שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

שייקספיר והסנדק. עונת סדרות הרמדאן בפתח

חודש הרמדאן הביא עמו גל של סדרות טלוויזיה ממכרות ולא רק כאלה העוסקות ביהודים ובישראלים. הוא גם ייצר לא מעט סקנדלים: הכוכב שקיבל איומים על חייו, הסדרה שכמעט צונזרה והתחרות על העיבודים ל"סנדק"

 

 

במרוצת השנים הפכו סדרות חג הרמדאן לחלק בלתי נפרד מחודש הצום עצמו. אף שרבות דובר על הסדרות המתייחסות לסוגיות מוסלמיות-יהודיות או ערביות-ישראליות, בסופו של יום עשרות הסדרות המשודרות בתקופה זו משקפות את הסוגיות שהכי מסקרנות את הציבור הערבי והמוסלמי, וישראל - אינה בראש מעיינו.

 

עוד חדשות בעולם :

אוסטריה: נהג דהר לתוך המון, שלושה נהרגו

חדש ביפן: מותר לרקוד במועדון אחרי חצות

צ' קוריאה: פיתחנו תרופה לאבולה ולאיידס

 

אחת הסדרות שאמורות לבדר את צופי הערוץ הסעודי MBC היא "סלפי". כמו בכל מקום בעולם, גם במפרץ ובסעודיה, צילום הסלפי הפך לעיסוק יומיומי, אפילו בקרב הנסיכים. הסדרה, לפי דבריו של אזרח סעודי ל-ynet, מותחת ביקורת על נושאים שמצריכים שיפור בחברה הסעודית כמו מעמדה של האישה וסוגיית איסור הנהיגה שמוטל עליהן, וכן על נהיגה לא אחראית בכביש ושירותי סלולר מקרטעים. עם זאת, יוצריה משתדלים להיזהר שלא לחצות את הגבול ולא לתקוף את המדינה או את בית המלוכה.

 

"סלפי" הסעודית. כוכב הסדרה קיבל איומים על חייו ()
"סלפי" הסעודית. כוכב הסדרה קיבל איומים על חייו

 

הקומיקאי המקומי נאסר אל-קסבי שמככב בסדרה מספר כי "מדובר בקומדיה שמותחת ביקורת בונה על חלק מנקודות התורפה של החברה שלנו, אבל עם חיוך", מסביר אל-קסבי. במאי הסדרה אוס א-שרקי אחראי גם לקומדיה אחרת שנושאת גם היא שם טכנולוגי בשם WiFi. שני הפרקים הראשונים של הסדרה כבר עוררו סערה תקשורתית ופחות שעשעו את הסעודים. בפרק הראשון מגלם אל-קסבי זמר סעודי שבמהלך הפיכתו לאיש דת נוקשה ורודף בצע הוא שובר את העוד שלו. לאחר שידור הפרק השני שלעג לדאעש אף קיבל כוכב הסדרה איומים על חייו.

 

סוריה מציגה: שני עיבודים ל"סנדק"

הדרמות שמשודרות על מסכי הטלוויזיה בסוריה במהלך רמדאן 2015 מנסות ברובן לספק מנת אסקפיזם דשנה ועוסקות בסוגיות של מאבקי כוחות, מנהיגות, נקמות, אהבות ומזימות. באופן תמוה השנה ישודרו לא פחות משתי סדרות סוריות שעלילתן מבוססת על סרט המאפיה המפורסם "הסנדק", שהפיקו שתי חברות המתחרות זו בזו.

 

אחת מהן זכתה לשם "מועדון המזרח". עלילתה מתרחשת בשנים 2007-2006 ועוסקת בתפנית שחלה בכלכלה הסורית ובהתגברות המאבק בין בעלי השררה המשתמשים בהשפעתם כדי להעצים את הונם לבין אנשי עסקים שאפתניים שמעוניינים לחזק את מעמדם ולהגדיל את הונם.

 

הסדרה המתחרה נקראת "הסנדק - סמא אל-פאן" (שם חברת ההפקות). עלילת "הסנדק - סמא אל-פאן" משתרעת על תקופה ארוכה יותר - בין שנות ה-50 לשנות האלפיים. היא נסובה סביב אדם הגדל על רצונו לנקום את דם משפחתו שנמחתה כתוצאה מסכסוך של אביו עם משפחה אחרת על בית בד. הבן היתום בונה במו ידיו אימפריה כלכלית גדולה. אולם כשהוא עומד בפני ניסיון התנקשות, הוא נאלץ להעביר את העסק לאחד מבניו.

 

"מי שרוצה לראות את 'הסנדק' (הסרט האמיתי), שיקנה את הסרט כי הוא יילך לאיבוד בסדרה", הודיע חגיגית חאזם סולימאן, כותב הסדרה. הוא טען כי בחר לקצץ 80 אחוזים מהנוסח המקורי של הסנדק כשכתב את הסדרה. 

 

מדוע הצנזורה איימה לפסול?

סדרה סורית שתככב הקיץ וכמעט נפסלה לשידור היא "טיפול נמרץ". 20 ימים לקח למשרד הצנזורה של הטלוויזיה הסורית לאשר את שידורה במהלך חודש הרמדאן בערוצים המזוהים עם אסד משום שהיא עוסקת בחיים בצל מלחמת האזרחים במדינה. רוב עלילת הסדרה מתרחשת בדמשק בשנים 2014-2013. חלק קטן ממנה מתרחש בלטקיה, מעוז העלווים, וגם בביירות. 

 

"בנות חורין" ()
"בנות חורין"
  

סדרה נוספת שמושכת תשומת לב בסוריה היא "בנות חורין". סדרה תקופתית שמתארת את דמשק בשנים 1920-1915. במוקד העלילה, אישה סורית, שמנסה להילחם בדריסת הרגל הגברית בחייה ובמוסכמות החברתיות שמקפחות אותה. במקביל, הסדרה הסורית המצליחה "באב אל-חארה" (שער השכונה) תשוב למסכים בחודש הרמדאן לעונתה השביעית והפעם תעסוק בסיפור אהבתה של יהודייה למוסלמי שמנסה להתחבא מהצרפתים בשכונת היהודים.

 

לא הרחק משם - בלבנון, יוכלו האזרחים להתמכר לסדרה מבית היוצר של ערוץ "אל-מנאר" של חיזבאללה המגוללת את סיפורם של תושבי דרום לבנון שהתנגדו לכיבוש הצרפתי בין שנות ה-20 ל-40 של המאה ה-20. סדרה אחרת בשיתוף פעולה סורי ולבנוני בשם "בת אל-שהנדר" תספר על חיי היומיום בביירות בזמן הכיבוש העותומאני. אך הלבנונים המחפשים לברוח מדרמות מלחמתיות, יוכלו להתרפק על סיפורי אהבה מסקרנים, בהם "הלב שלי פעם" ו"אחמד וכריסטינה". האחרונה, שתשודר בערוץ "אל-ג'דיד", מספרת את סיפורם של מוסלמי ונוצרייה שמנסים לשבור את המוסכמות החברתיות האוסרות על יחסים בין-עדתיים בשנות ה-60 של המאה ה-20 ולממש את אהבתם.

 

 

 

אילמת, עקר ושייקספיר

במצרים, בעוד הסדרה "רובע היהודים" תופסת את מרב תשומת הלב הישראלית והעולמית, יעלו מגוון סדרות יחסים - טלנובלות אם תרצו. באחת מהן, "מירים", תשתתף השחקנית והזמרת הלבנונית המפורסמת, הייפא והבי. הדמות הראשית בסדרה, "מירים", מאבדת את יכולת הדיבור בעקבות מות אביה ואחותה התאומה ונקלעת לעימותים חוזרים ונשנים עם בעלה.

 

 

גדול שחקני מצרים בעת הזו, עאדל אימאם, ישוב למסכים, זו העונה הרמדאנית הרביעית, כשיגלם מרצה בפקולטה לחקלאות בקהיר בסדרה "מרצה ונשיא מקצוען". דמותו של אימאם מגלה במהלך הסדרה כי הוא עקר ולכן נאלץ

להיפרד מאשתו ולהתחתן עם גרושתו של חברו שנכנסה שהרתה לחברו (!). לסדרה יש גם רובד אקטואלי. היא מתרחשת על רקע מהפכת ה-25 בינואר נגד מובארק ואימאם הוא זה שמשלהב את הציבור להשתתף באירועים, אולם אז עולה תנועת האחים המוסלמים לשלטון, שלה הוא מתנגד מן הסתם בתוקף.

 

עונת הסדרות בירדן תהיה השנה מצומקת מעט. אחת הסדרות שתשודר בממלכה האשמית מבוססת על המחזה השייקספירי הנודע "אותלו". סדרה אחרת עוסקת במזרחן בריטי שביקר במדבר הערבי ב-1916 והעלה את סיפורו על הכתב. סדרות אחרת נוגעות בחייהם של השבטים הערביים והבדואים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"סלפי". כבר עצבנה את הצופים
מומלצים