימים שלאחר הניגוד וכן במהלך חודשי הקיץ, ייראה כוכב הלכת שבתאי בכל שעות הערב המוקדמות כאשר הוא נוח ביותר לתצפית.

 

השנה שבתאי מצוי סמוך לגבול המזרחי של קבוצת מאזניים, כשהוא הכוכב הבולט ביותר באיזור זה של השמים, הזורח בכיוון דרום מזרח בשעות הערב המוקדמות של חודשי האביב והקיץ. רק אנטרס, הענק האדום בקבוצת עקרב הגובלת בקבוצת מאזניים ממזרח, המפגר אחרי שבתאי בזריחתו דומה לו בבהירותו אך נבדל ממנו בגונו האדמדם. אפשר למצוא את שבתאי וכן את קבוצת מאזניים בשימוש באחת מהאפליקציות המיועדות לטלפונים סלולריים.

שבתאי נראה בשעות הערב המוקדמות, מיד עם תום הדמדומים, מעל האופק הדרום מזרחי. בשעות הערב המאוחרות יותר עולה שבתאי גבוה יותר מעל האופק ולקראת חצות הוא מצוי מדרום לזניט (הנקודה מעל הראש) אז הוא מצוי בגובה המירבי מעל האופק. השנה ובשנתיים הבאות, שבתאי יהיה נמוך יחסית מעל האופק גם בעת שהוא מצוי בגובה המירבי שלו מעל האופק כיוון שהוא מצוי סמוך לנקודה הדרומית ביותר במסלולו על כיפת השמים.

 (צילום: יגאל פת אל) (צילום: יגאל פת אל)
(צילום: יגאל פת אל)

לא חומק מן העין

 

קל מאוד לראות את שבתאי בעין. אפשר להבחין בטבעותיו גם בטלסקופ קטן ואיכותי וכן אפשר להבחין בכמה מירחיו ובראשם הירח טיטאן. את שבתאי וטבעותיו ניתן לצלם גם בטלסקופים קטנים יחסית.

 

שבתאי הוא כוכב הלכת המרוחק ביותר שזכה שחללית תקיף אותו ותצלם אותו ואת ירחיו. המקפת קאסיני הגיעה אל שבתאי בסוף שנת 2004 והנחיתה גשושית – הויגנס - על פני הגדול בירחיו של שבתאי – טיטאן. בכך הפך טיטאן להיות גרם השמים המרוחק ביותר שגוף מעשה ידי אדם נחת על פניו. טיטאן נראה ככוכב חיוור סמוך לשבתאי מבעד לטלסקופים קטנים. קאסיני ממשיכה להקיף את שבתאי גם בימים אלה ולשלוח אלינו מידע רב עליו ועל ירחיו.

 

גם כוכבי הלכת נוגה וצדק נראים היטב בתקופה זו של השנה – נוגה נראה היטב מיד לאחר שקיעת החמה בכיוון מערב. אין לטעות בנוגה, הוא גרם השמים הבוהק ביותר בשמי הערב לאחר הירח. מבעד לטלסקופ קטן ייראה נוגה כחצי עגול – רק מחצית מפניו המוארות על ידי קרני השמש מופנית אלינו. סמוך לנוגה, מעט מזרחית לו, מצוי צדק. גם צדק בוהק מאוד ומבעד לטלסקופ קטן ואף מבעד למשקפת שדה ייראו ארבעת ירחיו הגדולים.

 

תצפיות מאורגנות בכוכבי הלכת שבתאי, נוגה, צדק והירח

 

לאלה המבקשים לצפות בשבתאי וכן בירח ובכוכבי הלכת נוגה וצדק מארגנות האגודה הישראלית לאסטרונומיה יחדיו עם סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע הטכנולוגיה והחלל, שבוע של תצפיות בשבתאי בשישה מצפים ברחבי הארץ. תצפיות אלה נעשות במסגרת המיזם המשותף – מביטים למעלה, שבמסגרתו מתקיימות תצפיות מאורגנות בגרמי שמים שונים בששה מצפים ציבוריים ברחבי ישראל. התצפיות בשבתאי תתקיימנה במועדים הבאים:

 

ביום שני, 25 במאי, יתקיימו תצפיות במצפי הכוכבים הבאים - הטכנודע בגבעת אולגה, אורט תעופה וחלל במעלה אדומים ומרכז אילן רמון באוניברסיטת בן גוריון.

 

ביום שלישי, 26 במאי, תתקיים תצפית במצפי הכוכבים בגבעתיים ובמרכז אילן רמון בטייבה.

 ביום חמישי, 28 במאי, תתקיים תצפית במצפה הכוכבים שבמרכז אילן רמון שבירכא.

התצפיות המודרכות, בליווי הסברים, תתקיימנה בין השעות 8:00 ל-22:30. פרטים נוספים מצויים באתר האגודה הישראלית לאסטרונומיה. פרטים על המיזם המשותף אפשר למצוא גם בעמוד הפייסבוק של סוכנות החלל הישראלית.

 

מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2014, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2015 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

דר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב- YNET.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: NASA/JPL/Space Science Institute
ידידותי לעין האנושית
צילום: NASA/JPL/Space Science Institute
מומלצים