שתף קטע נבחר

כוויות, כתמים וגרד: איך להימנע מנזקי הקיץ?

נזקי השמש לעורנו עלולים להיות להיות ארוכי טווח ולהופיע שנים לאחר החשיפה אליה. איך נימנע ההשפעות ומה נוכל לעשות כדי לטפל בנזקים שכבר נעשו?

אנחנו מחכים לקיץ ולחופש, אבל רגע לפני, כדאי לצנן את ההתלהבות ולדעת איזה נזקים יכולים להיגרם לנו בקיץ, בעיקר לעור. היות שהוא האיבר הכי גדול בגופנו, הוא גם החשוף ביותר והפגיע ביותר.

 

קראו עוד במדור פארם נט

מגפת שלשולים והקאות בקיץ: איך למנוע ולטפל?

המדוזות כבר כאן: מה עושים לאחר הצריבה?

הקיץ התחיל: האם אתם באמת מוגנים מפני השמש?

  

להגן על העור מפני השמש (צילום: Jupiter) (צילום: Jupiter)
להגן על העור מפני השמש(צילום: Jupiter)

 

ד"ר הדס פראג נוה, רופאת עור מומחית, מסבירה כי הנזקים יכולים להיות מכמה סוגים:

 

כוויות ואודם

השהות בשמש עשויה להיות נעימה ונדמה כי השיזוף ולעיתים כוויה הן תופעות חולפות ולא מזיקות. אבל קרינת השמש גורמת לנזקים לעורנו, החל מנזק מיידי המוכר לכולנו - כוויה המתבטאת באודם וכאב ובהמשך קילוף של העור וגרד.

 

חשוב לדעת כי העור אינו שוכח את הנזק שנגרם. כך שגם אם הייתה לנו כוויה בגיל 20, הנזק עלול להופיע גם שנים רבות אחר כך.

 

השמש עלולה לגרום גם להיפר-פיגמנטציה המכונה מלזמה, אשר בדרך כלל תופיע בפנים. לפיגמנטציה זו יתכן גם מרכיב הורמונלי (הריון, גלולות) או קשר לתרופות שונות, אך השמש הינה מרכיב קריטי בהיווצרותה. להבהרת הפיגמנטציה יש שיטות שונות - קרמים מבהירים, לייזרים או פילינג - אך הגנה מהשמש הוא השלב הראשון והחיוני בשיפור הכתמים.

 

מה הטיפול? נגן על עצמנו מהשמש. חשוב שהתכשיר שנבחר יכיל מסנן של קרינת UVB (מבוטא באמצעות SPF – sun protection factor), ורצוי שהתכשיר שנבחר יהיה בעל SPF 30 לפחות.

 

בנוסף, יש לוודא כי התכשיר מכיל גם הגנה מקרינת UVA. השלב הבא, לאחר שרכשנו תכשיר מתאים, הינו להשתמש בו במידה מספקת (למרוח בנדיבות), ולחזור על המריחה לעיתים קרובות בעיקר לאחר שהייה במים או הזעה.

 

חשוב גם לדעת כי אנו חשופים לשמש לא רק בים או בבריכה אלא גם חשיפה יומיומית שגרתית עשויה להיות משמעותית, בדרך לעבודה, או כשרק קופצים לסידור באמצע היום. גם ברכב אנו חשופים לשמש, בעיקר לקרני ה-UVA אשר חודרות את שמשת החלון.

 

פטריות שמש

"פטריית השמש", או בשמה המקצועי פיטריאזיס ורסיקולור, נגרמת מפטרית שמר ובניגוד לשמה אינה קשורה לשמש. אמנם פטריה זו נוטה להופיע ביתר בעיקר בחודשים החמים, אך הדבר קשור לתנאי החום וההזעה. פטריה זו תגרום לכתמים בהירים (או לעיתים בגוונים אחרים) על פני העור, ונוטה לשגשג באנשים בעלי נטייה לכך.

 

ניתן לטפל בטיפולים מקומיים שונים (שמפו, קרם) או בתרופה הנלקחת דרך הפה. חשוב לדעת שלמרות טיפול יעיל, הכתמים הבהירים עלולים להשאר עוד תקופה לאחר העלמות הפטריה מהעור וכי מדובר בבעיה אשר נוטה לחזור מדי קיץ.

 

תופעה נוספת המקצינה בעונה החמה היא פטרת אשר עשויה להופיע בכל אזור ללא אוורור מספק, כגון מפשעות, שיפולי הבטן או כפות הרגליים. פטרת של כף הרגל, או Tinea pedis, מתבטאת במספר צורות, כאשר הנפוצה שבהן היא פטרת בין אצבעות הרגליים המתאפיינת באודם, קשקשת, סדקים ומסמוס של העור, ולרוב מלווה בגרד. הנטייה להסתובב יחפים באזורים ציבוריים כגון בריכות ומלתחות, שם קיימים תנאי לחות, מעודדת את התפשטות התופעה.

 

על מנת להמנע מהידבקות בפטרת של כף הרגל, מומלץ במקומות ציבוריים לנעול נעל או סנדל כך שכף הרגל לא תבוא במגע עם משטחים משותפים. יש להקפיד על ייבוש של כף הרגל, במיוחד בין האצבעות, ולנעול נעל מרווחת ומאווררת.

 

כאשר נועלים נעל סגורה בקיץ יש להשתמש בגרבי כותנה הסופגות זיעה ומומלץ לכבס גרביים בטמפרטורה של 60 מעלות לפחות.

 

מה הטיפול? שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי הפטריות "אוהבות" מקומות לחים, חשוכים וחמימים כמו בנעליים סגורות, מפשעות וקפלי עור כי בקו החזיה או בקרב אנשים במשקל עודף.

 

היא מסבירה כי מומלץ לדאוג לאוורור האזורים כגון נעליים פתוחות, ביגוד קל מכותנה ולא צמוד ומבדים אלסטיים , "לא נושמים". "לאחר הרחצה יש לייבש את המקום היטב ולמרוח קרם טיפולי. את הקרמים יש למרוח בקביעות פעמיים ביום עד להשלמת הטיפול ואף כיומיים- שלושה אחרי להיות בטוחים שאכן הפטריה נעלמה. 

 

"ניתן להשתמש גם בקרם אנטיפטרייתי משולב עם אלוורה להקלה על הגרד והאדמומיות. ניתן להשתמש גם בטלקים שונים המכילים חומרים אנטיפתריטיים אותם ניתן לשים בנעל, במפשעה או בקפלי העור השונים. ישנם גם קרמים יעודיים למניעת שפשפת אותן ניתן לשים גם בקפלי עור "בעיתיים".

 

"לטיפול בכפות הרגליים ניתן להשתמש גם בקרם טיפולי למריחה חד פעמית (למיסיל ONCE), ולוותר על המריחה היומיומית. חולי סוכרת המתלוננים על פטריה בכף הרגל מומלץ להפנות לטיפול ומעקב במרפאה לטיפול בכף רגל סוכרתית.

 

טיפול בקרמים המכילים סטרואידים אינו מומלץ, (ואם כן אז לזמן קצר), הסטרואידים מקלים ומפסיקי את הגרד והאדמומיות אך אינם מטפלים בפטריה עצמה. הם גורמים להעלמת הסימפטומים מבלי לטפל בפטריה ולעיתים אף להחמיר את הבעיה.

 

ניתן לטפל בפטרת באמצעות קרמים אנטי-פטרתיים, חלקם ניתן להשיג ללא מרשם רופא (כגון קנסטן קרם של חברת באייר). במקרים מסויימים יהיה צורך במתן טיפול בכדורים דרך הפה.

  

קרמים נוספים שיעזרו הם:  clotrimaderm Agisten / with aloe vera, clotrimazol, clotrimaderm, canesten,  Fungimon, Undecyl, טלק טיפולי של לייף פרופשונל, שול ואקטי טלק סידרה הכוללת גם סבון נוזלי ומוצק המבוססים על שמנים טבעיים.

 

גרד

טיולים בטבע ושהות בחוץ בעודנו לובשים ביגוד קל חושף את עורנו לעקיצות של חרקים שונים, יתושים, דבורים ואף נמלים העלולים לגרום לעקיצות המלוות באדמומיות וגרד. מדובר במטרד לא מבוטל, במיוחד שפציעה של העור בעקבות גרד עלולה לגרום גם לזיהום חיידקי משני.

 

גם בילוי בחוף הים והבריכה עלול להסתיים באי נעימות ובגרד בגלל גרוי הנגרם על ידי החול, המלח והמדוזות בים או הכלור בבריכה. ילדים ומבוגרים הסובלים מ-Atopic Dermatitis ("אסטמה של העור") רגישים במיוחד לכל הגורמים שצויינו ותיתכן החמרה של המחלה עם הופעה של פריחה וגרד.

 

מה הטיפול? קיימים תכשירים שונים למריחה המקלים על גרד, חלקם מכילים סטרואידים המפחיתים את התגובה הדלקתית. קיימים גם תכשירים ללא מרשם רופא העשויים להקל על הסימפטומים של הגרד, כגון בפנטן קרם להקלת גרד של חברת באייר אשר נכנס לאחרונה לשוק ואינו מכיל קורטיזון, בישום או חומרים משמרים ומסייע לשיקום העור.

 

חשוב להדגיש כי אם הפריחה או הגרד אינם חולפים כדאי לפנות לרופא לבדיקה, אבחון וטיפול ספציפי בבעיה.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים