שתף קטע נבחר

בניגוד לחששות: תרופות לסוכרת לא גורמות להתקפי לב

תוצאות מחקר ענק שפורסמו בשבוע בכנס הסוכרת שנערך במסצ'וסטס, מגלים כי התרופה הפופולרית ג'נוביה לסוכרת מבוגרים, בטוחה לשימוש ואינה מגבירה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. בתרופה משתמשים עשרות אלפי ישראלים חולי סוכרת מבוגרים, מתוך כחצי מיליון הלוקים במחלה

חולי הסוכרת יכולים לנשום לרווחה: נתונים חדשים שפורסמו השבוע בכנס הסוכרת האמריקני בבוסטון, מגלים כי התרופות לסוכרת מבוגרים בטוחות ללב, ואינן מגבירות את הסיכון להתקף לב או שבץ מוחי.

 

התרופות החדשות לסוכרת מבוססות על פעילות ההורמון GLP1. מדובר בהורמון המופרש מרירית המעי באופן טבעי לאחר האכילה, וגורם לכך שיופרש יותר אינסולין (המחדיר את הסוכר מזרם הדם לתאים), ופחות גלוקגון (הגורם לייצור סוכר בכבד). התוצאה היא איזון רמת הסוכר בדם בצורה טובה הרבה יותר.

 

קראו עוד

איך סוכרת משפיעה על בריאות העיניים?

עין סוכרתית: איך סוכרת פוגעת בראייה ומה הטיפול

האם ניתן לרפא לחלוטין סוכרת? 7 עובדות

 

לפני כשבע שנים פורסמו מחקרים שהעלו את החשש כי חלק מהתרופות לסוכרת מבוגרים (סוכרת סוג 2) מגבירים את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי. הפרסומים עוררו בהלה בקרב חולים ורופאים, חלקם חששו להמשיך בטיפול התרופתי. לפיכך הורה מינהל המזון והתרופות האמריקני ה-FDA, לחברות המשווקות בארצות הברית, לבצע מחקרי בטיחות כדי לבדוק את השפעת התרופות לסוכרת על כלי הדם והלב.

 

השבוע הציגה חברת MSD נתונים מעודדים בכנס האיגוד האמריקני לסוכרת שנערך בבוסטון. במחקר שנערך על ידי אוניברסיטת אוקספורד ואוניברסיטת דיוק, נכללו 14,724 מטופלים, מחציתם קיבלו את התרופה ג'נוביה, בין הנמכרות בעולם לטיפול בסוכרת, והמחצית הנותרת קיבלה תרופת פלצבו (שאינה מכילה חומר פעיל) בנוסף לטיפול הסטנדרטי. למחקר הייתה גם זרוע ישראלית: כ-350 מטופלים ישראלים השתתפו במחקר האמור שנמשך 3 שנים.

 

הממצאים הראו כי לא נמצא הבדל בשיעור התקפי לב והשבץ המוחי בין שתי הקבוצות. החוקרים לא מצאו גם כל הבדל בשיעור השכיחויות ממוות מכל סיבה שהיא, ואף לא סיכון מוגבר למחלות אחרות כמו דלקת לבלב, סרטן לבלב, או צניחה חמורה ברמות הסוכר. בנוסף גם לא נצפתה עלייה באישפוזים בעקבות אי ספיקת לב.

 

"מדובר בממצאים חשובים ביותר עבור החולים", אומר ל-ynet הפרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת ומנהל יחידת הסוכרת בהדסה, "חשוב ביותר להוריד את רמות הסוכר של המטופלים קרוב ככל האפשר לרמה נורמלית, ובמקביל להראות שהתרופות בטוחות מאוד.

 

הסתבר שהמחקרים שפורסמו בעבר בוצעו באופן לא נכון, והמחקר החדש שהוא רחב היקף ובוצע על אלפי חולים, הראה כי התרופות הללו בטוחות לשימוש, ללא תופעות לוואי משמעותיות. זוהי בשורה גדולה למאות אלפי חולי סוכרת המבוגרים בארץ, שחיים תחת מחלה שמזמן כבר הפכה למגיפתה בעולם המערבי וגם בישראל".

 

כחצי מיליון איש סובלים מסוכרת

סוכרת נחלקת לשני סוגים: סוכרת מסוג 1 הקרויה גם סוכרת נעורים, וסוכרת מסוג 2 הקרויה גם סוכרת מבוגרים. סוכרת נעורים היא מחלה מולדת שבה תוקף הגוף את התאים בלבלב האחראים על ייצור ההורמון אינסולין. האינסולין אחראי על החדרת הסוכר מהדם לתאי הגוף לצורך יצירת אנרגיה. כ-10% מכלל חולי הסוכרת לוקים בסוכרת נעורים, והשאר סובלים מסוכרת סוג 2.

 

סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב אחרי גיל 40, עקב רגישות מופחתת של הגוף לאינסולין. במצב זה הלבלב מפריש כמויות הולכות ועולות של ההורמון, עד להידלדלות מוחלטת של מאגרי האינסולין. רבים מהחולים הללו נאלצים להזריק את ההורמון אינסולין מדי יום ביומו.

 

כ-500 אלף חולי סוכרת חיים בישראל, ועל פי ההערכות ישנם עוד כ-300 אלף איש במצב המוגדר "טרום סוכרת", המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בתוך כמה שנים. סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב כאמור בעשור החמישי לחיים והלאה, אולם יותר ויותר ילדים לוקים בסוכרת זו הקשורה להשמנה ולאורח חיים יושבני שבו אוכלים הרבה וזזים פחות.

 

הכתב היה אורח חברת MSD בכנס "האגודה האמריקנית לסוכרת" בבוסטון




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרופות לסוכרת לא מסוכנות ללב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים