שתף קטע נבחר

ריח רע מהפה: הסיבות ואיזה טיפול יעזור

אם אתם מרגישים שאנשים מתרחקים מכם כשאתם מדברים אולי אתם סובלים מריח רע מהפה. למה זה קורה ומה יעזור להעלים את אי נעימות?

זו אחת התופעות הנפוצות והלא נעימות - אבל כשליש מהאוכלוסייה סובלים מריח רע מהפה. מקור הריח בחלל הפה או בלשון, ורק אחוז קטן נובע ממחלות שונות, כולל סוכרת. מערכת העיכול, שאותה אולי קל היה להאשים בריח, לרוב אינה קשורה לבעיה.

 

קראו עוד במדור פארם נט

מגפת שלשולים והקאות בקיץ: איך למנוע ולטפל?

המדוזות כבר כאן: מה עושים לאחר הצריבה?

הקיץ התחיל: האם אתם באמת מוגנים מפני השמש?

 

למה זה קורה?

כ-80-90% מהמקרים של ריח רע מהפה, נובעים מנוכחות חיידקים או תוצרי פירוק של חיידקים הקיימים בחלל הפה. פירוק חומר אורגני על ידי חיידקים מייצר גזים המדיפים ריח רע. גם שאריות חלבונים המצטברות על השיניים יובילו לריח רע במיוחד.

 

שאריות מזון ונזלת באזור השקדים, בחלק האחורי של הלשון ובשכבה המצטברת על גביה מפורקות על ידי חיידקים, והתהליך מייצר גזים המדיפים ריח רע. גם שאריות חלבונים המצטברות על השיניים גוררות ריח רע במיוחד.

 

בנוסף, שאריות שלא הוסרו והצטברו עלולות לגרום לדלקות ומחלות חניכיים המדיפות ריחות לא נעימים, וכך גם עששת ושיניים תותבות שלא נוקו כהלכה. במצב של היגיינה נכונה, נשטפים החיידקים באמצעות הרוק והריחות הרעים לא מתפתחים.

 

שמירה על היגיינת פה היא הבסיס להעלמת הריח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שמירה על היגיינת פה היא הבסיס להעלמת הריח(צילום: shutterstock)

 

הטיפול שיעלים את הריח

אליעז רז, רוקח קהילתי סופר-פארם, מסביר כי אם אכן מדובר בשמירה על היגיינה לא מספקת ניתן להתגבר על הריח באמצעות התכשירים הבאים:

 

1. מנקה לשון

כדאי לנקות את הלשון בעזרת מנקה לשון. על הלשון יש ריכוז חיידקים רב העשוי לייצר ריח רע. ישנם בשוק מגוון של מנקי לשון. כדאי לרכוש מנקה שאינו מכיל שיערות (כמו של מברשת שיניים), אלא מנקה "דמוי מגרפה", שכן הפעולה הרצוי היא גריפה של הלשון, ולא הברשת הלשון. יש להוציא את הלשון, ולנקות בתנועות גריפה מבסיס הלשון לקצהה.

 

2. צחצוח קבוע במברשת שיניים

כדאי להשתמש במברשת חשמלית איכותית. בעזרת מברשת חשמלית ניתן להגיע ביתר קלות לאיזורים בעייתיים. מהירות הסיבוב הגבוהה של ראש המברשת מסיר ביעילות גבוהה את רובד חיידקי השן.

 

3. שימוש בחוט דנטלי

ישנו מגוון גדול של חוטים דנטליים. לשיניים צפופות מומלץ להשתמש בחוט מצופה בשעווה, ולשיניים לא מאוד צפופות, מומלץ להשתמש בחוט רגיל. ישנם גם חוטים עם טעם מנטה או בלי (עניין של טעם והעדפה). את הניקוי יש לבצע לפני או אחרי הצחצוח, לפני השימוש במי פה.

 

4. משחת שיניים ייחודית

 רב המשחות מבוססות על חומרים פעילי שטח (המנקים את רובד החיידקים), נגזרת של סידן להבססת החומציות שבפה, ופלואוריד לחיזוק שכבת האמייל של השן.

 

ישנם בשוק כמה תכשירים ייחודיים הממוקדים לטיפול בריח פה כדוגמת סדרת OXYFRESH, המבוססת על נגזרת ייחודית של כלור, אשר מנטרלת ביעילות את בעיית הריח. הסדרה כוללת משחת שיניים ומי פה. סדרה ייחודית נוספת היא סדרת DECAPINOL, אשר מבוססת על חומר בשם DELMOPINOL.

 

חומר זה מנטרל את המטען החשמלי של החיידקים, ועל-ידי כך, מקשה עליהם מלהיצמד לשיניים ולחניכיים. בכך מונע עששת וריח פה. הסדרה כוללת משחת שיניים, מי פה, וג'ל טיפולי לבעיות של דלקת חניכיים.

 

5. שטיפת פה

לסיום הניקוי (אחרי ניקוי הלשון, החוט הדנטלי והברשת השיניים) מומלץ להשתמש במי פה. תפקיד מי הפה הוא להגיע למקומות שהמברשת לא מסוגלת להגיע, ולשטוף החוצה שאריות של מזון. מומלץ להשתמש אחרי כל צחצוח.

 

לעניין ריח הפה, כדאי לנסות כאמור את מי הפה של DECAPINOL ושל OXYFRESH.

 

6. ניקוי בעזרת סילון מים

 ישנם מכשירים חשמליים המשפריצים זרם מים דק ומרוכז. ישנם גם פתרונות אינסטלטוריים, הניתנים להרכבה על ברז המים. כדאי לבצע ניקוי אחרי כל ארוחה. זרם המים מנקה ומסיר את שאריות המזון, מונע הצטברות רובד חיידקי השן, ובכך גם את הריח המתלווה.

 




פורסם לראשונה 14/07/2015 10:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שאלה של היגיינה. ריח רע מהפה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים