שתף קטע נבחר

"ישראל היא ההבטחה הגדולה ביותר בתחום מערכות המידע הרפואיות"

ישראל היא מובילה בינלאומית בכל הקשור ליכולת לתעד מידע, לאחסן אותו, לשלוף אותו, לנתח אותו ולייצר אלגוריתמים שיודעים לבצע הצלבות בין פריטי מידע ולאחר מכן הערכות ותחזיות באשר למצב רפואי של מבוטחי קופות החולים. רופא בכיר מסביר איך היכולת הזו עשויה לתרום לעולם כולו

כישראלי קשה להבין עד כמה תרומתה של ישראל כאומת סטארט אפ, משמעותית בקנה מידה בינלאומי. אם נבחן את עולם הרפואה, מפרספקטיבה של מי שאינו ישראלי, פוטנציאל התרומה של ישראל לתושבי העולם כולו הוא עצום, ולמעשה ניתן לומר שישראל היא ההבטחה הגדולה ביותר בעולם בתחום.

 

קראו עוד

מרכז "ראש צוואר" ברמב"ם: כל המומחים תחת קורת גג אחת

לראשונה בישראל: האפליקציה שתגלה אם המיון עמוס

האם ניתן למנוע סרטן במערכת העיכול?

 

מערכות מידע הן עולם הולך ומתפתח, אשר השפעתו על אורח חיינו היא כבר עצומה, בעולם בכלל ובישראל בפרט. אלא שמרבית אנשי ה-IT (טכנולוגיות מידע) בעולם, מטבע מקצועם, הם חסרי אוריינטציה בתחום שירותי הרפואה, ולהיפך; אנשי רפואה לרוב אינם מתאפיינים בהבנה מעמיקה של תחום טכנולוגיות המידע המתקדמות, על יכולותיהן החדשות.

 

כך, מתפספסים מדי יום החידושים והיתרונות הרפואיים הדרמטיים שהידע הטכנולוגי כדי לספקם כבר קיים.

 

שילוב בין עולמות הטכנולוגיה והרפואה

בישראל, באופן פנומנלי, השילוב בין העולמות דווקא הולך ומתקדם באופן חסר תקדים.

 

אני מבקר בישראל על בסיס קבוע במסגרת קרן טרייוונצ'רס המשקיעה בחברות סטארט אפ ישראליות בתחום הרפואה, ועל כן אוכל לומר כי בזכות טכנולוגיות מתקדמות, חשיבה מחוץ לקופסה מערכת בריאות מתאימה, ואוכלוסיית חולים ורופאים מתאימה, מתרחש כאן שילוב מדהים בין שני התחומים. את הפוטנציאל של השילוב הזה, קשה לרובנו אפילו לדמיין.

 

ישראל היא מובילה בינלאומית בכל הקשור ליכולת לתעד מידע, לאחסן אותו, לשלוף אותו, לנתח אותו ולייצר אלגוריתמים שיודעים לבצע הצלבות בין פריטי מידע ולאחר מכן הערכות ותחזיות באשר למצב רפואי של מבוטחי קופות החולים (הלא הם בעצם אזרחי ישראל כולם).

 

בשילוב היכולת לנטר מידע רפואי בזמן אמת מרחוק, ולתת למטופל שירותי בריאות בטלה-רפואה (דרך האינטרנט או הסלולר), מדובר במהפכה של ממש, אשר תטפל טוב יותר במחלות, וחשוב מכך – תמנע אותן טוב יותר מלכתחילה.

 

שיתופי פעולה פורים כמו זה הקיים בין הטכניון לרמב"ם הם דוגמא לחשיבה שתוצריה לא רק מצילים חיים, אלא גם מעניקים איכות חיים, לבריאים וגם לחולים.

 

מהפכה בינלאומית

עד כאן הסיפור מוכר, כולנו צורכים כבר שירותים מקוונים, ואפילו למדנו שבקרוב יוכלו המחשבים לחזות מראש מחלות על פי סממנים ראשונים בבדיקות שלנו, הרבה לפני שרופא בן אנוש יזהה אותן. אך מה שלא ברור לכולם הוא שישראל למעשה מבצעת פיילוט חשוב מאין כמוהו, למהפכה בסדר גודל בינלאומי.

 

חשוב לישראלים לקבל שירות רפואי מביתם במקום להגיע לבית החולים, חשוב להם שמומחה המצוי בעיר אחרת, יוכל לייעץ להם או לרופא המטפל בהם, ובוודאי חשוב להם לזהות מחלות בשלב מוקדם. אולם במקומות אחרים בעולם, לא מדובר רק בעניין של נוחיות וחיסכון בזמן, אלא בעניין של חיים או מוות.

 

לאדם מערבי זה עלול להישמע מוזר, אבל ל- 1.2 ביליון בני אדם בעולם, אין כלל נגישות לשירותי רפואה.

 

כאשר אנו מדברים על שירותי טלה – רפואה (טיפול מרחוק) על אוטומציה של שירותי רפואה, על ביטול בעיית המרחק הגיאוגרפי בין המטופל למטפל, עלינו להבין ש"בעולם האחר" לא מדובר על שירותי בריאות חדשים ונוחים שיחליפו את השירותים הקודמים. מדובר על שירותי בריאות שיגיעו למקומות בהם לא היה שירות כלל.

 

אלמלא ההתפתחות הטכנולוגית שהפכה את שירותי הרפואה לנגישים יותר, לא הייתה לנו כל תקווה להציע לאותם 1.2 ביליון אזרחים שנולדו במקום הלא נכון.

 

בעבר, כרופא צעיר, חשבתי שזו בושה לדבר על חולים וכסף באותו משפט. היום אני מבין שלא צריך להתבייש לדבר על בריאות ועסקים. בריאות המטופלים תמיד חשובה יותר מכל, אולם הכלכלה היא מה שדוחף את השירות קדימה.

 

טכנולוגיות המידע מתקדמות במקומות רבים בעולם, אולם טכנולוגיה היא תמיד טובה רק כפי תרומתה הממשית לנו, בני האדם.

 

ישראל השכילה לרתום את פיתוחיה לטובת מה שבאמת חשוב מכל לכולנו – הבריאות שלנו. ומעבודה חכמה זו, ירוויח העולם כולו.

 

פרופ' פיטר פיצג'רלד הוא ממרצי הפסגה המדעית של ועידת רמב"ם, קרדיולוג ומנהל המרכז לטכנולוגיות קרדיו-וסקולריות באוניברסיטת סטנפורד

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ישראל בראש המהפכה בתחום מערכות המידע
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים