שתף קטע נבחר

הכל בתמונה קטנה: מעצבים בול של מצוינות

איור או תמונה שתופסים ממש בקטנה מהות ענקית שמסמלת המון - מתי בפעם האחרונה התבוננתם לעומק בבול שהוצמד למכתב שקיבלתם? אמנם אנחנו חיים בתקופה בה התקשורת היא דרך אמצעי המדיה ופחות דרך מכתבים, אבל לדבר הקטן הזה יש לעיתים ערך שלא יסולא בפז. אז מה אתם הייתם מציירים על בול? הנה ההזדמנות שלכם ליצור אחד שיודפס

"הבול מסמל, בעיני, תקשורת בין בני אדם. מעבר לכך, הוא מסמל ערכים לאומיים ובין לאומים ואסתטיקה", אומר ירון רצון, מנהל השירות הבולאי. בתקופה בה הקשרים הבינאישיים באים לידי ביטוי בעיקר ברשתות החברתית, מצחיק לחשוב על תקשורת במכתבים המצריכים בול. אבל, באופן מפתיע, הבול לא נפגע מבחינת מעמדו. נכון, אנחנו משתמשים פחות בבולים ולכן צורכים פחות מהם, אבל אם תשאלו את אספני הבולים, ואפילו ילדים שמקבלים מכתב ועליו מודבק איור/ ציור/ תמונה מוקטנים - לבול עדיין יש קסם רב.

 

רוצים לעצב בול בעצמכם? היכנסו למתחם מעצבים מצוינות

 

הבול הוא פיסת נייר קטנה בעלת מסגרת משוננת, שבצידה האחד יש איור גרפי ובצידה האחר יש דבק. אבל בזמנים עתיקים, בטרם קיימו יחסי מסחר בין ערים, העברת המידע בוצעה על ידי רצים קלי רגלים ומכתבים בידיהם, ולכל שליטי המדינות הקדומות היו רצים מסוג זה.

בימי הביניים החשוכים, כשרצה סוחר לשלוח סחורה למקום מרוחק, היה עליו לשכור בעל עגלה, לשלם לו שכר טרחה גבוה ואף לדאוג למלווים חמושים כדי להבטיח שהסחורה לא תיפול לידיהם של שודדים.

במאה השש-עשרה התפתח המסחר באירופה והחלו להיווצר קשרים בין ערים ומדינות שונות. מעבר המידע נעשה על ידי "בעלי דואר"- רוכבי סוסים ובעלי עגלות וכרכרות, שתמורת תשלום גבוה היו מסיעים אנשים, מובילים סחורות ומעבירים מכתבים.

 

עם המצאת הרכבת צמצם הדואר את פעילותו רק למשלוח מכתבים, דברי דפוס וחבילות קטנות. מחירי המשלוח היו גבוהים מאד ורק סוחרים, אנשי אצולה ועשירים יכלו להרשות לעצמם לשלוח מכתב באמצעות הדואר. את התמורה עבור המשלוח שילם הנמען (מי שמקבל את המכתב) מה שיצר לא מעט בעיות משום שלא תמיד הנמען הסכים לקבל את דבר הדואר.

 

מי שעשה סדר בכל העניין היה האציל האנגלי סר רולנד היל, הוא גם זה שהמציא את הבול. המקרה שהוביל להמצאת הבול, כך מספרים, התרחש כשהזדמן סר רולנד היל לאחד מבתי הדואר בלונדון. באותה השעה באה נערה לקבל מכתב שהגיע אליה מעיר רחוקה, מאחיה שממנו לא שמעה זמן רב. הנערה הענייה לא יכלה לשלם את דמי הדואר, שהיו יקרים מדי עבורה ופרצה בבכי.

 

כשגילה לסר רולנד היל את הסיבה לבכי, שילם מכספו עבור המכתב, ובאותו רגע גמלה בלבו ההחלטה לפעול לתיקון המצב. הוא שכנע את הממשלה האנגלית לעשות שני דברים:

  1. להוזיל את דמי משלוח הדואר כך שיתאים לכיסו של כל אדם, ולקבוע מחיר אחיד למשלוח מכתב בארץ.
  2. לקבוע שהתשלום עבור המשלוח ישולם מראש על ידי המוען (מי ששלח את המכתב), וכהוכחה יודבק על המעטפה ריבוע נייר קטן, שישמש כקבלה - וכך נולד הבול. השימוש הראשון בו הונהג באנגליה בחודש מאי בשנת 1840.

 

כיצד מתבצע תהליך הוצאת בול חדש בישראל?

 

"התהליך אורך כשנתיים, בשל מורכבותו. בהתאם לנסיבות העניין אנו שוקלים לפנות או למעצב מומחה בתחום מסוים, ואז בוחנים כמה אפשרויות לעיצוב, או לקיים מכרז בין מעצבים שמתמחים בעיצוב בולים. תחקיר עמוק שלנו מסייע לגבש את הקונספט של כל בול.

 

"כמובן שקיימת הדפסה ראשונית למוצר, שכן ככל יצירת אמנות, גדולה או זעירה כבול, חייבים לוודא באופן קפדני את איכויות הנייר, העיצוב וההדפסה וכן הניקוב. הבול נבחן ע"י וועדת שיפוט של מומחים. כמו כן הוא נשקל למול אילוצים מקצועיים, בולאיים וכמובן שיווקיים. סוג הבול מכתיב את כמות ההדפסה - יש בולים מן המניין המודפסים שוב ושוב, ויש בולי זיכרון המודפסים פעם אחת בלבד".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מי מחליט מה יהיה מצויר על בול?

 

"נושאי הבולים מוצעים על ידי הציבור. לאחר מכן וועדה בין משרדית דנה בפניות ומעבירה את המלצותיה, שמאושרות בסופו של דבר על ידי הממשלה".

 

"בכל העולם ובמיוחד במדינת ישראל, הבול מהווה סימן ממלכתי לריבונות ולעצמאות", מסביר רצון. "לכן הזדרזה מדינת ישראל הצעירה מייד עם הקמתה להנפיק בולי דואר משלה. בתחילת המדינה הנפיקו הרבה בולים כדי למלא את המחסור בנושאי ציונות ויהדות. בשנים האחרונות, ולבקשת הציבור החל השרות הבולאי להנפיק בולים גדולים יותר, צבעוניים מאוד ובנושאים פופולאריים, כמו בולים הקשורים בטבע, איכות הסביבה וכדומה.

 

בישראל, אגב, ישנן כחמש הופעות של בולים בשנה. בכל הנפקה מופיעים מספר בולים.

 

האם יש בול מיוחד שמייצג את ישראל בעיניך?

 

"זה כמו לשאול הורה איזה ילד הוא הכי אוהב... כל הבולים שלנו מייצגים אותנו בכבוד רב. יחד עם זאת, הבולים שמראים את הישגי המדינה שהשפיעו על כל העולם קרובים במיוחד ללבי".

 

מה יש בבולים שמושך כל כך בעיניך ומהיכן האהבה שלך לבולים?

 

"כל בול מבוסס על תוכן. בולי ישראל מבוססים על תוכן מעניין שקשור בעם, בארץ, במדינה, ובעולם הטבע שלנו. אלה נושאים שריתקו אותי כל חיי והעברת המסרים החשובים האלה על גבי מדיום קטן, כמו בול, זו אמנות מופלאה שמחייבת יכולות וידע מקצועי ברמות הגבוהות ביותר. כמו כן, בולים משמחים ומחממים לבבות למיליוני אנשים ברחבי העולם ואני שמח לקחת חלק בזה".

 

מה מצבו של הבול הישראלי מול בולים בעולם, מול הירידה בשימוש בבולים בעולם כולו?

 

"מבחינות רבות, בעיקר של עיצוב, בולי ישראל נמצאים בחלק העליון של טבלת המדינות. אנחנו זוכים להרבה פרסים עולמיים על עיצוב מקסים של בולים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

האם, גם כיום, ישנם אספני בולים המקבלים לביתם מדי תקופת זמן אוסף של הבולים החדשים שיצאו?

 

"כן, אלה הם אלפי מנויי השירות הבולאי, בארץ ובעולם, המעריכים את יופיים של הבולים שלנו, ושומרים על אוסף מושלם ומרשים".

 

האם יש קשר פעיל בין השירות הבולאי לאספני בולים בישראל - במידה וכן, כיצד?

 

"בוודאי, אנו מחויבים לעודד את הבולאות בישראל. אנו תומכים באופן קבוע בגוף המייצג של האספנים, שהיא התאחדות בולאי ישראל. אנו מקיימים מדי כמה שנים תערוכות, שם נשפטים האוספים ממש כמו באולימפיאדה - מדליות זהב, כסף וארד. אנו שותפים גם במוזיאון לדואר ולבולאות הנמצא במוזיאון ארץ ישראל, תל אביב, ומהווה מקום מרתק, תוסס ופעיל להיכרות עם עולם בולי ישראל".

 

אז איך מייצרים חדשנות בעידן בו הפרינט סובל מירידה בפופולאריות והכל הופך לממוחשב?

 

"מקדישים הרבה מחשבה ומאמצים למגוון ולתמהיל נושאי הבולים ולמשיכה הויזואלית של כל בול. אנו גם משתמשים בטכניקות שונות ובצורות חדשות של בולים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

אם היו מבקשים ממך לייצר בול שישקף חדשנות, מה היה החזון שלך מבחינת נראות הבול?

 

"בול בטכניקה תלת-ממד שכולל שבב אלקטרוני או הפנייה לאתר אינטרנט, או בול המודפס על חומר אחר מנייר".

 

אלקטרה מזמינה אתכם לחגוג איתה 70 שנות עשייה ומצוינות ולקחת חלק בעיצוב בול לכבוד המאורע. עבור החברה הערכים המרכזיים שמייצגים מצוינות הם: מובילות, חדשנות, מקצועיות, איכות מוצר ושירות. שלחו אלינו צילום/ איור/ ציור וספרו לנו, דרך העיצובים שלכם, מהי מצוינות עבורכם ואולי תזכו בפרס

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עצבו בול בעצמכם
צילום: shutterstock
מומלצים