שתף קטע נבחר

מתווה הגז: הממשלה תדון, הכנסת תתבקש לאשר

הממשלה צפויה לאשר את העברת הסמכות שתאפשר לעקוף את הממונה על ההגבלים שמתנגד למתווה הגז, לעצמה. זאת, לאחר ששר הכלכלה סירב לחתום על הסעיף שמאפשר זאת. לאחר מכן, הכנסת תידרש להצביע על אישור המהלך. בהמשך צפוי להיערך שימוע ציבורי בנושא

הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון הקרוב את העברת הסמכות לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקים, הנדרשת כדי להעביר את מתווה הגז, משר הכלכלה אריה דרעי אל הממשלה כולה. כך עולה מהצעת המחליטים בנושא. זאת, לאחר שדרעי סירב לחתום אתמול בתום ישיבת הקבינט הביטחוני מדיני על סעיף 52 לחוק ההגבלים שמאפשר לו לעקוף את הממונה על ההגבלים מנימוקים ביטחוניים ומדיניים - דבר שהיה מקצר את הדרך לאישור מתווה הגז השנוי במחלוקת.

 

הגז הטבעי של ישראל - כתבות נוספות:

דרעי סירב לחתום; ההכרעה על הגז - לממשלה

הרצוג ליו"ר הכנסת: פעל להבאת אישור הסכם הגז להצבעה במליאה

לקראת הכרעת הקבינט: מהו מתווה הגז?

 

בתום התייעצות בעניין עם היועץ המשפטי לממשלה הוחלט כי לאחר שהעברת הסמכות תאושר בממשלה, היא תובא כבר ביום שני לאישור הכנסת. כזכור, האופוזיציה דרשה שכל מתווה הגז יובא לאישור הכנסת אך בשלב זה הכנסת תצביע על אישור העברת הסמכות משר הכלכלה לממשלה - השלב הראשוני בדרך לאישור המתווה שהושג.

 

עוד מצוין בהצעת המחליטים, כי לאחר אישור הכנסת ייערך שימוע ציבורי בנושא שלאחריו תידרש הממשלה להכריע סופית בנושא. "בהחלטת הקבינט מונה צוות שרים, בראשות ראש הממשלה, אשר יבחן את האפשרות לקידום המתווה המתגבש באמצעות צוות מקצועי, שיקיים בעניין שימוע ציבורי. עוד נקבע כי השימוע הציבורי יתייחס לא רק להיבטים העולים מהפעלת הסמכות בהתאם לסעיף 52 לחוק ההגבלים העסקים, אלא למתווה השלם, המתגבש יחד עם התנאים לתחולת הפטור מהחוק, וכהשלמה להם. כמו כן, נקבע כי צוות השרים יגיש את המלצותיו לממשלה עד יום 22 ביולי 2015".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

בנוסף, בהצעת המחליטים הערכה כי "הנזק הכלכלי הנגרם מעיכוב הפיתוח של שדה 'לוויתן' מסתכם בעלות משקית של כמיליארד וחצי דולר לעיכוב של שלוש שנים". כמו כן מצוין כי "עלויות פוטנציאלית נוספות למשק עלולות להיווצר כתוצאה ממחסור בגז טבעי שייגרם מהפסקה באספקת הגז מ'תמר' בשל תקלות טכניות או אירועי טרור (בעיית היתרות) או הסיכון לביטול חוזי היצוא של שדות 'תמר' ו'לוויתן' כתוצאה מדחייה של הרחבת שדה 'תמר' או פיתוח שדה 'לוויתן'".

 

אתמול הממונה על ההגבלים העסקיים, דיויד גילה, שהשתתף בישיבת הקבינט, הביע התנגדות למתווה ואמר כי הוא חושב שצריך לשקול אותו מחדש. בנוסף אמר כי למרות שהוא מבין את ההיבט הביטחוני והמדיני, לדעתו כדאי להחליט על דחייה של כמה שנים בלוחות הזמנים לביצוע.

 

משרד ראש הממשלה הודיע בתום הדיון אתמול כי "הקבינט אישר פה אחד שבעת הנוכחית יש חשיבות מכרעת לקידום מהיר של פיתוח והרחבת שדות הגז הטבעי שהתגלו מול חופי ישראל משיקולי ביטחון המדינה ויחסי החוץ של מדינת ישראל. בנוסף הקבינט אימץ את הצעתו של שר הכלכלה להעביר את סמכותו להפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים לאישור מליאת הממשלה. המתווה יפורסם בימים הקרובים ויובא לשימוע בפני הציבור".

 

עיקרי מתווה הגז

במסגרת המתווה שגובש, החברות שבשליטת יצחק תשובה, דלק קידוחים ואבנר, ימכרו את חלקן במאגר "תמר" ובמאגרים הקטנים "כריש" ו"תנין", ויאפשרו לחברות חדשות להיכנס בנעליהן. חברת נובל אנרג'י האמריקנית, שמופקדת על החלק הטכני של הפקת הגז, תמכור 11% ממניותיה ב"תמר" ותחזיק רק 25% ממנו (במקום 36% כיום).

 

עוד נקבע במתווה כי מאגר לווייתן יפותח עד אוגוסט 2019 ולא מרץ 2018. בכך קיבלה המדינה רק חלקית את הדרישה לדחות את הפיתוח עד 2020, אך היא שינתה את המועד לאחר שהבינה כי לוח הזמנים של הפיתוח הרשמי (3.5 שנים) זז בשל התערבותו של הממונה על ההגבלים בתהליך.

 

במתווה החליטה המדינה כי לא יהיה פיקוח על מחירי הגז, וזאת כדי להימנע מפגיעה בחוזי הגז שנחתמו כבר. עם זאת נקבע כי המדינה תגביל את מחיר הגז בחוזים שייחתמו עד שייכנס שחקן חדש למאגרי תנין וכריש. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו ליאור גוטמן ואורי תובל מכלכליסט

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים