שתף קטע נבחר

צפון קוריאה נלחמת באינטרנט - שבקושי יש לה

לרוב המוחלט של אזרחי צפון קוריאה המסוגרת אין אינטרנט - במקום זה יש להם "אינטרא-נט", רשת פנימית ומצונזרת מ-א' ועד ת'. עכשיו, אחרי שתמונות נדירות של שריפה בפיונגיאנג דלפו במפתיע לאינטרנט הגלובלי, אפילו למעט האזרחים הזרים שמגיעים לשם יהיה קשה להתחבר לעולם

צפון קוריאה, כבר מזמן אחת המדינות המבודדות והמסוגרות ביותר בעולם, נלחמת לאחרונה עוד יותר - כך נראה - בשימוש באינטרנט בתחומיה, וכעת אפילו המבקרים הזרים המעטים שמורשים להשתמש ברשת בתחומיה בחופשיות יחסית, נתקלים בהגבלות קשות מבעבר. הן חסימה של חשבונות ברשתות החברתיות או של אתרים הנחשבים בעלי תוכן "מזיק".

 

הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק וקבלו סיפורים מרתקים הישר לפיד שלכם!

 

רוב הצפון-קוריאנים אינם יכולים להבחין בצעד הזה, משום שבצפון קוריאה בקושי יש אנשים שיש להם גישה כלשהי לאינטרנט. עם זאת, הצעד עשוי ללמד על דאגה גוברת בפיונגיאנג מפני ההפצה של תמונות בזמן אמת, ציוצים ועדכוני סטטוסים מצפון קוריאה אל העולם שבחוץ, ועל ניסיון להגביל עוד יותר את מה שהצפון-קוריאנים המעטים שמקבלים גישה לאינטרנט יכולים לראות בו.

הודעת האזהרה: אין כניסה לאתר! (צילום: AP) (צילום: AP)
הודעת האזהרה: אין כניסה לאתר!(צילום: AP)
אזהרות בקוריאנית ובאנגלית מופיעות כעת בשלל אתרים, כולל ברשתות חברתיות כמו אינסטגרם, טמבלר ופליקר ובסוכנות הידיעות הדרום-קוריאנית "יונהאפ". באזהרות נכתב כי האתרים נמצאים ברשימה השחורה של המשטר הצפון-קוריאני משום שהם כוללים תוכן מזיק, ולכן לא ניתן להיכנס אליהם. המשטר הצפון-קוריאני ומפעילת הסלולר בצפון-קוריאה לא מסרו שום הודעה רשמית על שינוי במדיניותם. כשאין שום אישור רשמי, לא ניתן לשלול את האפשרות שהאזהרות הללו הן תוצאה של פעולת פריצה כלשהי של האקרים.

 

חסימת האתרים, אם אכן בוצעה על-ידי המשטר הצפון-קוריאני, היא שינוי של המדיניות הקודמת של צפון-קוריאה לגבי האינטרנט. בעבר גורמים רשמיים בצפון קוריאה פיקחו על הפעילות באינטרנט בקרב משתמשים זרים הנמצאים בצפון קוריאה, אבל הם עשו זאת בשקט. חיבור ה-3G בטלפונים הסלולריים עצמו לא שובש באתרים רבים, כולל פייסבוק וטוויטר, וממשיך לפעול כרגיל, אבל יש סימנים הולכים וגוברים להגברת הפיקוח הממשלתי.

 

תחלמו על WiFi

בשנה שעברה החלה חברת הסלולר Koryolink לחסום את הפונקציה המאפשרת לסמרטפונים להפוך לנקודות חמות של WiFi, שבאמצעותן ניתן לחלוק את החיבור לאינטרנט עם מכשירים הנמצאים בסמוך. בשנה שעברה גם הגבירו גורמים צפון-קוריאנים רשמיים את ההגבלות על השימוש ב-WiFi בשגרירויות, כנראה כדי למנוע מתושבים מקומיים להתחבר שלא כחוק לרשתות אינטרנט הנמצאות בסביבתם.

 

אם האזהרות המופיעות כעת בכניסה לאתרים שנחסמו הן אכן תוצאה של פעילות המשטר ולא של פעולת האקרים, האופי האקראי שבו הן נעשו והקלות היחסית שבה ניתן לעקוף אותן מעלים את האפשרות שמדובר במאמץ ניסיוני יותר לפיקוח על האינטרנט מאשר חסימה משמעותית, כמו זו שאינה מאפשרת לרוב הסינים למשל להיכנס לפייסבוק.

התמונה משריפת המלון הצפון-קוריאני שדלפה לאינטרנט ()
התמונה משריפת המלון הצפון-קוריאני שדלפה לאינטרנט

ג'יימס לואיס, מומחה לאבטחת מחשבים המשמש כמנהל במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון DC, סבור שלמדינות יש זכות לשלוט ברשתות הלאומיות שלהן: "למעשה, משטרים אוטוריטריים או דתיים שולטים על האינטרנט יותר, ממשלים דמוקרטיים שולטים עליו פחות. זה יקר, אז לעתים קרובות יש דרכים לעקוף את ההגבלות, אבל רוב המשתמשים עצלנים מכדי לעשות את זה".

 

חסימתם של משתמש ספציפי או קבוצה של משתמשים ברשת חברתית אינה דבר קשה לביצוע. ניתן לעשות זאת באמצעות חסימת הגישה לכתובות IP או באמצעות קודים זדוניים. אינסטגרם עצמה, למשל, יכולה לסגור חשבונות שנודע לה כי הם חשבונות ספאם או חשבונות המפיצים תוכן בלתי הולם, והיא אכן עושה זאת. לא נדיר גם השימוש בפילטרים שנועדו לחסום אתרים ספציפיים, כמו אלה שבהם משתמשים הורים הרוצים למנוע מילדיהם לראות תכנים למבוגרים.

 

ברוכים הבאים לאינטרא-נט

עבור רוב הצפון-קוריאנים, ההתערבות של המשטר בפעילות האינטרנט אינה מורגשת. במקום חיבור לרשת ה-World Wide Web העולמית, לצפון קוריאה יש "אינטרא-נט" משלה - רשת שדומה מאוד לאינטרנט אבל סגורה לרשת העולמית ומאפשרת למשתמשים בה להיכנס רק למספר זעום של אתרים פנימיים שקיבלו הרשאה מהממשלה. מעט הצפון קוריאנים שכן מקבלים גישה לרשת האינטרנט העולמית - כולל כמה גורמים רשמיים בממשלה ובצבא הצפון-קוריאני, מומחי טכנולוגיית מידע וסטודנטים למדעי המחשב - מקבלים את הגישה הזו רק במוסדות ציבור ותחת פיקוח הדוק.

 

טלפונים סלולריים הם כעת מראה שכיח בצפון קוריאה - יש יותר משני מיליון טלפונים כאלה הנמצאים בשימוש, אבל בעוד לרבים מהם יש גישה לאינטרא-נט הפנימי וניתן להשתמש בהם לשליחת אי-מיילים ולמשחקים, לא ניתן להשתמש בהם לשיחות בינלאומיות ואין בהם כמובן גישה לאינטרנט.

שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און. בלי נקודות חמות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און. בלי נקודות חמות(צילום: רויטרס)

זו הסיבה לכך שהחלטת צפון קוריאה בשנת 2013 לאפשר לחברת Koryolink להתחיל לספק שירותי העברת נתונים 3G לטלפונים סלולריים של אזרחים זרים המוכנים לשלם מחיר די גבוה, נתפסה כנייר הלקמוס שיראה עד כמה רחוק נכונה צפון קוריאה ללכת בכל הנוגע למתן חופש מידע.

 

מספרם של משתמשי האינטרנט הרגילים בצפון קוריאה אמנם קטן מאוד, אבל תמונות מצפון קוריאה, באינסטגרם במיוחד, כבר סיפקו הצצה ייחודית לחיי היום-יום במדינה המסוגרת. זאת, כמובן, מבלי לשכוח את העובדה שאזרחים זרים בצפון קוריאה מקבלים מלכתחילה גישה מוגבלת בלבד למקומות ולמראות שונים

במדינה.

 

התמונות האלה הציבו דילמה עבור המשטר הצפון קוריאני, המודאג מאוד מזרימת המידע והצילומים אל מחוץ למדינה ולתוכה. רק כמה ימים לפני האזהרות שהופיעו באתרים החסומים נפוצו באינטרנט תמונות המתעדות שריפה שפרצה ב-11 ביוני בבית מלון גדול ומפורסם בבירה פיונגיאנג. כלי התקשורת הרשמיים של צפון קוריאה כלל לא דיווחו על השריפה הזו ולא פרסמו תמונות המתעדות אותה - כנראה בניסיון להסתירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
2 מיליון טלפונים סלולריים - עם צנזורה. האזהרה בצ' קוריאה
צילום: AP
מומלצים