שתף קטע נבחר

העליון בארה"ב: אמריקני יליד ירושלים אינו יליד ישראל

ניצחון גדול לעמדת אובמה, לפיה אין להכיר בריבונות על ירושלים עד להסכם עם הפלסטינים: בתום קרב שארך 12 שנה והחל בתביעת הילד מנחם זיבוטופסקי נקבע כי אמריקנים ילידי ירושלים לא יוכלו לכתוב בדרכון "ישראל" כמקום הולדתם

הפסידו בעתירה. מנחם זיבוטופסקי ואביו ארי (צילום: AP) (צילום: AP)
הפסידו בעתירה. מנחם זיבוטופסקי ואביו ארי(צילום: AP)

יליד ירושלים, לא יליד ישראל: בית המשפט העליון בארצות הברית החליט היום (יום ב') לא להתערב בחוק הקיים ופסל בכך את האפשרות שילדים לאזרחים אמריקנים שנולדו בירושלים ירשמו את ישראל כמקום הולדתם. ההחלטה ניתנה ברוב של שישה שופטים מול שלושה.

 

לקריאת פסק הדין במלואו - לחצו כאן

 

עוד חדשות בעולם :

תיעוד: שוטר לבן תוקף נערה שחורה בביקיני

מדינת כלא: פשעים נגד האנושות באריתריאה

ארדואן אחרי המפלה: זה מה שהעם רצה

גרמניה: הבירה ששתה אובמה - בלי אלכוהול

 

מדובר ככל הנראה בסיומו של קרב משפטי שארך עשור. אותו קרב החל בעקבות תביעת הוריו של הילד מנחם זיבוטופסקי, יליד ירושלים בן 13, להורות למחלקת המדינה האמריקנית לרשום בדרכונו האמריקני כי הוא נולד במדינת ישראל. זו עשויה להיות התחנה האחרונה באותו עימות משפטי בין זיפוטובסקי לבין הממשל האמריקני, המסרב לציין בדרכון שירושלים נמצאת בישראל.

 

 

 

"מנחם מאוכזב" (צילום: AP) (צילום: AP)
"מנחם מאוכזב"(צילום: AP)

כבר בדיון שנערך בדצמבר האחרון אפשר היה לראות שיש מחלוקת בנוגע לפירוש החוקה האמריקנית בין השופטים הליברלים, המצדדים בעמדת הממשל האמריקני, לבין השופטים השמרנים, המצדדים בעמדת הקונגרס. בסופו של דבר אכן ההחלטה ניתנה ברוב, ולא פה אחד.

 

בוש ואובמה התעקשו: עתיד ירושלים יוכרע במו"מ

העתירה של ארי ונעמי זיבוטופסקי התבססה על חקיקה של הקונגרס מ-2002, שקבע אז כי אמריקנים שנולדו בירושלים יוכרו גם כמי שנולדו בישראל. אלא שממשלו של ג'ורג' בוש הבן התנגד להחלטה בנימוק שעתידה של בירת ישראל יוכרע במשא ומתן על הסדר הקבע בין ישראל לבין הפלסטינים, וכי עד אז צריכה ארה"ב להישאר ניטרלית. גם ברק אובמה אוחז בדעה דומה.

 

ממשלו של אובמה טען במסמכים שהגיש לבית המשפט כי הפסד שלו בעתירה ייתפש בעולם כשינוי העמדה האמריקנית ועלול לגרום "נזק בלתי הפיך" ליכולתה של ארה"ב להשפיע על תהליך השלום באזור.

 

השופט אנתוני קנדי כתב את דעת הרוב לפיה לנשיא האמריקני יש את הסמכות הבלעדית להכיר במדינות זרות, ושהסמכות לקבוע מה ייכתב בדרכון היא חלק ממנה. "נושא עדין ביותר עומד ברקע של התיק הזה. הנושא הזה הוא ירושלים", כתב קנדי. "הכרה היא סוגיה שבה מדינה צריכה לדבר בקול אחד. הקול הזה הוא של הנשיא. הקונגרס אינו יכול להורות על הנשיא לסתור הכרה מוקדמת יותר שנקבעה בדרכונים"

 

ממשל אובמה הזהיר: הפסד בעתירה יגרום ל"נזק בלתי הפיך". ירושלים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ממשל אובמה הזהיר: הפסד בעתירה יגרום ל"נזק בלתי הפיך". ירושלים(צילום: רויטרס)

שופט העליון אנטונין סקאליה, מינוי של הנשיא רונלד רייגן שנחשב לשמרן בדעותיו, הקריא את דעת המיעוט שלה היו שותפים גם נשיא בית המשפט העליון ג'ון רוברטס והשופט סמואל אליטו, שניהם מינויים של בוש הבן. "החוקה מחלקת את האחריות על נושאי חוץ בין הקונגרס לבין הנשיא", טענו שלושת השופטים. סקאליה אמר כי בית המשפט העליון הרחיק לכת. לדבריו, להחלטה מה לרשום בדרכון "אין השפעה כזו או אחרת על המשפט הבינלאומי. קביעה (מה יהיה רשום בדרכון) לא יכולה להיחשב כפגיעה בסמכותו של הנשיא".

 

ארי זיבוטופסקי אמר ל-ynet בתגובה: "אנחנו מאוד מופתעים. חשבנו שזה יהיה הפוך. הבנו מהשאלות של השופטים בדיון בחודש נובמבר שהם מקבלים את הטיעונים של עורכי הדין שלנו, אבל לצערנו בית המשפט קבע אחרת. אנחנו מאוכזבים. גם מנחם מאוכזב. אבל אי אפשר להגיד שלא ניסינו".

 

מאז 1948 לא הכיר שום ממשל אמריקני בריבונות הבלעדית של ישראל על ירושלים, ואינו מכיר בה כבירת ישראל. בנוסף שוכנת שגרירות ארה"ב בתל אביב. הנשיאים ביל קלינטון, ג'ורג' בוש הבן וברק אובמה אף התעלמו מהחלטה של הקונגרס משנת 1995 להעתיק את השגרירות האמריקנית לעיר הבירה.

 

מנחם זיבוטופסקי נולד בירושלים זמן קצר לאחר העברת החוק, והוריו, תושבי בית שמש, החלו מיד במאבק עקרוני לרישום "ירושלים, ישראל" בדרכונו האמריקני, שהיום מגיע ככל הנראה לסיומו. בכל מקרה, לא מדובר רק בעניינה של משפחת זיבוטופסקי. לפי הערכה, 50 אלף אמריקנים נולדו בירושלים, הרשומה בדרכונים האמריקניים שלהם במקום המילה "ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים